Košarka
SPORTOVI
Košarka
Istočna konferencija

Povratak 'kralja' kući: LeBron i Rose stvaraju novi istočni poredak

U noći s utorka na srijedu počinje nova NBA sezona, 69. po redu. GOL.hr vam povodom toga donosi pregled obje konferencije, kao i najveće favorite za naslov…

1. dio - Istočna konferencija

Nakon četiri uzastopna NBA finala i dva prstena s Miamijem, najbolji košarkaš današnjice LeBron James vratio se u svoj Cleveland. Tim potezom promijenio je kompletni poredak na Istoku i još jednom pokazao da je možda i najbolji GM u ligi. Jer osim što je ponovno svojim prelaskom od posrnule momčadi odmah stvorio kandidata za naslov, postao je i najomiljeniji od kada je pristupio u ligu.

Cavsi su dodatno, uz veliku pomoć Jamesa, pojačali roster Kevinom Loveom, jednom od najboljih 'četvorki' lige, te iskusnim veteranima Millerom, Marionom i Jonesom, koji bi se mogli savršeno dopunjavati s mladom korom dojučerašnjih Cavsa predvođenih Kyrieom Irvingom.

Međutim, Cleveland u ovom trenutku nema sve što je potrebno za naslov. Možda da za titulu Istočne konferencije, ali za otići do kraja trebat će popraviti još nekoliko elemenata. Prvenstveno obranu, koja je ponajveći minus Blattove momčadi. Treba vidjeti kako će Love i Irving prilagoditi svoju igru ostalima, koliko će napredovati u obrani i mogu li se žrtvovati za prsten.

Najbolji Bullsi unatrag nekoliko godina?

Anthony Davis nije bio jedina zvijezda koja je zasjala na SP-u. Na radost mnogih navijača, svoje mjesto pod suncem pronašao je i Derrick Rose. Bivši MVP lige propustio je praktično dvije posljednje sezone i svi se pitaju može li se uopće više vratiti na staru razinu. Po onome što smo vidjeli u Španjolskoj i pripremnim utakmicama, izgleda bolje od očekivanog. Talent nikad nije ni bio sporan, ali nekoliko fantastičnih utakmica uoči nove sezone ulijeva nadu da bi konačno mogli vidjeti pravog Rosea.

Bullsi su nesumnjivo najveći konkurent Jamesovim Cavsima. Trenutno možda i ispred njih po balansu momčadi. Sjajne ljetne akvizicije Pau Gasol, Nikola Mirotić i Doug McDermott mogli bi se odlično uklopiti u sistem Toma Thibodeaua. Svi od reda s razumijevanjem za igru i dobrim šutom ono su što je Bullsima nedostajalo prošlih sezona. Uz staru gardu predvođenu obrambenim igračem godine Noahom, moguće da smo dobili novo dugogodišnje rivalstvo na Istoku.

U red onih na koje treba obratiti pažnju su Washington Wizardsi. Već sad s jednim od najboljih bekovskih parova lige (Wall-Beal), a k tome i vrlo mladih, Wizardsi pred sobom imaju lijepu budućnost. Doveli su provjerenog pobjednika Paula Piercea, imaju respektabilnu visoku liniju s Gortatom, Neneom i Humphriesom te rotaciju dovoljno dobru za dugo ostati u playoffu na Istoku. Samo da ih zaobiđu ozlijede.

Bogdanović u petorci Netsa i život bez LeBrona

Puno će se očekivati i od Brooklyn Netsa koji su i dalje nakrcani 'salary capom'. I drugu godinu zaredom ući će u sezonu kao najveći potrošači. Momčad s prekaljenim veteranima (Garnett, Kirilenko, J. Johnson) zvijezdama sklonim ozljedama (Lopez, D. Williams) i nekoliko dobrih novaka među kojima je i naš Bojan Bogdanović, koji bi trebao startati u petorci, pod pritiskom je rezultata.

Smjena na klupi trebala bi donijeti napredak. Ipak je Lionel Hollins puno iskusniji od Kidda i njegov obrambeni forte mogao bi podignuti Netse. Dođe li i blizu onoga što je napravio s Memphisom, Brooklyn će imati što za reći. U teoriji to dobro izgleda, preostaje za vidjeti kako će biti u praksi.

Život bez LeBrona Jamesa. Realnost je to na koju će se morati priviknuti u Miamiju. 'Velika trojka' postala je 'velika dvojka'. U prvi plan iskočit će Chris Bosh koji je Jamesovim odlaskom najviše profitirao. Dobio je maksimalni ugovor i postao prva violina Heata. Glavno pitanje je koliko će izdržati Wadeova koljena i može li odigrati, kao što je najavio, i do 75 utakmica u sezoni. LeBronovu poziciju nadomjestit će vrlo dobri Loul Deng, a Erik Spolestra ima priliku ušutkati kritičare koji misle da je s onom momčadi bilo tko na klupi mogao biti prvak. Jedno je sigurno, Miami će biti puno bolji nego što to mnogi misle.

Na Istoku će važne uloge igrati i Toronto Raptorsi i Atlanta Hawksi. Povratkom Masajia Ujirija u Kanadi se brzo počelo maštati o velikim stvarima. Generalni menadžer Raptorsa riješio se Bargnanija i Gaya te na krilima mlađih i manje poznatih igrača stvorio kemiju koja je prošle sezone donijela playoff. Toronto će i ove godine igrati važnu ulogu. Zadržali su Lowryja, DeRozan, Valanciunas i Ross mogu biti samo bolji, a klupa s Vasquezom, Pattersonom i pristiglim Louom Williamsom trebala bi donijeti potrebnu ravnotežu u igri.

Teško bi se nosili s izrazito jakom konkurencijom na Zapadu, ali za oslabljeni Istok imaju oružja za poremetiti račune nekome od favorita. I ne bi bilo iznenađenje da ove godine odu korak dalje, do druge runde doigravanja.

'Spursi' Istočne konferencije, Atlanta Hawksi, koji zbog svojeg stila igre najviše sliče šampionskoj košarci Gregga Popovicha, već su lani protiv Indiane pokazali koliko mogu biti opasni. S brzim protokom lopte, otvaranjem prostora, dobrim šutom i nekoliko igrača na dvoznamenkastom broju poena svima će biti težak zalogaj. Povratkom nominalno najboljeg igrača Ala Horforda samo će dodatno dobiti na širini, a podcijenjeni Paul Millsap i sve bolji Jeff Teague ponovno će biti udarna snaga trenera Mikea Budenholzera.

Prognoza najboljih osam na kraju regularnog dijela sezone:

1. Chicago Bulls

2. Cleveland Cavaliers

3. Toronto Raptors

4. Washington Wizards

5. Miami Heat

6. Atlanta Hawks

7. Brooklyn Nets

8. Charlotte Hornets

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider