Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kolumna Željka Vele

ZOI u Sočiju - povratak u 'predkostelićevsku' realnost

Počinju Zimske olimpijske igre. Sportska manifestacija koja je odavno iskoračila iz prostora čistog sporta i u sebi nosi niz dimenzija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva je ona klasično sportska. Sedamnaest dana u kojima će se stvoriti nove velike olimpijske priče. Junaci, tragičari, sportske drame i ode ljudskoj izdržljivosti, umješnosti i volji. Drugo, ove Igre su i demonstracija ruske moći u svakom smislu. Financijske, organizacijske i u krajnjem zbroju političke.

Povijesni Albertville, Janica šokirala svijet, Ivičina srebra i - Jakov Fak

GOL.hr preporučuje: Počinje ZOI, a pitate se što pratiti?

KOLUMNA ANA-MARIJE VUKOVIĆ Lijepe priče koje dokazuju kako olimpijski duh nikada neće umrijeti

Nakon što su se posljednjih godina u tom smislu šepirile Kina, Velika Britanija i SAD, i Rusija želi utvrditi svoje mjesto za stolom gdje sjede supersile. U tom smislu, ovo su i sigurnosne Igre jer mjesto gdje gori olimpijski plamen i gdje su uključene kamere svih svjetskih zemalja, kao magnet privlači ljude opasnih namjera.

POD POVEĆALOM - KOLUMNE ŽELJKA VELE

Ovo su i prve Olimpijske igre novog predsjednika MOK-a, Thomasa Bacha. Njegov zadatak je da ZOI ostanu u dodiru sa suvremenim svijetom. U tom smislu je, uz klasične alpske i nordijske discipline, hokej, klizanje i bob, u program uvršten čitav niz novih sportova i disciplina. Mnogi nisu sigurni jesu li to baš sportovi ili zabava na snijegu, ali trebale bi privući mlađu publiku, a time i sponzore i uvećati komercijalni efekt.

Nakon olimpijskih bajki u režiji obitelji Kostelić - realnost

Gdje smo tu mi? Nakon što su hrvatski sportaši u Salt Lake Cityju, Torinu i Vancouveru osvojili deset medalja (Kostelići 9 + Jakov Fak), u Soči se ide skromno. Potiho se zaziva još jedna velika utrka ozljedama i lošom formom izmučenog Ivice Kostelića. Poneki će spomenuti „dark horsea“ kombinacije, Natka Zrnčića – Dima... i to je to.

Zapravo, ništa čudno. Odlaskom sa scene obitelji Kostelić, vratili smo se u predkostelićevska vremena, tamo gdje prema vrijednosti u zimskim sportovima i spadamo. Janica i Ivica su ionako bili obiteljski projekt. Njih je stvorio Ante Kostelić, njegovi principi, čelična volja i prirodni talent, a ne široka baza. Ono što je stvorio organizirani rad Saveza, škole skijanja, dječje reprezentacije i slično, to su olimpijski turisti koji će nastupiti u Sočiju. Pa nije ni to strašno.

Možemo navijati za Faka

Neovisno o tome moći će se uživati u vatrometu sporta. Jedan od dragulja je olimpijski hokejaški turnir gdje se priziva obračun Kanade i Rusije u finalu (čitaj: Crosbyja i Ovječkina). Velike porcije adrenalina isporučit će skokovi i bob. Eleganciju i preciznost klizanje. Vožnju po rubu ljudskih mogućnosti alpske discipline. Odu izdržljivosti i ljudskoj volji skijaško trčanje... I moći ćemo uz naše predstavnike navijati i za našeg Slovenca, Jakova Faka. Osvoji li medalju, ona će bar maaalo, mrvicu, biti i naša. Makar to neće nigdje pisati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider