Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Piše Ana-Marija Vuković

Lijepe priče koje dokazuju kako olimpijski duh nikada neće umrijeti

Iako olimpijske igre odavno nisu pošteđene političkih utjecaja, ratovi ne prestaju u vrijeme njihova trajanja, a geslo „važno je sudjelovati, a ne pobijediti“ se ofucalo u modernim vremenima, njihov iskonski duh ipak ne umire tako lako.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lijepe priče čiji protagonisti svojim djelima uoči ili za vrijeme olimpijskih igara inspiriraju ljude diljem svijeta uvijek postoje. Tako je i ove godine, uoči 22. zimskih olimpijskih Igara u Sočiju.

Sestrinska ljubav

Tracy Barnes, ime koje vjerojatno ne bismo čuli da nije sudionica jedne od najljepših olimpijskih priča ikada. Tracy je američka biatlonka koja je na izlučnom natjecanju osigurala mjesto u timu za Soči.
No, ova je 31-godišnjakinja odlučila svoje mjesto prepustiti natjecateljici koja je kvalifikacije završila jedno mjesto iza nje – svojoj sestri blizanki Lanny Barnes!

Tracy je bila olimpijka 2006. godine, pet minuta je mlađa od Lanny i procijenila je da njezina sestra zaslužuje drugu priliku!

„Ljubav podrazumijeva nesebičnost. Ljubav znači da pomogneš nekome ostvariti snove pa makar se morao odreći svojih“, tako je Tracy prokomentirala svoju odluku.

Naime, Lanny je imala izvrsnu sezonu koja je obećavala velike stvari. No, kada je stigao kvalifikacijski vikend nije se osjećala dobro. Nastupila je bolesna i završila utrku jedno mjesto iza sestre Tracy. No, to mjesto nije vodilo u Soči. Nakon finalne utrke sestre su otišle planinariti i tada je Tracy objavila Lanny svoju odluku.

„Mislila sam da je moj san o olimpijskim igrama završen. Ne događa se svaki dan da dobiješ drugu priliku za ostvarenje svojih snova. Sada mi je jedina želja da u Sočiju svoju sestru i svoju zemlju učinim ponosnima“, izjavila je Lanny.

Olimpijske igre su puno više od osvajanja medalja, pa čak i od samog sudjelovanja. Tako su sestre, koje su već postale slavne, opisale svoj doživljaj olimpizma.

Osebujni olimpijac

Hubertus von Hohenlohe je plemičkog podrijetla. Ime vam je možda već poznato jer mu Soči nisu prve olimpijske igre. No, njegove izvedbe na olimpijskim igrama najmanje su zanimljiva stvar u životopisu ovog Meksikanca, Austrijanca, Španjolca...jer on bi mogao biti sve to. Iako nastupa za Meksiko i to u alpskom skijanju! Tamo je rođen, no zapravo je više živio i u Španjolskoj i u Austriji i Lihtenštajnu.

Hubertus ima 54 godine, a na prvim je olimpijskim igrama skijao u Sarajevu, 1984. Prije toga je osnovao Meksički skijaški savez, a do sada je nastupio na pet olimpijskih igara. Najbolje je bio plasiran u Sarajevu – 26. mjesto.
No, ovaj biznismen, pjevač, fotograf i skijaš se nikada nije zamarao rezultatima. Andy Himalaya ili Royal Disaster, to su mu umjetnička imena kada pjeva pop, nastupio je na čak 15 svjetskih prvenstava, a „vozio“ je i 13 sezona Svjetskog kupa.

Kada počne nadmetanje u Sočiju, Hubertus će imati friško navršenih 55 godina. Biti će drugi najstariji zimski olimpijac svih vremena. No, neće biti jedini koji je prešao 40-tu. A ako mislite da je lako Hubertusu koji se samo lagano spušta niz padinu bez presinga za rezultat, ima i onih koji nisu došli „samo sudjelovati.“

Godine su u glavi

Finska hokejaška reprezentacija je sigurno najbolja hokejaška reprezentacija bez olimpijskog zlata oko vrata. Nastupili su na 14 olimpijskih igara te osvojili 3 bronce i dva srebra. Do nove medalje pokušat će stići i u Sočiju, a jedan od hokejaša koji će im u tome pomagati je i veteran Teemu Selanne. 43-ogodišnji Selanne još je aktivan u NHL ligi, igra za Anaheim Duckse i do sada je u bogatoj NHL karijeri postigao 600 golova. Na Igrama u Torinu, 2006. godine, bio je najbolji napadač turnira, a Soči će mu biti šeste olimpijske igre.

No, s 43 godine, što zaista nije malo ako igrate hokej na ovako visokoj razini, Teemu čak neće biti najstariji hokejaš koji je nastupio na Zimskim igrama. Tu titulu nosi Mađar Belo Ordody koji je na igrama 1928. u Amsterdamu igrao sa 48 godina.

Egzotični debitant

Kada pomislimo na egzotične debitante prva asocijacija sigurno je jamajkanski bob tim kojeg je dodatno proslavio film „Ledena staza“. No, Soči će se ipak pamtiti po skijašu iz Zimbabvea. Luke Steyn rođen je u Harareu, no sa samo dvije godine preselio je u Švicarsku, a studira na fakultetu u Coloradu.

„Iako sam davno odselio iz Zimbabvea on je oduvijek u mojoj krvi. Oduvijek mislim da ću jednog dana živjeti i raditi u Africi“, izjavio je 20-ogodišnji Steyn.

Luke nije posve nepoznat skijaškoj javnosti. Nastupao je na utrkama Svjetskog kupa, a svojih pet minuta slave dočekao je nastupom za Zimbabve. Zemlju gdje je snijeg na vrhu jedne planine viđen 1935. godine.

Umjesto mirovine - Olimpijske igre

Jeremy Abbott namjeravao je prije nekoliko dana otklizati svoje zadnje natjecanje u umjetničkom klizanju. Nacionalno prvenstvo Sjedinjenih Država trebalo je biti posljednje u karijeri 28-ogodišnjaka iz Aspena. Do sada je već tri puta bio državni prvak, sudjelovao je i na Olimpijskim Igrama 2010. godine gdje je osvojio deveto mjesto, a definitivno je odlučio kako će mu ova godina biti posljednja natjecateljska.

O Sočiju nije niti sanjao. Posljednjih sezona imao je zdravstvenih problema, posjećivao je i sportskog psihologa, a gotovo da je diskvalificiran i sa ovog posljednjeg državnog prvenstva. Naime, Jeremy je dobro otklizao kratki program, a onda je gotovo sve uprskao prije početka slobodnog programa.
Klizači, od kada prozovu njihovo ime pa do početka klizanja imaju točno minutu vremena. Potroše ga za konzultacije s trenerom te koncentraciju. Jeremy je učinio isto. Konzultirao se s trenericom, bivšom poznatom klizačicom Yukom Sato, te u potpunosti zaboravio na vrijeme.

Da nije bilo publike, koja je u ispunjenom bostonskom TD Gardenu počela snažno pljeskati i i dozivati ga, dopuštena minuta bi iscurila i Jeremy bi bio diskvalificiran. No, život piše čudne priče... Jeremy je otklizao izvrsno, osvojio je četvrti naslov državnog prvaka te putuje u Soči.

Djeca olimpijci

Kako drugačije nazvati natjecatelje koji imaju 15 godina, pa i manje, ali su ipak dovoljno dobri da svoju zemlju zastupaju na tako velikom natjecanju kao što su Olimpijske igre. Najmlađa natjecateljica koja je nastupila na zimskim olimpijskim igrama bila je 11-ogodišnja Britanka, Cecilia Colledge.

Ova iznimno talentirana klizačica imala je samo 11 godina i četiri mjeseca kad je 1932. predstavljala svoju zemlju na olimpijskim grama. Već sa 12 osvojila je europsko zlato, a prvu olimpijsku medalju, srebro, osvojila je već na svojim drugim olimpijskim igrama, sa 15 godina. Ušla je u povijest kao klizačica koja je prva skočila dvostruki skok, a prva je izvela i neke od pirueta koje klizači izvode i danas.

Jednoj drugoj klizačici pripada i čast najmlađe natjecateljice u individualnom sportu koja je osvojila zimsko olimpijsko zlato. Sičušna Amerikanka, Tara Lipinski, zapanjila je svijet kada je osvojila zlato u Naganu 1998.

I u Sočiju ćemo moći vidjeti novo američko 15-ogodišnje čudo od djeteta. Polina Edmunds klizala je prije nekoliko dana na nacionalnom američkom prvenstvu prvo seniorsko natjecanje. Osvojila je srebro i izborila odlazak u Soči. Zasluženo, njezino ime svakao treba zapamtiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider