Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ima i novih disciplina

Zimske olimpijske igre nikad atraktivnije: Upoznajte nove sportove!

Za tjedan dana, 7. veljače, u Sočiju započinju Zimske olimpijske igre…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovoga puta ZOI nude četiri nova sporta, četiri nove discipline i 12 zlatnih medalja više.

„Imali smo nevjerojatnu mogućnost da u Sočiju dodamo nove sportove i neke nove discipline na Zimskim igrama. To smo i napravili, te smo mišljenja kako će upravo oni učiniti ove igre izvanrednima“, kaže Christophe Dubi, sportski direktor MMO-a.

Slopestyle je sport koji debitira na Igrama, i to u skijaškom i snowboard formatu. Natjecatelji se spuštaju niz padinu punu zapreka i skakaonica, s ciljem da izvedu što atraktivnije trikove. Što su oni raznovrsniji, a visine pri skokovima veće, natjecatelju ide više bodova.

Olimpijski debi u Sočiju imat će i halfpipe na skijama. Natjecatelji se spuštaju niz skakaonicu posebnog oblika, te uzduž nje u zraku izvode akrobacije. Cilj je biti što atraktivniji, ali i što precizniji pri dočeku nakon skoka, a to i nije lako. Visinama koje se postižu u halfpipeu najbolje svjedoči svjetski rekord za najviši skok koji iznosi 7 metara i 59 centimetara, pa atraktivnosti sigurno neće nedostajati.

Skijaški skokovi bili su jedan od osam sportova na prvim Zimskim olimpijskim igrama davne 1924. u Francuskoj. U Sočiju pak imaju drugi debi, jer će prvi puta medalje biti podijeljene i u ženskoj konkurenciji. Pravila nije teško objasniti, onaj tko najdalje skoči, nosi kući zlato.

A osim četiri sportska debija, prvi ćemo puta gledati i natjecanja i u četiri nove discipline: paralelnom snowboard slalomu, mješovitim štafetama u biatlonu i bobu, te mješovitom timskom umjetničkom klizanju.

„Cilj Međunarodnog olimpijskog odbora je ponuditi javnosti što uzbudljiviji program. Moramo se pobrinuti da Olimpijada zadrži svoju vrijednost, te da ostane primamljiva svim ukusima i dobnim skupinama“, objašnjava Christophe Dubi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider