Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
prvi veliki test

Željko Babić – sve što trebate znati o izborniku hrvatskih rukometaša

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić naslijedio je Slavka Golužu u veljači 2015. godine.

Kada je u veljači 2015. Hrvatski rukometni savez objavio da Slavka Golužu na klupi hrvatske rukometne reprezentacije nasljeđuje Željko Babić, dio javnosti vrtio je glavom. Skoro godinu dana kasnije stiže i Europsko prvenstvo u Poljskoj na kojem će Babić po prvi puta samostalno voditi reprezentaciju na velikom natjecanju.

Željko Babić objavio popis za EP u rukometu: Jedno iznenađenje

No, ona mu nisu strana, jer je trener iz rukometnog itekako plodne neretvanske doline kao pomoćnik Slavka Goluže osvajao bronce na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama 2012. godine te na Svjetskom prvenstvu godinu dana kasnije. U Španjolskoj je te godine Hrvatska i posljednji put osvojila medalju.

Suradnja s Balićem i Metličićem

Babić 2013. godine odlazi voditi bjeloruski Meškov gdje je radio dobar posao, a onda je stigao poziv iz HRS-a. U njegovom izboru veliku je ulogu odigrao i Ivano Balić koji je stigao u savez kao koordinator za muški rukomet. Njih dvojica surađivali su i ranije jer je Babić radio kao trener u Rukometnoj akademiji Balić-Metličić u Splitu. Nije stoga ni čudno što je kao pomoćnika izabrao legendarnog kapetana Kauboja Petra Metličića.

Na klupi reprezentacije kao izbornik je krenuo minimalnim porazom u Norveškoj u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, no na kraju je su naši rukometaši završili kao prvi u skupini. Kao najveći potez prije nekog natjecanja bilo je izostavljanje s popisa reprezentativaca Igora Vorija. Babić je odlučio pomladiti momčad i naglašava kako će jako inzistirati na disciplini.

43-godišnji izbornik rukometaša je pravi fanatik ovog sporta. Kažu kako je u rukometu 24 sata na dan. Opuzenac je u trenerskoj karijeri vodio i Split, Metković, Krško te bio pomoćnik u Zagrebu, također Slavku Goluži.

No, imao je i zapaženu igračku karijeru. Krenuo je još kao dječak s 10 godina u Opuzenu. Igrao je za obližnjeg rukometnog diva Metković, a sa Zagrebom je bio prvak bivše države, Hrvatske i dva puta Europe. Dio karijere proveo je i u Italiji igrajući za Pallamanou iz Prata i u Modeni.

Željko Babić - biografija:

ROĐENJE: 19. svibnja 1972. u Metkoviću

IGRAČKA KARIJERA: RK Metković, RK Zagreb, Pallamano, Modena

POZICIJA U MOMČADI: Desno krilo

TRENERSKA KARIJERA: Meškov, hrvatska reprezentacija

NAJVEĆI USPJESI: Kao igrač RK Zagreba osvojio je Jugoslavensko prvenstvo 1991., Jugoslavenski kup 1991., Hrvatsko prvenstvo 1992., 1993., 1994., Hrvatski rukometni kup 1992., 1993., 1994, Europsku Ligu prvaka 1992.i 1993. i Europski rukometni superkup 1993.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider