Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
U novoj ulozi

Petar Metličić - legendarni kapetan zlatne generacije

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac i kapetan Petar Metličić u veljači 2015. godine postao je pomoćnik novom izborniku Željku Babiću…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni kapetan 'Kauboja' jedan je od najzaslužnijih za uspjehe hrvatskog rukometa u zadnjih 15-ak godina. Bio je dio zlatne generacije iz Portugala i Atene i jedan od onih koji je uvijek stajao iza svoje riječi. Borac i pravi kapetan.

Danas je u žrvnju s reprezentacijom, a zajedno s izbornikom Željkom Babićem pokušat će napraviti novu zlatnu generaciju. Prvu priliku imat će na Europskom prvenstvu u Poljskoj, gdje će ujedno imati i prve prave ispite na klupi reprezentacije. Bude li dobar kao igrač, ne sumnjamo da nam se dobro piše. Kredita kod navijača ima, a sad treba pokazati kakav ima utjecaj s klupe.

Petar Metličić je bio član hrvatske reprezentacije od 1997. No, prvu priliku da zaigra za nacionalnu vrstu dobio je tek 2001., u Francuskoj. Igrao je na poziciji desnog vanjskog, a od 2003. godine sudjelovao je na svim velikim natjecanjima hrvatske reprezentacije i osvojio mnoge medalje, a 2004. je dobio Državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar'. Godine 2010. iz Ciudad Reala, u kojem je ostavio lijepi trag, prelazi u slovensko Celje. Ožujka 2012. godine prešao je u francuski Montpellier, zamijenivši ozlijeđenog slovenskog igrača Vida Kavtičnika.

Posljednju medalju s Hrvatskom osvojio je na SP-u u Hrvatskoj. Iako je bio bolan poraz u finalu od Francuske, iz današnjeg kuta možemo s ponosom gledati na srebrnu medalju pred domaćim navijačima. Iako ostaje žal za najvišim postolje, jer tada su 'Kauboji' imali strašnu momčad.

Od kada zna za sebe, Metličić je htio biti sportaš. Škola mu je oduvijek bila u drugom planu. Sportske je gene naslijedio od oca, koji je svojedobno bio kapetan kuglačke državne reprezentacije gluhih u bivšoj Jugoslaviji. Također je veliki prijatelj s još jednim bivšim reprezentativcem Nikšom Kalebom, dok je s Ivanom Balićem u Splitu otvorio rukometnu akademiju 'Balić-Metličić'.

Osvojio sve što se dalo osvojiti – zlatne medalje na Olimpijadi u Ateni 2004., na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. i Mediteranskim igrama u Tunisu 2001., a nedostaje mu samo zlato s europskih prvenstava. Ali to zlato nema niti jedan hrvatski rukometaš.

Petar Metličić - biografija:

ROĐENJE: 25.12.1976. u Splitu

IGRAČKA KARIJERA: Brodomerkur Split, Metković Jambo, Ademar Leon, Ciudad Real, Celje, Montpellier

POZICIJA U MOMČADI: Desni vanjski

TRENERSKA KARIJERA: pomoćnik izbornika

NAJVEĆI USPJESI: Kao igrač osvojio zlato na SP-u u Portugalu 2003., zlato na OI u Ateni 2004., srebro na SP-u u Tunisu 2005., srebro na EP-u u Norveškoj 2008. i srebro na SP-u u Hrvatskoj 2009.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider