Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
inspekcije 'napadaju'

Brojni klubovi u strahu: Zakon o sportu stupio na snagu

U utorak je istekao rok od 6 mjeseci koliko je bilo predviđeno za prilagodbu novom Zakonu o sportu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izmjene Zakona o sportu usvojene su koncem ljeta prošle godine i sportski su savezi, klubovi i udruge dobili rok od šest mjeseci u kojemu su se trebali reorganizirati i prilagoditi novom zakonu. A novi zakon o sportu donio je značajne izmjene na četiri osnovne razine. Temeljna se promjena ipak odnosi na financiranje svih saveza i klubova.

"Neovisno o obliku u kojem je organiziran klub. Da li je to dioničko društvo, sportsko dioničko društvo, da li je to udruga... svi moraju jednoobrazno, transparentno prikazati svoje financijske rezultate", rekao je Srđan Gjurković, jedan od tvoraca novog Zakona o sportu.

Sada će svi klubovi biti u jednakoj poziciji, dok su do sada klubovi utemeljeni kao udruge građana imali lakšu poziciju. No, nisu svi zadovoljni novim zakonom o sportu. Tako od Ustavnog suda traže prijedlog ustavnosti novog zakona.

"U vezi s Vašim novinarskim upitom upućenim Ustavnom sudu Republike Hrvatske e-porukom od 8. veljače 2016. obavještavam Vas da je Ustavni sud zaprimio zajednički prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Hrvatskog nogometnog saveza za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu s Ustavom Republike Hrvatske dana 29. siječnja 2016", stoji u priopćenju za javnost Ustavnog suda.

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora tek poručuju kako ne žele komentirati postupak koji još nije gotov, dok je hrvatski nogometni savez, koji je imao i najviše primjedbi na ovaj zakon, za danas najavio svoju konferenciju za medije.

Inače, druga velika novost Zakona je da se osobama osuđenima za prekršaje protivne Zakonu o sportu ili Zakonu o spriječavanju nereda zabranjuje rad u sportu na 3 godine. Ali ne retroaktivno. Važne promjene dogodit će se i u strukturi Skupštine HNS-a na kojoj je do sada aktualna vlast imala 100-postotnu podršku. Promjena će biti i u županijskim savezima.

Do sada su jednaku težinu imali glasovi prvoligaša i nekog, primjerice, petoligaša. Sada će u izboru predstavnika Županije u Skupšitini petoligaš imati 1 glas, a prvoligaš čak 10 glasova. Uz to klubovi prvoligaši sigurno će imati dva predstavnika u Skupštini, što dosad nije bio slučaj.

Danas je dakle istekao rok od 6 mjeseci, koliko je bilo predviđeno za prilagodbu novom zakonu, a svi oni koji to nisu napravili mogu očekivati probleme. Naime, sankcije su jasne: zabranjuje se bilo kakav transfer novca od države, županije, gradova i općina, a onima koji to prekrše prijete kazne po nekoliko različitih zakona.

Kontrolu već danas može početi provoditi sportska inspekcija. No, na kraju će ipak zadnju imati Ustavni sud koji bi trebao donijeti posljednju riječ oko ocjene ustavnosti novog zakona o sportu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider