Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrijeme istječe

HNS ima još malo vremena: 'Pokušavaju rušiti Zakon'

Novi Zakon o sportu trebao bi stupiti na snagu za točno tri dana, u utorak 9. veljače.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svi savezi i klubovi imali su šest mjeseci da se pripreme za sve promjene, a jedini koji se suprostavio bio je Hrvatski nogometni savez.

U HNS-u su čak Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona. Nove promjene donose veću transparentnost financija, ali - zanimljivo - i novu strukturu skupštine samog HNS-a.

Novi Zakon o sportu donosi značajne izmjene na 4 osnovne razine. Temeljna promjena odnosi se na financiranje svih saveza i klubova.

Sve je pojasnio Srđan Gjurković, jedan od glavnih tvoraca novog Zakona.

"Neovisno o obliku u kojem je organiziran klub. Da li je to dioničko društvo, sportsko dioničko društvo, da li je to udruga... Svi moraju jednoobrazno, transparentno prikazati svoje financijske rezultate", izjavio je za Dnevnik Nove TV Gjurković, bivši saborski zastupnik.

Sada će, ističe Gjurković, svi klubovi biti u jednakoj poziciji. Jer, do sada su klubovi utemeljeni kao udruge gradova imali lakšu situaciju.

Novi, pošteniji i kvalitetniji Zakon o sportu

"Mi smo u gradskom vijeću gledali izvješće HNK Hajduk koje je bilo skoro na 60 strana, dok udruge to mogu stavit na, recimo to tako, na jedan papir A4. To nije jednakost, koja se tu dobiva, posebno jer je to velik novac koji se okreće u profesionalnim klubovima. I za usporedivost i za jednakost je to jako bitno."

Druga važna novost propisuje da se osobama - osuđenima za prekršaje protivne Zakonu o sportu ili Zakonu o spriječavanju nereda - zabranjuje rad u sportu na 3 godine. Ali - ne retroaktivno.

Važne promjene dogodit će se i u strukturi Skupštine HNS-a na kojoj je do sada aktualna vlast imala 100-postotnu podršku. Također: bit će promjena i u županijskim savezima.

Prvoligaši sa sigurna dva predstavnika u Skupštini

Do sada su jednaku težinu imali glasovi prvoligaša i nekog, primjerice, petoligaša. Sada će u izboru predstavnika Županije u Skupštini petoligaš imati 1 glas, a prvoligaš čak 10 glasova. Uz to: klubovi prvoligaši sigurno će imati dva predstavnika u Skupštini, što dosad nije bio slučaj.

Što će se dogoditi ukoliko se Savez ne uskladi s novim Zakonom?

"To će se dogoditi vrlo brzo jer u šest mjeseci oni nisu uskladili sve sa Zakonom. Ono što je ključna prva sankcija, to je da Županijski savezi više neće moći primati sredstva iz proračuna lokalne ili regionalne samouprave. To je što počinje odmah, a nakon toga sve odluke koje budu donosili, neće biti odluke koje će biti u skladu sa Zakonom", naglašava Gjurković.

'HNS se opire transparentnosti'

Pokušali smo dobiti reakciju iz Hrvatskog nogometnog saveza, no ostali smo bez odgovora. Damir Vrbanović kazao je da se nalazi na putu, no prije 10-ak dana jasno je u izjavi za Večernji list iskazao otvoreno neslaganje s promjenama.

"Nakon konzultacija s pravnim stručnjacima, došli smo do spoznaje da postoji ozbiljno narušavanje ustavnog prava, kao i niz nelogičnosti i neutemeljenih stavova i prijedloga, pa smo stoga i najavili ustavnu tužbu. Potanko smo sve obrazložili, ali bilo bi nezgodno i neprofesionalno da sad u medijima obrazlažem na čemu se ta služba temelji. Naglašavam kako HNS želi donošenje novog, sveobuhvatnog Zakona o sportu, ali ne na ovakav način, s paušalnim izmjenama i neustavnim odredbama."

"Kako su se opirali da se radi kvalitetnije i demokratičnije u Savezu, tako su se opirali da bude ta transparentnost. Pokušavaju preko Ustavnog suda, što im nije dobro, rušiti odnosno odgađati Zakon."

Zakon stupa na snagu 9. veljače, ali čeka se i odgovor Ustavnog suda na zahtjeva HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider