Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
bit će svega

WADA optužila Rusiju za hakerski napad na povjerljive podatke iz Rija

Nakon što su ruski hakeri objavili da su ukrali povjerljive podatke iz Svjetske antidopinške agencije oglasila se i sama WADA...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetska antidopinška agencija (WADA) optužila je rusku špijunsku cyber skupinu "Tsar Team" za hakiranje njihove baze podataka s olimpijskih igara u Rio de Janeiru, uključujući neke povjerljive medicinske podatke sportaša koje su potom i objavili.

WADA je u svom priopćenju potvrdila napad na svoj sustav za administraciju i upravljanje podacima (ADAMS) iz koje su hakeri ukrali povjerljive podatke, a neke od njih i objavili na svojoj internetskoj stranici (fancybear.net). Na meti su se našle američke tenisačice Serena i Venus Williams, američka gimnastička zvijezda Simone Biles i američka košarkašica Elena Delle Donne.

Dokumenti koje su hakeri objavili u slučaju sestara Williams ukazuju na sredstva koja su im odobrena za korištenje u terapeutske svrhe, dok je u slučaju Simone Biles u pitanju pozitivan rezultat testiranja "A" uzorka, obavljenog 11. kolovoza, odnosno tijekom nastupa na Igrama u Rio de Janeiru.

"WADA je obaviještena da su napadi izvedeni iz Rusije", izjavio je glavni direktor WADA-e Oliver Niggli te dodao:

"WADA osuđuje ove cyber napade koji su izvedeni kako bi se narušio ugled WADA-e i naštetilo globalnom antidopinškom sustavu."

Na te je optužbe ubrzo stigao i odgovor ruske Vlade koja je preko svog glasnogovornika poručila kako nema govora o "njezinoj ili umiješanosti ruskih tajnih službi" u spomenute hakerske napade.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider