Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nije se dogodilo 10 godina

VIDEO Ludi preokret branitelja naslova, Tom Brady ispisao povijest!

U 49. izdanju "Super Bowla", velikom finalu profesionalne lige u američkom nogometu NFL 1. veljače u Glendaleu u Arizoni igrat će branitelji naslova Seattle Seahawksi i New England Patriotsi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Seattle je u finalu Nacionalne konferencije svladao Green Bay Packerse sa 28-22 u produžetku, dok je New England u finalu Američke konferencije bio uvjerljiv protiv Indianapolis Coltsa sa 45-7.

Seahawksi su prva momčad koja je kao branitelj naslova stigla do "Super Bowla" nakon točno 10 godina, kada je to uspjelo Patriotsima, a do pobjede protiv Packersa u finalu NFC-a stigli su na nestvaran način, i to ne toliko zbog toga što su nadoknadili zaostatak od 16 poena s poluvremena (0-16), što je najveći dostignuti zaostatak s poluvremena u utakmicama konferencijskih finala u povijesti, već zbog toga kako je odigrana sama završnica dvoboja.

Green Bay je četiri minute prije kraja vodio sa 19-7 i imao posjed. No, tada su Packersi odlučili odugovlačiti i "čuvati" rezultat, a to im se na kraju osvetilo. Naime, napad Seattlea predvođen "quarterbackom" Russellom Wilsonom, koji do tada praktično nije postojao (jedine poene dotada Seattle je ostvario trik akcijom specijalnog tima), u samoj je završnici četvrte četvrtine postigao dva "touchdowna", a u prvom napadu produžetka još jedan za čudesan preokret.

Wilson je do trenutka kada je krenuo u veliki povratak bacio čak četiri lopte koje su presjekli obrambeni igrači Packersa, ali tada je za tek nešto više od minute i pol osvojio 69 jarda i napad zaključio vlastitim ulaskom u posljednje polje protivnika 2:09 minuta prije kraja za smanjenje na 14-19. Zatim je uslijedila ključna akcija utakmice.

Seahawksi su se odlučili izvesti "onside kick", a nakon velike pogreške Brandona Bosticka koji nije uspio uhvatiti loptu, novi napad domaćih krenuo je sa sredine igrališta. Briljantnu je akciju izveo Marshawn Lynch koji je 1:25 minuta prije kraja postigao "touchdown" za vodstvo Seattlea osvojivši 29 jarda trčanjem. Uslijedilo je uspješno pretvaranje za dva poena kojim je Seattle stigao do prednosti od 22-19. Ipak, Packersi su s nekoliko preciznih dodavanja Aarona Rodgersa u preostalom vremenu uspjeli stići do pozicije da "field goalom" sa 48 jarda poravnaju na 22-22 i izbore produžetak. Ipak, pokazalo se da su time samo odgodili poraz.

U produžetku je Seattle dobio prvi loptu, te je odmah postigao pobjednički "touchdown". Wilson je bacio sa 35 jarda u posljednje polje Packersa, a tamo je Jermaine Kearse uhvatio loptu za veliko slavlje navijača na stadionu. Malo je nedostajalo da se Packersi obrane u tom napadu, jer su akciju prije prisilili Seahawkse na treći pokušaj za šest jarda na njihovoj polovici, ali tada nisu uspjeli spriječiti dugo dodavanje Wilsona za Douga Baldwina kojim je osvojeno 39 jarda.

Bila je to samo posljednja u nizu propuštenih prilika Packersa na utakmici. Naime, nakon što je njihova obrana prisilila Seahawkse na čak pet izgubljenih lopti (četiri "interceptiona" i jedan "fumble") Packersi su postigli samo šest poena i to iz dva kratka "field goala" na početku utakmice. Na kraju se pokazalo kako je "ziheraški" pristup trenera Green Baya Mikea McCarthyja, koji se u prva dva napada svoje momčadi odlučio pucati "field goal" sa 18, odnosno 19 jarda, umjesto da pokuša stići do "touchdowna" sa samo jednog jarda, bio pogrešan.

Igrač utakmice bio je "running back" Seahawksa Marshawn Lynch koji je dvoboj završio sa 183 osvojena jarda (157 probijanjem i 26 hvatanjem). Koliko je vjerojatan bio povratak Seattlea pokazuje i činjenica kako je dobar dio navijača, inače poznatih kao najglasnijih u ligi, pomiren s porazom odlučio ranije napustiti stadion. Ispostavilo se da su napravili pogrešku koju nikada neće zaboraviti.

Finale AFC-a niti izbliza nije bilo tako dramatično, a susret je praktički bio usmjeren pogreškom hvatača Coltsa Josha Cribbsa na samom početku utakmice. On nije uspio uhvatiti ispucavanje nakon lošeg prvog napada Patriotsa, te omogućio domaćima da dođu do lopte duboko u suparničkoj polovici. Tom Brady takve poklone ne propušta, te je iskoristio drugu priliku za dovođenje svoje momčadi u vodstvo. Na poluvremenu je bilo samo 17-7, ali dojam je bio kako su Patriotsi daleko bolja momčad, a to su pokazali u trećoj četvrtini kada su s tri "touchdowna" povećali prednost na 38-7.

Kao i prošle godine protiv Coltsa u doigravanju, briljirao je "running back" Patriotsa LeGarrette Blount sa 148 osvojenih jarda uz tri postignuta "touchdowna" (lani je imao 166 osvojenih jarda uz četiri "touchdowna" u 43-22 pobjedi New Englanda).

Patriotsima će ovo biti čak šesti nastup u "Super Bowlu" otkako su u klubu trener hrvatskih korijena Bill Belichick i "quarterback" Tom Brady. Dosada su osvojili tri naslova (2002, 2004, 2005), a dva su puta gubili od New York Giantsa (2008, 2012). Brady će tako postati prvi "quarterback" sa šest nastupa u "Super Bowlu".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider