Ostali sportovi
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Ostali sportovi
bravo, bravo!

Veliki uspjeh hrvatskog triatlonca Andreja Vištice!

Hrvatski triatlonac Andrej Vištica pobjednik je 32. izdanja Embrunmana, prestižne tritalonske utrke održane u subotu u francuskim Alpama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vištica je trebao devet sati, 44 minuta i 45 sekundi za svladavanje 3,8 km plivačke dionice, 188 km na biciklu te maratonske trkačke dionice. Iako je imao šest minuta zaostatka za najbržim u plivačkom dijelu (52:45), Vištica je konkurente dostigao i nadmašio na bicilističkoj (5:53:35) i trkačkoj (2:53:38) dionici, na kojima je postigao najbolja vremena.

Osim po dugoj tradiciji Embrunman je poznat i po iznimno zahtjevnoj stazi. Biciklistička staza ukupno ima 3800 m vertikalnog uspona na 188 km, a penje se preko Col d'Izoarda koji se nalazi na 2360 m nadmorske visine. Ni na maratonu koji slijedi ne nedostaje uzbrdica.

Utrka je startala u šest ujutro, zbog čega natjecatelji u prvih 20 minuta prate čamac s reflektorom. Iz vode je prvi izašao bivši plivač Robin Pasteur nakon nešto više od 46 minuta. Tri minute iza njega plivanje je završila skupina s glavnim favoritima, u kojoj su bili peterostruki pobjednik utrke Španjolac Marcel Zamora, Južnoafrikanac James Cunnama, Nijemac Per Bittner i Poljak Marek Jaskolka. Vištica je iz vode izašao dodatne 3 minute iza vodećeg, zajedno sa Španjolcem Victorom Del Corralom koji je također bio u užem krugu favorita.

Već nakon 40 km biciklističkog dijela Vištica je ulovio vodeću grupu i krenuo u solo napad. Prednost je rasla i na vrhu Col d'Izoarda iznosila je 3:15 min u odnosu na Cunnamu te nešto više od 4 minute u odnosu na Del Corrala i Zamoru. Utrku je dodatno otežala kiša koja je počela padati sredinom utrke, a temperatura se na najvišoj točci spustila na 5 Celzijevih stupnjeva. Vištica se dobro snašao u takvim uvjetima te je do kraja biciklističke dionice povećao prednost na šest minuta u odnosu na Cunnamu i devet minuta u odnosu na Del Corrala.

Iako su zaostaci bili veliki, utrka još nije bila odlučena. Cunnama i Del Corrak poznati su kao odlični trkači. Cunnama je od starta krenuo jako te već u prva 3 kilometra smanjio zaostatak za minutu. Međutim, do polovice staze Vištičina prednost se smanjila samo za dodatnih 45 sekundi, da bi nakon toga ponovno počela rasti.

Nešto manje od deset sati nakon starta plivačke dionice 31-godišnji Andrej Vištica prvi je stigao do cilja maratona s 12 minuta prednosti pred Del Corralom, dok je Cunnama platio danak prebrzom startu i utrku okončao na trećem mjestu s nešto manje od 13 minuta zaostatka za pobjednikom.

"Posljednja četiri tjedna sam proveo u St. Moritzu na visinskim pripremama koje su bile isključivo posvećene ovoj utrci. Imao sam priliku trenirati u grupi Bretta Suttona koji je najuspješniji triatlonski trener u povijesti. Očito se boravak u Švicarskoj isplatio. Ovo mi je daleko najbolji rezultat dosad, tako da sam prezadovoljan", izjavio je pobjednik 32. izdanja Embrunmana.

U konkurenciji triatlonki pobjedu je odnijela Britanka Emma Pooley ispred Francuskinja Jeanne Collogne i Linde Guinoiseau.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider