Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ima i ozlijeđenih

Pogledajte izjave nakon napada: 'Bilo je strašno, tamo su bili i žene i djeca'

Nakon utakmice EP-a u rukometu došlo je do teških napada na hrvatske navijače.

Snimke Radio-televizije Vojvodina

Težih ozljeda nakon burne noći srećom nije bilo. Nekoliko ozlijeđenih hrvatskih navijača pušteno je iz bolnice. Navijač koji je uboden nožem u Rumi također jedobro i pušten je iz bolnice.

>> Gradonačelnik Novog Sada o napadu na Hrvate: To je i napad na ovaj grad

Ukupno je uhićeno šest osoba. Iako se činilo da su domaćini učinili sve kako bi zaštitili hrvatske navijače i osigurali mir u gradu, očito je kako su huligani bili dobro upućeni u to gdje će se kretati hrvatski navijači. Radi li se o propustu organizatora, pokazat će istraga, a do tada su iz srpske policije zamolili sve navijače koje dolaze iz Hrvatske da najave da su navijači kako bi dobili potrebnu zaštitu.

„Srpska policija bit će im na raspolaganju 24 sata danonoćno“, obećao je srpskim medijima, direktor policije Milorad Veljović koji je uputio i ispriku svim hrvatskim navijačima zbog napada u Novom Sadu i Rumi. Nažalost, razbijeni osobni automobili i napadi na žene palicama, kamenjem, pa čak i nožem i sjekirama neće biti lako zaboravljeni, a postavlja se pitanje kako će izgledati najvjerojatniji susret Srbije i Hrvatske u polufinalu Europskog prvenstva u petak u Beogradu.

"Nakon ovih napada održat ćemo sastanak kako bi zaštitili sve navijače jer postoji još utakmica koje bi se trebale odigrati. Vezano uz to savjetujemo i naše građane koji krenu da na granici kažu da su navijači i da kao navijači idu u Republiku Srbiju', rekla je za Novu TV glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Ionako narušenu atmosferu, dodatno i nepotrebno podgrijavaju i neki srpski mediji, koji prenose kako su se hrvatski mediji 'obrušili' na srpske navijače za koje su rekli da su njihovi napadi bili motivirani mržnjom prema Hrvatima.

Tenzije su očigledno na vrhuncu, a nismo sigurni hoće li ih brojna policija uspjeti smiriti. Iako nije lako biti Hrvat u Novom Sadu, koliko god to čudno zvučalo, može se mirno hodati gradom. Srpski kolege rekle su nam kako se ovime nanijela velika sramota na cijelo Europskog prvenstvo jer se radi o izdvojenim slučajevima, takozvanim huliganima koje su zasmetale provokacije na nacionalnoj osnovi.

Reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu prosvjed veleposlaniku Republike Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću zbog jučerašnjih napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi, pri čemu su neki od hrvatskih državljana i ozlijeđeni, priopćeno je iz MVEP-a.

Veleposlanik Vukićević izrazio je žaljenje zbog nastalih incidenata te izvijestio hrvatsku stranu kako su nadležne službe Republike Srbije dosad uhitile šest napadača na hrvatske navijače. Također je izvijestio kako se istraga nastavlja te će o svim rezultatima nadležna tijela u Hrvatskoj biti pravovremeno informirana.

Obostrano je ocijenjeno kako ovakvi incidenti ne pridonose jačanju odnosa između dviju država. Zato je hrvatska strana zatražila pojačan angažman službi sigurnosti u Srbiji tijekom predstojećih rukometnih susreta na europskom prvenstvu na kojima se očekuje i više hrvatskih navijača.

Tijek događaja nakon utakmice Hrvatska - Francuska

Na izlazu iz Novog Sada, prije Veternika, oko 20.45 dogodio se težak huliganski izgred. Grupa od 50-ak huligana je u dobro organiziranoj akciji presrela te kamenjem i sjekirama napala kolonu automobila i autobusa s hrvatskim tablicama koja se kretala prema granici.

Treba reći i kako huligani nisu napali neku navijačku grupu već tzv. obične navijače među kojima je bilo i žena i djece. Jedan svjedok kaže kako mu je huligan zabio sjekiru u vjetrobransko staklo.

'Kada smo izlazili iz Novog Sada organizirana grupa od 50 ljudi razbijala je aute. Napadali su nas sa kamenim blokovima i sjekirama i bacali signalne rakete. Prizori su bili strašni, a u pojedinim autima su bila djeca i žene tako da nisu bili spremni na nikakvu obranu. Napominjem da smo krenuli iz Novog Sada bez policijske pratnje, a kada su nas napali policija je došla tek nakon pola sata sa Hitnom pomoći'', javio nam se ogorčeni čitatelj iz Osijeka.

Prema policijskim izvještajima stradala su dva hrvatska navijača, koja su s ozljedama glave prebačena u bolnicu, te su nakon obrade pušteni. Policija je blokirala benzinsku pumpu kod koje se zaustavila kolona s hrvatskim vozilima, gdje je stigla poveća policijska pratnja koja ih je sprovela do hrvatsko-srpske granice, prenosi Telegraf.rs.

Oštećeno je na desetke automobila hrvatskih registracija, a ima i uhićenih navijača pristiglih iz Beograda.

Podsjetimo, do prvih incidenata došlo je nakon utakmice Hrvatske i Španjolske, kada je u centru grada došlo do tučnjave hrvatskih i srpskih navijača u kojoj je najgore prošao jedan Hrvat koji je zbrinut u obližnjoj bolnici.

Sazvan je i hitni sastanak srpske policije i hrvatskih kolega kako bi se spriječila eventualna eskalacija sukoba u Beogradu, gdje će se Hrvatska i Srbija najvjerojatnije susresti u polufinalu Europskog prvenstva.

Nažalost, do nereda je došlo i na jednoj benzinskoj postaji u Rumi, gdje je oko 21.20 zapaljen kombi hrvatskih navijača. Nekoliko ih je povrijeđeno, a jedan je uboden nožem.

Ovom incidentu prethodili su neredi u Novom Sadu gdje ima nekoliko povrijeđenih navijača hrvatske reprezentacija koji su stradali od udaraca palicama, šipkama i kamenim blokovima, prenosi Pressonline.rs.

U nekim srpskim medijima spominjalo se kako je incidente izazvalo provociranje dijela naših navijača na utakmici sa Španjolskom, koji su skandirali ''Vukovar, Vukovar!" i ''Tko ne skače, pravoslavac je''. Nakon toga proširila se rasprava po navijačkim forumima i dogovoreni su napadi na hrvatske navijače.

Mnogi su drugi navijači u Novom Sadu imali sinoć sasvim drukčija iskustva. Neki su u nevjerici slušali o neredima, dok su u jednoj pivnici normalno pjevali i veselili se, a domaći su im tamburaši čak svirali 'Ne dirajte mi ravnicu'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider