Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Huligani ruše mostove

Gradonačelnik Novog Sada o napadu na Hrvate: To je i napad na ovaj grad

Nakon nemilih scena na izlasku iz Novog Sada reagirao je i tamošnji gradonačelnik koji se ispričao hrvatskim navijačima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dan nakon divljačkih napada na dio hrvatskih navijača u Vojvodini, isprike stižu sa svih strana. Nakon veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj i direktora policije Milorada Veljovića, hrvatskim se navijačima ispričao i gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić.

>> Pogledajte izjave nakon napada: 'Bilo je strašno, tamo su bili i žene i djeca'

Mnogi su Novosađani bili šokirani nakon sinoćnjih nereda, a velika se većina ipak jako potrudila da se gosti u njihovom gradu osjećaju ugodno. Huligani i ekstremisti ipak su uspjeli zasjeniti nevjerojatne slike iz dvorane Spens, pune hrvatskih navijača koji su slavili pobjedu nad velikim rivalima Francuzima.

Treba reći i kako situaciji nije pomogao ni dio onih hrvatskih navijača koji se nisu korektno ponašali u ovoj situaciji. Nije baš bilo realno očekivati da se u Srbiji pjevaju neke pjesme, inače dio standardnog navijačkog folklora, a da najtvrđi huligani s druge strane ne reagiraju. Bio je to ludo hrabar, ali neodgovoran čin dijela hrvatskih navijača zbog kojih su ozlijeđeni i oni koji su se ponašali u skladu sa situacijom i mjestom radnje.

Čini se kako je nekima nedostajalo realnosti, ali isto tako potpuno su promašena i smiješna pisanja srpskih medija kako je napad samo reakcija. Sama činjenica što je u Spensu bilo tisuće Hrvata bio je dovoljan okidač za ekstremiste koji su osramotili većinu.

Priopćenje gradonačelnika Novog Sada donosimo u cijelosti:

''Grad Novi Sad izražava žaljenje zbog incidenata koji su se dogodili nakon sinoć odigrane utakmice između reprezentacija Hrvatske i Francuske, kojom prilikom je oštećeno više putničkih vozila u vlasništvu građana Republike Hrvatske i lakše povređeno nekoliko osoba.

Naš grad ugostio je nekoliko tisuća navijača iz Republike Hrvatske i trudili smo se da budemo dobri domaćini sve ove dane, međutim grupa huligana je organizirano i smišljeno izazvala incidente u želji da pokvari sjajnu atmosferu koja je vladala za vrijeme i nakon utakmice, te su na više lokacija napali hrvatske navijače koji su se svojim vozilima vraćali kući. Takvo ponašanje je direktan napad na Grad Novi Sad.

Većina huligana nije iz Novog Sada, već je u naš grad došla smišljeno, da napravi incidentete i naruši sjajnu atmosferu i duh tolerancije koji njeguje naš grad. Time su nanijeli štetu, ne samo hrvatskim navijačima, koje su bestidno napali, već i Gradu Novom Sadu i Republici Srbiji koji se iskreno trude da uspostave dobrosusjedske odnose.

Novi Sad je pokazao maksimalno gostoprimstvo svim sudionicima EP u rukometu, i navijačima koji su pratili i prate utakmice svojih reprezentacija, pa ovim putem poručujem da nisu uspjeli u svojoj namjeri da napadom na naše goste naruše dobru atmosferu i bace sjenu na predivan sportski događaj i časno ime Novog Sada.

Mnogo je lakše rušiti nego graditi mostove koji spajaju ljude, i zato nećemo dozvoliti da sinoćni događaji naruše odnose između susjeda, pa se ovim putem u ime svih građanki i građana Novog Sada izvinjavam svim državljanima Republike Hrvatske koji su sinoć napadnuti i pretrpeli štetu po bilo kom osnovu.

Državni organi Republike Srbije su poduzeli sve mjere na otkrivanju i pronalaženju huligana i očekujem da će u najkraćem vremenu biti identificirani i procesuirani pred našim sudovima.

Koristim priliku i da hravatskoj reprezentaciji u rukometu čestitam na sinoćnoj sjajnoj igri i pobjedi, i pozivam sve njene navijače da i večeras, kao i prethodnih dana, u velikom broju dođu u naš grad, i budu naši gosti.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider