Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čisti spektakl

FOTO - Putin otvorio Igre uz vatromet i vremeplov: Dvojac upalio plamen!

Čudesnom ceremonijom službeno su otvorene 22. Zimske olimpijske igre, koje će trajati do 23. veljače.

Olimpijski stadion Fišt u Sočiju bio je domaćin svečanog otvaranja najskupljih Igara u povijesti. Iznos od 50 milijardi dolara, koliko će ukupno koštati organizacija, već u ceremoniji otvaranja dobio je pravu dimenziju. Rusi nisu štedjeli, sve je izgledalo kao iz bajke, s posebnim naglaskom na rusku povijest.

Priredba koja je trajala nešto manje do tri sata nazvana je 'Snovi o Rusiji', a njome je mahom predstavljena slavna prošlost, ali i sadašnjost i budućnost površinom najveće svjetske zemlje.

Tu se našlo mjesta za balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije, te izgradnju modernih velegradova poput Moskve.

Olimpijsku baklju stadionom su pronijeli tenisačica Marija Šarapova, atletičarka Jelena Isinbajeva, hrvač Aleksandr Kareljin i ritmička gimnastičarka Kabajeva.

Baklja je potom došla u ruke legendarne klizačice Irine Rodnjine i jednog od najvećih hokejaških vratara svih vremena Vladislava Tretjaka i njih su dvoje zajednički upalili olimpijski plamen na postolju ispred stadiona.

Neposredno nakon što je ceremonija započela (po ruskom vremenu u 20:14) Vatromet je zasjao iznad Olimpijskog stadiona Fišt, nakon što nas je djevojčica Ljubov provela iznad svih devet vremenskih zona, na koliko se prostire Rusija. Nakon što su na sredinu igrališta 'sletjeli' olimpijski krugovi, u svečanoj loži prije intoniranja ruske himne rukovali su se ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Nijemac Thomas Bach.

Nakon podizanja olimpijske zastave svečanu prisegu u ime sportaša položio je brzi klizač Ruslan Zaharov, u ime sudaca Vjačeslav Vedenjin, koji sudi u utrkama u skijaškom trčanju, a u ime trenera Anastazija Popkova, članica ruske reprezentacije u alpskom skijanju.

Inače, Igre je otvorenima proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin: "Proglašavam Zimske olimpijske igre otvorenima", kratko je poručio Putin, dok je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach bio nešto opširniji:

"Dobra večer svima, dobrodošli na prve Olimpijske igre koje organizira moderna Rusija. Mnogi ne bi uspjeli napraviti ovo što su Rusi uspjeli u samo sedam godina i zbog toga posebne zahvale predsjedniku Ruske federacije i Organizacijskom odboru. Dragi sportaši, Rusi i Rusija su postavili pozornicu za vas, najbolje zimske sportaše na planeti. Univerzalna pravila vrijede za svakog sportaša, bez obzira odakle ste i koja je vaša nacionalnost. Slavite pobjede dostojanstveno, a na ovaj način gdje god da se Olimpijske igre održavaju ostavljaju dojam mira. To sportaši šalju diljem zemlje domaćina, ali i diljem cijelog svijeta", kazao je Bach.

Ukupno će u Sočiju nastupiti 2873 sportaša iz 88 država, s time da sedam zemalja ove godine prvi put ima predstavnike na zimskim olimpijskim igrama. Tijekom nešto više od dva tjedna natjecanja bit će podijeljeno 98 kompleta medalja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider