Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Do kada?

Tragična smrt obožavanog plivača: Vrijedi li život komad zlata?

Alexander Dale Oen, najnovije je ime na tužnom popisu vrhunskih sportaša koji su iznenada preminuli zbog zatajenja srca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nešto opasno nije u redu, iznenadne smrti mladih i naizgled posve zdravih sportaša, sve su češće. Treninzi, pripreme, napori, prehrana... je li sve to u modernom sportu otišlo predaleko?

Najveći adut norveškog plivanja, glavni kandidat za olimpijsko zlato, pronađen je mrtav pod tušem nakon treninga. Alexander Dale Oen neće zaplivati u Londonu.

"Bio je jedan od najsrdačnijih ljudi što sam poznavao. Na jednak način odnosio se prema recimo premijeru ili trogodišnjem djetetu. Život je posvetio plivanju, nedostajat će nam'', rekao je Per Rune Eknes, predsjednik norveškog plivačkog saveza.

Uzrok smrti aktualnog svjetskog prvaka na 100 metara prsno zatajenje je srca. Na Igre je htio stići u savršenoj formi, no organizam napore nije izdržao.

"Nažalost, nekad borba s rekordima u kombinaciji sa skrivenim srčanim poremećajima završava tragično'', kaže naš dr. Jurica Rakić.

Nakon Talijana Piermarija Morosinija, a umalo i Patricea Muambe, u crnu knjigu upisao se i Oen. Razloge srčanih zatajenja, tvrde liječnici, nemoguće je predvidjeti.

"Kada vrhunski napori budu okidač skrivenih srčanih poremećaja, neki od tih poremećaja se mogu dokazati i prevenirati, a neki usprkos svim preventivnim pregledima ostaju neprepoznati'', tvrdi Rakić.

Treninzi i po tri puta na dan, dovođenje tijela do granica izdržljivosti, te podređivanje života sportu. Spartanskom režimu podvrgavao se i naš slavni plivač.

"Iz dana u dan morate stavljati svoje tijelo na granicu, izlagati se najvećim naporima, a cijelu svoju profesiju posvetiti isključivo sportu. Zapravo je vrlo nezahvalno u modernom društvu biti vrhunski i profesionalni sportaš'', misli Gordan Kožulj.

Smrt Dalea Oena Norvešku je zavila u crno. Mladić u naponu snage pokleknuo je pod snažnim ritmom profesionalnog sporta. Mnogi se pitaju - zašto život stavljati na kocku zbog jednog komada zlata?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider