Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Hrvatice u pohodu na Mt. Everest

Tisuću metara bliže krovu svijeta

Naše su cure naišle na prve veće poteškoće pri usponu na najveći svjetski vrh. Tamo gdje je nekad bio snijeg i led danas su stijene i kamenje što dosta otežava uspon, ne samo našoj ekspediciji, nego i svim drugim ekipama koje su trenutno podno Mt. Everesta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva grupa u sastavu sestre Bostjančić, Mijailović, Levar i Simičević vratila se nakon tri dana provedena na planini natrag u bazu. Na logoru 1 (6000m) proveli su neplanirano dva dana jer ih je u cilju da u utorak 21. travnja dođu do logora 2 (6350m) spriječilo iznenadno noćno urušavanje dijela ledenog slapa zbog kojeg skoro nitko, pa ni Sherpe koje su trebale podignuti 'Dvojku', u utorak nije prošao 'Ice Fall'.

>> Što rade naše hrabre cure na Mount Everestu?

Nakon što su dva dana kuhale juhice i taglianete na mini kuhalima na 'Logoru 1', po popriličnom vjetru koji ne dozvoljava puno izlazaka iz šatora, dolazak na 'Logor 2' na koji su doteglile svaka po 13, 14 kila osobne opreme i visinskih vreća, popraćen s nepalskim čajem s mlijekom i ukusnim kuhanim obrokom ekspedicijskog kuhara, djevojkama je bio neopisivi gušt.

Nakon što su pomogle Sherpama Lahkpi i Pasangu da podignu šatore 'Logora 2', uživale su u pravom pikniku s pogledom na Western CWM, Lhotse i Everest.

Što se hrvatskoj penjačkoj ekipi više otkriva pogled na ove znamenite dijelove rute uspona na Everest, sve je jasnije da je za sada ove godine puno više stijena tamo gdje je nekad bilo više snijega i leda, što uznemirava mnoge ekspedicije podno Everesta, jer takvo stanje stvari dosta otežava uspon i komplicira 'fiksiranje', odnosno osiguravanje fiksnim užetima, pojedinih dijelova puta.

U hrvatski su BC počeli stizati i prvi izvještaji DHMZ-a, a oni za sada i dalje najavljuju dobro vrijeme. Sve u svemu, posljednjih je dana, što na Logor 1, a što na Logor 2 otišlo oko 250 kila opreme, isprobane su veze preko radio stanica i satelitskih telefona na visini, a sve su se djevojke dodatno dobro aklimatizirale do visine od 6400 metara.

Doživljaje hrabrih Hrvatica koje su u pohodu na vrh svijeta pratite na njihovom blogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider