Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Amerikancima bronca

Šveđani zaustavili čudesne Švicarce: Deveti put svjetski prvaci!

Švedska je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Švicarsku s 5:1...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Autori najveće senzacije na Svjetskim prvenstvima u povijesti, hokejaši Švicarske, nisu otišli do kraja u Stockholmu. Domaća ih je reprezentacija u finalu nadigrala s uvjerlivih 5-1.

Iako su Švicarci po običaju krenuli žestoko, povevši prvi i u svojoj devetoj od deset utakmica na turniru, kvalitetnija je Švedska momčad preokrenula rezultat do kraja prve trećine, da bi u trećoj zapečatila pobjedu.

Poveli su hokejaši Seana Simpsona krasnim pogotkom Romana Josija nakon njegova još ljepšeg solo-prodora u petoj minuti. Četiri minute kasnije izjednačio je Henrik Gustafsson, da bi akcija braće Sedin s igračem više na ledu završila Henrikovim pogotkom u 12. minuti.

Dvoboj je riješila katastrofalna pogreška inače pouzdanoga švicarskog beka Juliena Vauclaira, kojem je Gabriel Landeskog oteo pak na rubu suparničke trećine. Sjurio se napadač Colorado Avalanchea prema golu Martina Gerbera. Premda mu je Švicarac obranio udarac, Simon Hjalmarsson proslijedio je u mrežu odbijanac.

Loui Eriksson i Henrik Sedin, koji je zabio u trenucima dok Gerbera nije bilo na golu, završili su posao pretkraj utakmice.

Švicarci su izjednačili najveće postignuće u povijesti. Bili su srebrni na Svjetskom prvenstvu davne 1935. godine. Do finala su nanizali devet pobjeda.

Šveđani su do naslova svjetskih prvaka došli deveti put. Razbili su prokletsvo neuspješnih organizatora natjecanja: niti jedan domaćin SP-a nije osvojio naslov na turniru koji je organizirao od 1986. godine.

U dvoboju za treće mjesto SAD je nadigrao sudomaćina Finsku 3-2 boljim izvođenjem penala. Devetnaestgodišnji Alex Galchenyuk zabio je pobjednički gol iz kaznenog udarca nakon što su se Finci vratili poslije 2-0 vodstva mlade američke momčadi.

Amerikancima je to prva medalja na Svjetskim prvenstvima od 2004. godine, te tek treća u posljednjih 50 godina. Svaki su put bili brončani. (TS) 

SP u hokeju na ledu, finale:

Švedska – Švicarska 5-1

za treće mjesto:

SAD – Finska 3-2, penali

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
UŽIVO REAL - BARCELONA: Poluvrijeme u Madridu, Mbappeu poništili gol

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH

foto: AFP
UŽIVO REAL MADRID - BARCELONA: Krenuo je prvi El Clasico sezone

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH

foto: AFP
UŽIVO Počeo je UFC 308: UFC spektakl u Abu Dhabiju prepun sjajnih boraca 

Uključite se u prijenos >>> bit.ly/UFC_2610
UŽIVO REAL MADRID - BARCELONA: Stigli sastavi za prvi El Clasico ove sezone!

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH