Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prošle zloglasni Ledeni slap

Što rade naše hrabre cure na Mount Everestu?

Hrvatska ženska ekspedicija 'Mt.Everest 2009' u kojoj sudjeluje jedanaest hrabrih Hrvatica na čelu sa voditeljem ekspedicije Darkom Berljakom nalazi se nadomak 'krova svijeta'. Naše su alpinistice već odradile dobar dio teškog puta, a mi ćemo vas redovito izvještavati kako napreduje njihova borba s najpoznatijom planinom na svijetu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednji 'izvještaj' naša je ekspedicija podnijela prošlog petka. Bio je to njihov 25. dan od polaska iz Zagreba i 10. dan od postavljanja Baznog logora na visini od 5380 m ispod samog Mt. Everesta. Zalihe opreme, hrane i goriva imaju za 40 dana za kada je predviđen kraj ekspedicije.

>> Nakon 14 mjeseci priprema Hrvatice kreću na Mt. Everest

Djevojke su prošle zloglasni Ledeni slap (Ice Fall) za odličnih pet sati iako je u njemu akumulirano 900 visinskih metara uspona i 200 m silaza na udaljenosti od oko 7 km. U prvoj polovici svibnja trebali bi se steći svi logistički i aklimatizacijski preduvjeti za postavljanje zadnjeg visinskog logora na Južnom sedlu (7920 m) i pokušaj uspona na vrh Mount Everesta (8850 m).

Održan je i sastanak svih 28 voditelja ekspedicija čiji su planovi usponi na Mt.Everest i Lhotse po raznim smjerovima i dogovorena je suradnja u fiksiranju 19.000 m užeta od Logora 2 do vrha, medicini, koordinaciji uspona, a razmjenjen je i popis svih radio frekvencija u slučaju pomoći.

Sve članice ekspedicije (i jedan član) zdravstveno i kondicijski su u vrhunskoj formi, prehrana je na visokoj razini; jedini problem su česti kvarovi generatora što nije ni čudno jer su temperature i ispod minus deset. Kada stigne novi generator uspostavit će se stalna satelitska 24-satna internet veza, pa će svi koje to zanima gotovo trenutno znati što se tamo nas događa.

Podsjetimo, u ovoj, najvjerojatnije najsloženijoj akciji Hrvatskog planinarskog saveza u njegovoj 135. godišnjoj povijesti, sudjeluju Darija Bostjančić, Iris Bostjančić i Vedrana Simičević iz Rijeke, Sanja Đurin iz Varaždina, Jana Mijailović iz Zadra, Milena Šijan iz Splita, te Tea Đurek, Josipa Levar, dr.Lana Đonlagić, Sunčica Hrašćanec, Ena Vrbek iz Zagreba, a voditelj ekspedicije je Darko Berljak.

Doživljaje hrabrih Hrvatica koje su u pohodu na vrh svijeta pratite na njihovom blogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider