Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tko su favoriti?

Što očekivati od treće postaje Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva u Rovinju

S dvije pobjede na startu nove sezone Red Bull Air Racea Paul Bonhomme prometnuo se u prvog favorita za naslov svjetskog prvaka. Iznenađenje? Teško.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je prošlu sezonu završio tek kao treći u ukupnom poretku, Britanac je ipak jedan od velikana ovog sporta. 50-godišnji nekadašnji pilot komercijalnih letova dvostruki je svjetski prvak (iz 2009. i 2010. godine) i uvjerljivi rekorder po broju postolja u povijesti Red Bull Air Racea. Čak 40 puta penjao se na postolje od čega je 17 puta pobijedio. S ovogodišnje dvije pobjede, na otvaranju sezone u Abu Dhabiju te Japanu gdje se letjelo prvi put – Britanac je najavio napad na novi naslov svjetskog prvaka.

Novosti u sezoni 2015.

Format natjecanja najveća je promjena u odnosu na prošlu sezonu. Broj pilota je povećan s 12 na 14, a umjesto dosadašnje jedne knock-out runde, od ove godine uvedene su dvije. Dvanaestorici majstora koje smo gledali prošle sezone pridružila su se dva rookieja. Francuska sada ima dva predstavnika, Nicolasu Ivanoffu priključio se aktualni svjetski prvak iz Challenger Cupa Francois Le Vot, a predstavnika opet ima i Španjolska. Tu je sada Juan Valverde, još jedan koji se natjecao u Challengeru, prvenstvu za mlađe pilote koji kucaju na vrata Master serije, čime se pokazalo da je prošlogodišnje uvođenje ovog natjecanja bilo pun pogodak.

Što ćemo dakle gledati u Rovinju 30. i 31. svibnja?

U subotu su na rasporedu kvalifikacije u kojima će se 14 pilota boriti za što bolja prolazna vremena, a onda će se na osnovu tih rezultata napraviti 7 parova koji će na nedjeljnoj utrci otvoriti prvu knock-out fazu. Piloti se svrstavaju u parove po starom sistemu, najbrži protiv najsporijeg, odnosno u novom formatu prvi protiv četrnaestog, drugi protiv trinaestog i tako dalje. Sedam izravnih obračuna dat će sedam pobjednika koji ulaze u tzv. rundu 8, a njima će se pridružiti ‘najbrži gubitnik’ (lucky loser) iz prve runde, odnosno runde 14. Osam pilota i u ovoj će se rundi obračunati u parovima jedan protiv drugoga, a četvorica pobjednika ulaze u Final 4 – gdje će se kao i prošle godine boriti protiv štoperice.

‘Ovime smo uveli veliki izazov za sve pilote. Trebat će im preciznosti i vještine više nego ikada prije, a siguran sam da je to donijelo još više uzbuđenja za publiku. Piloti sada znaju da ih i najmanja pogreška u rundi 14 ili rundi 8 može skupo koštati – poručuje Jim DiMatteo, direktor utrke. Prve dvije utrke sezone potvrđuju njegove riječi, najbolje to zna Japanac Muroya koji je umjesto planiranog postolja, u domovini dograbio tek mršavi bod osmim mjestom. Baš se Japanac s velikom radošću vraća u Hrvatsku jer ovdje je prošle godine prvi put u karijeri stao na postolje trećim mjestom.

A gdje su ostali majstori?

Jedini koji je koliko toliko uspio pratiti Bonhommea je Australac Matt Hall. On je na obje ovogodišnje utrke bio drugi, a ostali kao da još nisu pronašli pravu formu. Kanađanin Pete McLeod u Abu Dhabiju je bio treći, ali je u Japanu ostao bez bodova na 12. mjestu. Slično je prošao i Nijemac Mattias Dolderer, na otvaranju sezone bez bodova na 9. mjestu, pa treći u Japanu. Aktualni svjetski prvak Britanac Nigel Lamb bio je daleko od postolja, ali je s dva peta mjesta skupio solidnu zalihu bodova koja ga može vratiti u igru za naslov. Najveće razočaranje za sada su bivši svjetski prvaci Amerikanac Kirby Chambliss, te Austrijanac Hannes Arch koji utrku u Rovinju s nestrpljenjem čeka, lani je ovdje pobijedio pred brojnim Austrijancima.

Paul Bonhomme, dakle želi i u Rovinju nastaviti svoju pobjedničku seriju. ‘Gospodin’ kako ga zovu ostali piloti zbog besprijekornih manira i gospodskog ponašanja, svojom je pristupačnošću stekao desetke tisuća navijača diljem svijeta pa i u Hrvatskoj gdje mu je pobjeda prošle sezone izmaknula u zadnji čas. Morao se zadovoljiti drugim mjestom.

Rovinj i ove godine dolazi kao prva europska utrka sezone, a svojom čarobnom ljepotom jedna je od najomiljenijih destinacija među pilotima. Nebeski majstori posljednjeg vikenda u svibnju borit će se za drugu pobjedu na hrvatskom nebu, a bolji termin utrke u odnosu na prošlu sezonu dovodi još više gledatelja i gostiju iz cijelog svijeta. Nakon prošlogodišnjih 50 tisuća gledatelja uz stazu, vrlo lako moguće da će se Rovinj približiti brojci od 60 tisuća ljudi koliko je gledalo utrku u Chibi u Japanu. Stoga potražite svoje ulaznice na vrijeme putem sustava eventim.hr.

Poredak u Svjetskom prvenstvu

Paul Bonhomme VB 24
Matt Hall AUS 18
Nigel Lamb VB 8
Matthias Dolderer NJEM 7
Pete McLeod KAN 7
Nicolas Ivanoff FRA 6
Hannes Arch AUT 5
Yoshihide Muroya JAP 4
Michael Goulian SAD 3
Peter Besenyei MAĐ 2
Kirby Chambliss SAD 2
Juan Velarde ŠPA 0
Martin Sonka ČEŠ 0
Francois Le Vot FRA 0

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider