Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ludi početak!

2016. je prava sportska godina: Pogledajte što nas sve čeka

Ako ste sportski zaljubljenik onda je 2016. vaša godina, jer očekuju nas brojne poslastice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred nama je 'ona' godina, rekli bismo 'sportski prijestupna' jer 2016. su na rasporedu Olimpijske igre, i to one ljetne. Ne samo to, jednom u četiri godine s OI se poklopi i veliko nogometno natjecanje – Europsko nogometno prvenstvo. Nisu samo ova dva najveća natjecanja ona koja jedva čekamo već su tu i kontinentalna natjecanja u rukometu, vaterpolu i atletici.

Krenimo redom. Osim tradicionalnog prvog teniskog Grand Slama, onog u Australiji, siječanj nam donosi i rukometno prvenstvo. Ovaj put je europsko i to u Poljskoj. Ali prije svega toga kreće Europsko prvenstvo u vaterpolu kojem je domaćin naš istočni susjed. I odmah na otvaranju spektakl, jer EP otvaraju Srbija i Hrvatska!

Vaterpolo i rukomet u siječnju

EP u vaterpolu traje od 10. – 23. siječnja, a recimo i da su posljednju zlatnu medalju Barakude osvojile prije šest godina u Zagrebu. Izbornik Tucak nije dobro raspoložen uoči prvenstva, a krivac su ozljede.

10.01. 20:30 – Hrvatska – Srbija
12.01. 16:45 – Hrvatska – Francuska
14.01. 09:30 – Hrvatska - Malta

U međuvremenu će početi i rukometno Europsko prvenstvo u Poljskoj. Prvo veliko natjecanje za izbornika Željka Babića i pomlađenu reprezentaciju počinje 15. siječnja, a završava 31. siječnja. Podsjetimo, na posljednjem Euru osvojili smo broncu, a europsko zlato i dalje je neostvareni san.

15.01. 16:00 Hrvatska - Bjelorusija
17.01. 18:15 Norveška - Hrvatska
19.01. 20:30 Hrvatska - Island

U siječnju ćemo gledati i Cedevitin nastavak natjecanja u europskoj košarkaškoj eliti. Hrvatski prvak izborio je Top 16 Eurolige, a ždrijeb im je donio uistinu jaku skupinu. U Draženovom domu gledat ćemo, između ostalih, i veliku Barcelonu.

Kojem se sportskom događaju u 2016. najviše veselite?

Ukupno glasova:

U veljači se nastavljaju dvoboji u Ligi prvaka. Ždrijeb osmine finala je donio neke spektakularne parove i jedva čekamo da krenu okršaji koji će vrhunac imati u velikom finalu 28. svibnja na San Siru u Milanu.

Vidjet ćemo mogu li Rijeka ili Hajduk zaustaviti Dinamo na putu prema 11. uzastopnom naslovu prvaka Hrvatske. Pratit ćemo i naše reprezentativce u europskim klubovima te kakva će im biti forma pred Euro u Francuskoj. Mandžukić, Perišić, Kalinić i Badelj bore se za naslov u Italiji, Rakitić i Modrić u Španjolskoj, vidjet ćemo tko će zadovoljiti izbornika Antu Čačića i otići na pripreme.

U lipnju ćemo osim nogometa gledati i završnicu NBA lige, ali i početak Wimbledona na kojem se nadamo uspjesima hrvatskih tenisača i tenisačica.

Euro u Francuskoj

Europsko prvenstvo u nogometu počinje 10. lipnja i traje točno mjesec dana. Dva dana nakon otvorenja Hrvatska igra sa starim poznanikom Turskom. Prodaja ulaznica već je počela, a u nokaut fazu natjecanja prolaze dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine te četiri najbolje treće reprezentacije.

12. 06. 2016. 15:00, Park prinčeva, Pariz, Hrvatska - Turska
17.06. 2016. 18:00, St. Etienne, Hrvatska - Češka
21.06. 2016. 21:00, Bordeaux, Hrvatska – Španjolska

Četvrtfinala se igraju od 30. – 03. srpnj.
Polufinala su na rasporedu 6. i 7. srpnja te finale 10.srpnja

U jeku završnice nogometnog Eura počet će i Europsko prvenstvo za atletičare. Od 6. – 10. srpnja atletičari će se natjecati u Amsterdamu. Izvrsna proba uoči vrhunca sezone za sve sportaše i Olimpijskih igara u Riju.

Olimpijske igre u Riju

A onda vrhunac ludog sportskog ljeta. Od 5.-21. kolovoza olimpijci iz cijelog svijeta borit će se za najvrednije medalje u kolekciji svakog sportaša. Hrvatska ekspedicija bit će vrlo brojna. Za sada u Rio sigurno putuje 25 sportaša u pojedinačnim sportovima i vaterpolo reprezentacija.

No, još je tu velik broj kandidata koji mogu u slijedećim mjesecima izboriti Olimpijske igre. Hrvatska će sigurno osvajatI medalje, a od sportaša koji su već najavili i od kojih se očekuje najviše svakako su Sandra Perković, Filip Hrgović, naši jedriličari i streličari, veslači i tekvandoisti te vaterpolo i vjerojatno rukometna reprezentacija.

Za sada u Rio putuju:

ATLETIKA
Sandra Perković - disk
Blanka Vlašić- skok u vis
Ana Šimić - skok u vis
Andrea Ivančević - 100m prepone
Marin Premeru – kugla
Ivan Horvat - skok s motkom
Lisa Nemec - maraton

BOKS
Filip Hrgović - +91 kg,
Hrvoje Sep - do 81 kg

JEDRENJE
Šime Fantela – 470
Igor Marenić – 470
Tina Mihelić - laser radial
Ivan Kljaković Gašpić – finn
Tonći Stipanović - laser

STRELJAŠTVO
Snježana Pejčić – puška 50m trostav
Josip Glasnović - leteće mete trap - trap
Valentina Gustin - zračna puška 10 m
Petar Gorša - zračna puška 10 m
Giovanni Cernogoraz - trap

VATERPOLO
Vaterpolska muška reprezentacija
Marko Bijač, Luka Bukić, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Andro Bušlje, Maro Joković, Luka Lončar, Ivan Marcelić (do 1.9.2015. Marko Macan), Petar Muslim, Paulo Obradović, Fran Paškvalin, Josip Pavić, Antonio Petković, Sandro Sukno, Anđelo Šetka
*na olimpijske igre ide 13 vaterpolista

VESLANJE
Valent Sinković - (M 2x)
Martin Sinković - (M 2x)
Damir Martin - (M 1x)

JUDO
Barbara Matić – do 70 kg

TAEKWONDO
Lucija Zaninović – do 49 kg
Ana Zaninović – do 57 kg

Svakako nas čeka uzbudljiva sportska godina!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider