Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Stvara se nova ideja

Spektakl na vodi: Alpe Adria Jet Ski Tour

Još davne 2004. godine, osjetivši dolazak krize u jet sportu, predstavnici jet sporta ove regije, okupili su se na stvaranju nove ideje koja bi jet sport još više približila sportskim masama...

Hrvatska, Slovenija, Austrija – bile su članice začetnice ALPE ADRIA CUPA. Kako je ovaj dio Europe jako bogat kvalitetnim jet ski kadrom, koji se počeo osipati zbog sve većeg utjecaja krize na financiranje samog sporta, odlučeno je osnovati jedinstvenu 'Ligu' u kojoj će se natjecati svi natjecatelji iz regije, a svaka će nacionalna udruga iz kumulativnih rezultata vaditi bodove za svoje natjecatelje i pribrajati ih ostalim nacionalnim prvenstvenim rezultatima za dotičnu sezonu.

Benefit ovakvog sistema je da se na utrkama održao veliki broj prijavljenih natjecatelja. Samim natjecateljima je postalo još interesantnije putovati na nove lokacije u susjedne zemlje, ali uz uvelike smanjene troškove.

Tijekom godina, ALPE ADRIA CUP se isprofilirao kao jedino ozbiljno organizirano europsko natjecanje na kojem su sve više učestvovali i natjecatelji izvan regije.

Kvaliteta vozača ali i organizacije u posljednjih nekoliko godina postavila je ALPE ADRIA CUP na sami vrh želja i prioriteta većine europskih jet sportaša.

Ove godine se zbog sve veće masovnosti ''CUP'' preimenovao u ''TOUR'' po cijeloj ALPE ADRIA regiji, koja je zahvaljujući geografskom položaju zemalja, svim članicama izuzetno interesantna iz nekoliko aspekata.

Prvi je izuzetna cestovna povezanost lokaliteta natjecanja, koja jako utječe na sami ekonomski status natjecanja. Drugi je jedinstvene prirodno lijepe i interesantne lokacije (planinske Slovenije – na rijeci, Austrije – na jezeru i Hrvatske – naravno na Jadranskoj obali) koje vuku natjecatelje na ''sudjelovanje uz osjećaj pripadnosti'', koji u velikom broju slučajeva rezultiraju povratkom na lokacije i u van natjecateljskim terminima.

Upravo ovaj drugi aspekt je izuzetan turistički adut kojim nastojimo prezentirati svaku lokaciju kao jedinstvenu.

Jet ski sport je tijekom svojih 20 godina aktivnosti u Hrvatskoj, privukao mnoge entuzijaste, ali i promovirao novu vrstu zabave ne samo kod nas već i u cijeloj regiji. Kao jedna od najekspandiranijih grana sporta u 90-ima, jet sport je postao i do danas ostao nezaobilazna rekreacija tijekom
ljetne sezone. Mnogi su probali i uglavnom ostali privrženi toj grani moto nautike, ali svi u okvirima svojih mogućnosti.

Kreditne i leasing linije u 90-ima su mnogima i proširile mogućnosti i time ostvarile dječačke snove. Oni najveći entuzijasti okupili su se oko klubova i saveza i kroz natjecanja ispunjavali svoje potrebe za brzinom, spretnošću, taktičkim nadmudrivanjem ... A sve zapakirano sa suncem i morem. S godinama su jet skijevi postajali tehnološki napredniji, uveli su se novi (četverotaktni) motori. Samim time su i cijene plovila postajale sve veće i teže pristupačnije kupcima. Uz dobru ''potporu'' krize, sve je rezultiralo sa vrlo malom prodajom novih jeteva, manje natjecatelja. Slabijih natjecanja. Ali želje su i dalje ostale iste.

Zato nam je i ove godine glavni cilj nastaviti u afirmaciji što većeg broja jet ski entuzijasta, a prema njima prilagoditi i samu natjecateljsku sezonu. Kroz presjek postojećeg i potencijalnog kadra tako smo i postavili dva smjera razvoja jet ski sporta i u ovoj 2013., koji će se i ove godine kroz ''ALPE ADRIA TOUR 2013'' afirmirati i ujediniti u ispunjenju svojih želja i zadovoljstava.

A to su:

1) SPORTSKO NATJECATELJSKI
2) REKREATIVNO AMATERSKI

Želja nam je da kroz ta dva kadra jet ski sportaša privučemo što širu masu pratitelja, gledatelja i navijača koji dolaze upravo iz njihovih radnih, familijarnih ili pak prijateljskih miljea, a koji nisu možda dosada nikada niti bili u ikakvom doticaju sa ovom granom moto nautike. Što upravo ovakvom koncepcijom natjecanja i nema nikakve uzročne veze sa samim sportom i njegovom industrijom, ali ima veliku perspektivu posljedičnih interesa i rezultata.

1) SPORTSKO NATJECATELJSKI

To je kadar koji je opstao i u samom natjecanju i tijekom svih ovih godina. Oni su ''software'' jet sporta u Hrvatskoj i veliki borci za prosperitet ovog sporta u cijeloj regiji. Svojim visokim rezultatima na regionalnim, europskim ali i svjetskim natjecanjima, daju podstrek i mlađem naraštaju koji iz svojih jet ski trening kampova kreću u osvajanje prvih natjecateljskih bodova.

Njihove su ambicije, ali i emocije, dosta vezane uz klasičan sistem natjecanja kroz klasu CLOSED COURSE. To je sistem natjecanja kroz kružnu stazu postavljenu od dvije boje bova koje označavaju zavoje. Ovdje do izražaja dolaze iskustvo natjecanja i taktika vožnje.

2) REKREATIVNO AMATERSKI

Ovaj je kadar najmasovniji i smatramo ga ''hardwareom'' jet sporta u Hrvatskoj, jer obuhvaća sve vlasnike jet skijeva kojih u današnje vrijeme ima preko 2.000 u Hrvatskoj i oko 4.500 u regiji.

To su uglavnom poslovni ljudi 25-45 godina koji već nakon prve sezone počinju tražiti malo više adrenalina, a ne žele ulaziti u direktne dvoboje sa iskusnim i dugogodišnjim natjecateljima. Jer ipak... Toliko se još ne žele angažirati, ali bi možda rado došli i do tog nivoa, ali kroz siguran put. Kroz naš novi sustav natjecanja, s novim klasama prilagođenim
upravo za ovu grupu jet sportaša i rekreativaca
, želimo im pružiti upravo taj traženi adrenalin i natjecateljski duh.

Samom godišnjom prodajom od oko 200tinjak novih jedinica u Hrvatskoj i još oko 400tinjak u regiji, jet ski se i u ovim teškim vremenima potvrdio kao izuzetno interesantan vid ljetne rekreacije. Kako bismo ih što više motivirali, ove godine smo nastavili sa programom od 2011. - sa utrkama u kojima je rizik od nezgode sveden isključivo na nivo kontrole samog vozača.

Utjecaj drugog vozača u potpunosti je eliminiran kroz sistem
RALLY JET i ENDURANCE klase natjecanja. U njima vozači voze duže dionice određene sa check-pointima (CP). Do izražaja dolazi iskustvo i osjećaj za upravljanje jet skijem po mirnom ali i po valovitom moru. Tih odlika nikako nisu uskraćeni vozači Rekreativno-Amaterske grupe, jer su u mnogo slučajeva upravo oni više vremena proveli na jet skijevima i od samih vozača Sportsko-Natjecateljske grupe, a time se i pozicioniraju kao mnogo kompetitivniji u ovim novim klasama natjecanja.

PLAN LOKACIJA I TERMINA

Vodeći računa da većina natjecatelja, ako i novoafirmirani kadar vozača dolazi iz radnog, a ne profesionalno sportskog okruženja, termine natjecanja smo prilagodili kako bismo im olakšali i uklopili u postojeći način života. Kako je ovo moto nautički sport koji je vezan uz određeno godišnje doba, tako je i period organizacije natjecanja limitiran sa ljetnom sezonom i ugodnim vremenskim prilikama. Pa su tako utrke , koje se odvijaju isključivo vikendima, podijeljene u dva dijela - prije i poslije ljetne sezone. Time je ljetna sezona ostala ostala u privatnim planovima kao i prije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider