Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čudesna Amerikanka

Senzacionalna Shiffrin: Sa samo 18 godina otela Maze slalomski globus!

Da je velika šampionka u subotu je dokazala 18-godišnja američka skijašica, slalomska specijalistkinja Mikaela Shiffrin.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednja, 11. slalomska utrka Svjetskog kupa skijašica, održana u švicarskom Lenzerheideu, pripala je na kraju Amerikanki koja je na finale sezone stigla sa sedam bodova zaostatka za Slovenkom. Iako je nakon prve vožnje za prvoplasiranom Črnjankom zaostajala sekundu i 17 stotinki, u drugoj je pokazala da je već sad najbolja slalomašica na svijetu. Jedina je odradila utrku ispod 57 sekundi, što je fantastično postignuće, osobito s obzirom na donji, vrlo zahtjevan dio staze.

Maze nije uspjela sačuvati golemu prednost. Njezino je vrijeme bilo sekundu i pol sporije, tako da joj je na kraju pripalo tek treće mjesto s 35 stotinki ukupnog zaostatka. Druga je, s dvadeset stotinki zaostatka za američkom tinejdžerkom, završila Austrijanka Bernadette Schild.

Bila je ovo za Shiffrin četvrta ovosezonska pobjeda (i četvrta ukupno) u 11. slalomskoj utrci sezone. U Schladmingu je prošlog mjeseca osvojila također zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Postala je prva Amerikanka s Malim kristalnim globusom u slalomu od Tamare McKinney 1984. godine.

Slovenki ostaje mala utjeha: s 23. ovosezonskim postoljem u Svjetskom kupu nadmašila je rekod slavnog Austrijanca Hermanna Maiera, koji se u sezoni 1999/2000 na postolje u elitnoj klasi penjao 22 puta.

"Razočarana sam i prazna nakon svih tih utrka i emocija kroz cijelu sezonu. Danas sam promašila svoj ritual u drugoj vožnji i nisam bila prava. Neke sam stvari radila naopako, ali na pogreškama se uči. Ovaj je put razmak između dvije vožnje bio vrlo mali, a obično je između dviju vožnji više vremena. Popila sam također previše kave, pa mi se u drugoj vožnji malo vrtjelo. Svjesna sam da sam pogriješila s tim. Ne osjećam se dobro, ali moram biti pozitivna. Sezona je bila sjajna, iako sam radila i pogreške", izjavila je nakon utrke Tina Maze.

Shiffrin je, jasno, bila oduševljena: "Puna sam emocija. Nakon prve vožnje sam bila jako razočarana, a nakon druge, naravno, oduševljena. Danas se puno toga događalo. Jedva vjerujem da se na kraju sve tako završilo. Zapravo želim zahvaliti Tini Maze jer me jako tjerala prema naprijed."

Svjetski kup skijašica, Lenzerheide, slalom:

1. Shiffrin (SAD) 1:55.60
2. B. Schild (Aut) +0.20
3.Maze (Slo) 0.35
4. Zettel (Aut) +1.44...

Svjetski kup skijašica, ukupni slalomski poredak:

1. Shiffrin (SAD) 688 bodova
2. Maze (Slo) 655
3. Velez-Zuzulova 500...

Ukupni poredak Svjetskog kupa:

1. Maze (Slo) 2314 bodova
2. Höfl-Riesch 1101
3. Fenninger (Aut) 984
4. Mancuso (SAD) 835
5. Shiffrin (SAD) 798...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider