Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nakon 70 godina

Propast Mladosti: Hoće li se višestruki europski prvak jednostavno ugasiti?

Ono što posljednjih godina proživljava vaterpolo klub Mladost može se nazvati agonijom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najvećih vaterpolskih klubova u svijetu, višestruki hrvatski i europski prvak HAVK Mladost, zbog financijskih problema je pred gašenjem. Priča nije nova, priča traje već nekoliko godina, no sada čini stiže do samog kraja. U riznici kluba sa Save, novca odavno nema, mogu se pronaći još samo osvojeni trofeji, njih ukupno 45. No, ni skupljanje trofeja u posljednje četiri godine ne ide baš lako.

Žapci su posljednji trofej – Kup, osvojili 2011., dok su prvaci države bili sada već daleke 2008. godine. Iznimno zabrinut i tužan zbog takvog je stanja i legendarni hrvatski vaterpolist Perica Bukić, koji kao dopredsjednik hrvatskog vaterpolo saveza čini sve kako bi pomogao svom nekadašnjem klubu:

„Mladost je lokomotiva hrvatskog vaterpola. Uz dubrovački Jug, Primorje i splitske klubove, ali ipak Mladost je ta koja u ovom trenutku daje ton hrvatskom vaterpolu. Svaki potres u Mladosti bi se zaista dramatično odrazio na budućnost hrvatskog vaterpola u ovom trenutku.“

Nerelano trošenje novca

A priča ovog trofejnog 70–godišnjaka počela se urušavati nakon što se Dalekovod povukao s mjesta glavnog sponzora. Počelo je trošenje novca na nerealno visoke ugovore igrača, novaca kojeg realno nije bilo. Prije dvije godine evidentiran je tako dug od 15 milijuna kuna. U srpnju 2013. pokrenut je i postupak predstečajne nagodbe, dug prema igračima tada je bio 11 milijuna kuna, zatim je smanjen na šest.

Klub se upio nagoditi s PBZ-om i zagrebačkim Holdingom, ali financijska situacija i dalje je očajna. Dotacije grada su smanjene, a klub s 2,8 milijuna kuna, poručuju iz Mladosti, jednostavno ne može funkcionirati. Plaće igračima ponovo kasne. Po tri mjeseca kašnjenja za stipendiste koji su većina, dok profesionalcima Paviću, Lončaru i Milakoviću kasne i do šest mjeseci. Iz kluba su morali pustiti i neke od igrača poput Kristijana Milakovića, ali trenera Kobeščaka.

Grad zatvorio dotok novca

S druge pak strane, neki od proslavljenih bivših igrača tvrde kako je današnja uprava pomalo i sama kriva za ovakvo stanje. Nisu znali unovčiti bogatu klupsku povijest i sve trofeje koji uz to idu, Mladost se jednostavno nije snašla na marketinškom tržištu. Čelnici kluba sa Save neizravno su poručili kako su spremni odstupiti pojavi li se osoba koja bi bila spremna preuzeti taj teret na svoja leđa.

No, kako zainteresiranih, barem za sada nema, sve su oči uprte u grad. Počasni predsjednik, gradonačelnik Bandić ovih dana ima važnijh poslova od spašavanja kluba sa Save. Problem je prije nekoliko mjeseci prezentiran i tadašnjoj zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek, no ni ona više nije nadležna za ta pitanja. Spomenimo još na kraju kako najtrofejniji klub na svijetu, mjesečno na račun predstečajne nagodbe mora isplatiti 200.000 kuna i kojih sve češće nema…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX