Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Grad će vrviti...'

Prijave za povijesnu utrku u Zadru traju još četiri dana

Počelo je odbrojavanje do dana kada će cijeli svijet 'utrčati' u jedinstveni projekt - utrku Wings for Life World Run čiji je cilj ozljede leđne moždine učiniti izlječivima i time olakšati život više od tri milijuna ljudi u svijetu koji žive s tim problemom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I Hrvatska je dio ovog globalnog sportskog spektakla, a svi koji 4. svibnja, kod nas sa startom u Zadru točno u podne s Pozdrava suncu, budu trčali za one koji ne mogu, postat će dio povijesti. Dvoje najbržih i jedan najsretniji trkač osvojit će put oko svijeta, a prijaviti se na utrku može do 27. travnja.

Deset dana uoči spektakularne utrke Wings for Life World Run u Maloj vijećnici Grada Zadra održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta potvrdio da je grad spreman za događaj. Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra, najavio je koncerte Nene Belana i Fiumensa i popularne grupe Silente koji će se na gradskom Forumu pobrinuti za zabavni dio samog događaja, a kako će zbog trkača tog dana u gradu vrijediti posebna regulacija prometa o njoj je sve objasnio voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Zadarske, Božidar Budiša.

Ambasadorica utrke maratonka Lisa Stublić još jednom je pozvala sve da se u naredna četiri dana, koliko je ostalo za prijave, priključe utrci čiji cilj je isključivo humanitaran.

"Ponosni smo što smo domaćini utrke i učinit ćemo sve da svaki detalj prođe u najboljem redu. Podupirem ovu akciju i njen cilj, a uključit ću se i u trčanje. Ovdje su svi pobjednici. Bit ćemo u potpunosti spremni za ovaj veliki događaj koji nam je na ponos i na diku. Pozivam sve sugrađane da se prijave i da trče za one koji ne mogu", kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Prijaviti se mogu svi. Oni koji tek počinju trčati, rekreativci, profesionalci ili oni koji će trčati svoju prvu utrku kako bi bili dio ovog jedinstvenog svjetskog projekta.

Siniša Ergotić, direktor Hrvatskog atletskog saveza okupljenima na konferenciji, osim samog koncepta utrke, napomenuo je da u utrci mogu sudjelovati i punoljetne osobe u invalidskim kolicima u pratnji. Potrebno je samo da se pojave na utrci i jave na registracijski pult. Električna kolica nisu dozvoljena.

Pokretna ciljna linija u utrci ne čeka ispred trkača već se kreće za njima, a onog trenutka kad pojedinog trkača pretekne takozvano Presretačko vozilo koje je, kao i ostala vozila utrke, osigurao ORYX RENT A CAR, utrka je za njega završena. Jedinstvena globalna startna lista iznjedrit će po jednog natjecatelja i natjecateljicu koji posljednji ostanu u utrci, neovisno gdje se nalaze u svijetu, a osim njih jedan sretni trkač osvojit će nagradno putovanje oko svijeta, koje uključuje posjećivanje svjetskih metropola, upoznavanje legendi iz svijeta sporta i biznisa te neponovljiva životna iskustva.

"K tome, nacionalni pobjednici utrke iduće godine mogu birati svjetsku lokaciju na kojoj baš žele trčati utrku", otkrio je Siniša Ergotić.

Zadrani se mole da pažnju obrate na posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi 4. svibnja zbog sigurnosti trkača: "Dionice ceste od starta s Pozdrava suncu prema Jazinama i preko ulice Ante Starčevića te Jadranska magistrala prema Bibinju bit će tog dana zatvoreni za promet svih vozila i pješaka od 11 do 13 sati", rekao je Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Zadarske. Posebna regulacija prometa nastavlja se prema Šibeniku sve do Primoštena.

Kako uz svaki sportski i humanitarni događaj poput ovog ide i dobra zabava, Zadar se pobrinuo i za taj segment događaja: "Osim utrke, grad će vrviti i popratnim zbivanjima. Forum će biti centar događanja, a tamo su i koncerti Nene Belana i Fiumensa i grupe Silente. Gosti su već tu, a s ovakvim spektaklom ne može se pohvaliti baš puno gradova u svijetu", obznanio je Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Zadra.

Utrci će se pridružiti i veliki broj osoba iz svijeta kulture i sporta. Jedna od njih je i najbolja hrvatska maratonka Lisa Stublić, koj je na konferenciji rekla: "Nemam taktiku kako trčati protiv presretačkog automobila. No, ionako je važniji dio cijele priče da trčimo za one koje ne mogu. Stoga, svima savjetujem da trče svojim tempom i uživaju. Sve pozivam da se prijave na www.wingsforlifeworldrun.com i trče sa mnom za one koji ne mogu."

Još samo četiri dana ostalo je za prijave putem stranice www.wingsforlifeworldrun.com. Hrvatska utrka u 12 sati po našem vremenu kreće s Pozdrava suncu u Zadru, a 100 posto vrijednosti svih prikupljenih startnina ide isključivo istraživanju leđne moždine i naporima da posljedice takvih ozljeda postanu izlječive.

Nastavi čitati

Nastavi čitati