Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Euro u Hrvatskoj

Povijesna šansa jedne generacije, a 'nitko' ni ne zna da se igra

U nedjelju počinje Europsko prvenstvo rukometašica koje zajednički organiziraju Hrvatska i Mađarska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Više od tri i pol godine, otkako je 9. travnja 2011. Europska rukometna federacija (EHF) dodijelila domaćinstvo Hrvatskoj i Mađarskoj, hrvatski ženski rukomet čeka na turnir od kojeg se očekuje da postane prvi na kojem će Hrvatska osvojiti medalju na velikom natjecanju.

Rukometno ludilo zasad nije zahvatilo Hrvatsku kao što to redovito bude u siječnju dok igraju rukometaši. Dojam je kako uvertira uoči EP-a protiče u ne odveć nabrijanoj atmosferi, prvenstveno zbog slabe promidžbe natjecanja, a pobjedi nad europskim prvakinjama Crnogorkama unatoč.

Europsko prvenstvo igrat će se u šest gradova, po tri u Hrvatskoj i Mađarskoj. Skupine A i B igrat će se u Gyoru i Debrecenu, a skupine C i D u Varaždinu i Osijeku. Tri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine plasirat će se u iduću fazu u kojoj će u dvije grupe (Debrecen i Zagreb) igrati po šest ekipa od kojih će po dvije iz svake skupine vidjeti samu završnicu u Budimpešti.

U Varaždinu kreće lov na prvu medalju

Hrvatska reprezentacija smještena je u skupinu C. Naše rukometašice u ždrijebu su bile u trećoj jakosnoj skupini i s obzirom na taj položaj znalo se kako ih čeka težak posao, ali je ples kuglica u Zagrebu ipak donio osmijeh na lice izbornika Canjuge kojemu su se ispunile dvije glavne želje - da na putu do polufinala izbjegne Mađarsku i za nositelja grupe dobije Švedsku. Uz Hrvatice i Šveđanke, u ponedjeljak s nadmetanjima u varaždinskoj Areni započinju i Njemačka i Nizozemska, sve reprezentacije koje treba respektirati premda posljednjih godina nemaju zapaženijih rezultata na velikim natjecanjima i ne spadaju u kremu ženskog rukometa.

Sve tri reprezentacije s kojima će se Hrvatska susresti u Varaždinu itekako su pobjedive, a u tom slučaju bi možda i samo jedna pobjeda u tri susreta drugog kruga bila dostatna za polufinale što je jasno uoči natjecanja za glavni cilj postavio izbornik Vladimir Canjuga: "Naš cilj je polufinale, od toga ne bježimo. Sve ćemo učiniti da se plasiramo među četiri najbolje. Za početak je najvažnije da pobijedimo Švedsku, ta utakmica nam je jako bitna."

Glavne hrvatske zvijezde briljiraju u Ligi prvakinja

Nakon niza godina u kojima je Hrvatska ostala nedorečena i gdje je imala objektivno bolju reprezentaciju od rezultata koje je ostvarivala, dojam je kako se sada konačno sve poklopilo za veliki rezultat. Najvažnije je da nema nikakvih ozljeda, sve udarne snage su na raspolaganju izborniku, a tu je i domaći teren koji bi trebao dati vjetar u leđa.

Prva zvijezda reprezentacije i ovaj je put lijeva vanjska Andrea Penezić koja od ove sezone briljira u dresu Vardara. Ona će biti prvo ime, ali ne i jedini veliki adut Hrvatske. Naša reprezentacija ima tri sjajne vratarke (Jelena Grubišić, Marta Žderić, Ivana Jelčić), a osim njih punu tu je i trojac koji je dosegao punu igračku zrelost - Miranda Tatari (srednji vanjski) i Lidija Horvat (desni vanjski) te Vesna Milanović-Litre (kružna napadačica) koje su, kao i još neke igračice (Kožnjak, Zebić, Bašić...) bile odlične u prvom dijelu ovosezonske Lige prvaka.

Mađarice imaju samo jedan cilj - zlato

Što se ostalih skupina tiče, hrvatski suorganizatori EP-a Mađari nadaju se da bi poslije 14 godina mogli osvojiti zlato na EP-u. U Mađarskoj su rukometašice omiljene, imat će ogromnu podršku tribina, ali za početak imaju i možda najtežu skupinu, a tek će se vidjeti koliko će im nedostajati trudna Anita Gorbicz, ženski Ivano Balić, kako tepaju ovoj sjajnoj organizatori igre. U Gyoru, gradu dvostrukih uzastopnih klupskih prvakinja Europe, Mađarska će u sklopu skupine A za protivnike Španjolke (brončane s Olimpijskih igara u Londonu gdje su u četvrtfinalu eliminirale našu reprezentaciju), Poljakinje (senzacionalne četvrte s lanjskog SP-a u Srbiji) i Ruskinje koje su u blagom padu zadnjih godina nakon što su od 2005. do 2009. osvojile tri uzastopne svjetske titule.

Rumunjke na 'domaćem' terenu

Skupina B (Debrecen) nudi spoj skandinavskog i istočnoeuropskog rukometa - Norveška i Danska ovdje su smještene s Rumunjskom i Ukrajinom. Norvežanke su rukometna supersila, na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu osvojile su zlato, a na zadnjem EP-u (2012. u Srbiji) u finalu su izgubile od Crnogorki. Danska je 10 godina bez medalje na EP-ima i s velikim ambicijama stigla je u Debrecen gdje ih u prvom kolu čekaju Ukrajinke, čiji rukomet nije doživio ekspanziju nakon olimpijske bronce u Ateni prije 10 godina. Rumunjke su podbacile na zadnja dva velika natjecanja, a jedino što se za njih sigurno može reći jest da će na istoku Mađarske imati gotovo domaćinsku atmosferu.

U Osijeku prvakinje Europe, Srbija i Francuska

Uz hrvatsku skupinu u Varaždinu, najviše nas zanima grupa D (Osijek) s kojom će se križati naša reprezentacija i još dvije selekcije iz skupine C. Crnogorke su kao braniteljice naslova, barem na papiru, prve favoritkinje, a računicu u kojoj priželjkuju svih šest bodova pokušat će im pomrsiti vrlo dobre Francuskinje i Srpkinje kojih dugo nije bilo nigdje da bi na dva zadnja velika natjecanja kao domaćini dvaput ušle u polufinale. Slovakinje su se poslije 20 godina prvi put kvalificirale za EP i Osijeku će im svaki osvojeni bod biti ravan medalji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider