Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
I danas se svega sjeća

Paljenje olimpijskog plamena: 'Neopisivu čast' imala je i ova Hrvatica

Prekrasne slike stizale su sa stadiona Fišt u Sočiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ceremonija otvaranja zimskih olimpijskih igara na jednostavan je, a vizualno iznimno efektan način, pokazala najvažnije naglaske iz ruske povijesti i tradicije. Među uzvanicima u svečanoj loži bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom.

FOTO - Hrvatska na otvaranju u Sočiju: Kostelići za povijest!

FOTO - Putin otvorio Igre uz vatromet i vremeplov: Dvojac upalio plamen!

"Pripremajući ovu svečanost temeljito smo prošli kroz povijest naše zemlje. Najvažnije nam je bilo da milijarde gledatelja diljem planeta osjete našu ljubav prema Rusiji. Željeli smo prenijeti tu emociju do što većeg broja ljud", izjavio je Konstantin Ernst, producent svečanog otvaranja.

Paljenje olimpijskog plamena jedinstvena je uspomena u životu sportaša...

'Velika čast, kruna karijere i osjećaj kojeg imaju samo oni koji su upalili olimpijski plamen'

"Prošlo je punih 30 godina, moram priznati da je bilo dosta toga što je prethodilo tim Olimpijskim igrama. Osvojila sam srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Innsbrucku 1981., a u studenom 1983. sam pobijedila aktualnu olimpijsku prvakinju i tada sam saznala da ću ja zapaliti olimpijski plamen. To je velika čast, i sigurno je kruna moje karijere, nakon čega sam odlučila da ću se prestati aktivno baviti s umjetničkim klizanjem. Doživljaj je bio predivan, Sarajevo je kao grad živio za tu Olimpijadu, baš svi oni mali ljudi. Sve je bilo puno emocija i topline, a meni je među svim sportašima pripala čast", prisjeća se Sanda Dubravčić, koja je upalila olimpijski plamen na Igrama u Sarajevu 1984. godine:

"Trebala sam se popeti 98 stepenica, na Olimpijskom stadionu Koševo. Morala sam paziti da ne trčim prebrzo ni presporo jer je olimpijska zastava slijedila moj trk. U jednom sam trenutku morala stati i na određeni takt muzike okrenuti se i upalili taj plamen. U trenutku paljenja osjećala sam veliku sreću i veliki ponos. Teško je sve ostalo opisati riječima, to je ono što čovjek osjeti u sebi i što će teško prenijeti onima koji to ne osjete. Samo oni koji su upalili olimpijski plamen znaju o čemu govorim", ponosno će Dubravčić.

Olimpijske igre u Sočiju demonstracija su ruske organizacijske i financijske moći. Na natjecanju koje traje 17 dana, sudjeluje 88 zemalja. Neke, kao Zimbabve i Paragvaj, prvi put. Bit će podijeljeno 98 kompleta medalja, 12 više nego u Vancouveru.

Ujedno, ovo su najskuplje Igre u povijesti, umjesto originalnog budžeta od 12 milijardi dolara, potrošeno je više od 50 milijardi. Ujedno i Igre visokog stupnja sigurnosti - angažirano je više od 40 tisuća policajaca i vojnika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider