Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zaslužili su!

Doznajte kako će Vlada nagraditi vrhunske rezultate hrvatskih junaka

Donosimo priču o hrvatskim sportašima koji su dio svjetskog vrha, no teško mogu osigurati sigurnu budućnost isključivo sportskim rezultatima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prve hrvatske medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, one srebrne našeg četverca u veslanju, pojedinačno za svakog osvajača vrijede po 46 tisuća kuna.

„Ta nagrada nije nešto ogromno da možeš računati na neke novce koji će ti pomoći osigurati nekakvu budućnost. To je više onako, čisto da dobiješ priznanje za nešto što si napravio“, kaže Valent Sinković, osvajač srebrne olimpijske medalje.

Olimpijski ciklus traje četiri godine. Što znači da je svaki od članova srebrnog četverca dobio nešto manje od tisuću kuna za svaki mjesec u tom razdoblju. Ipak, država im je dala više od toga. Zaposleni su u vojsci.

„Nas četvorica radimo u MORH-u s još 16 sportaša koji su došli s nama i sve je riješeno jako dobro za nas sportaše. Možda najbolje od svega što smo dobili, bolje i od bilo kakvih novčanih nagrada“, priznaje Sinković.

„Nije to hrvatski izum. Zapravo je, da tako kažem, kopiran iz prakse razvijenih zemalja koje na taj način podupiru vrhunske sportaše. One sportaše koji se bave sportovima koji nisu komercijalni, ali su među najboljima u svijetu u svojim sportovima i kategorijama“, riječi su Mislava Šimatovića, glasnogovornika MORH-a.

Ugovor s vojskom traje tri godine, uz mogućnost produženja. Kad se ostavi vesla, Valent će krenuti u novu karijeru. Taj put prošla su i braća Skelin, osvajači srebrne i brončane olimpijske medalje. Siniša je danas uspješan liječnik.

„Veslanje je akademski sport, jer svi mi smo završili škole i fakultete, baš zato što znamo da ćemo jednog dana izaći iz jednog amaterskog sporta bez ikakvog zarađenog novca“, otkriva Siniša Skelin.

No uskoro bi se i to moglo promijeniti. Prihvati li sabor izmjene zakona, sportaši bi nakon 45. godine mogli dobivati mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće.

„To ćemo provesti i to smatramo dobrim i poštenim, te pravim poticajom za ljude koji teško rade da bi ostvarili svjetske rezultate“, obećava premijer Milanović.

Svaki sportaš samostalno će moći odlučiti želi li primati takvu naknadu. Detalje će Vlada urediti uredbom, a očekuje se da će sportaši zauzvrat pružati usluge slične onima u vojsci.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider