Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kako to rade?

Otkrivamo tajnu Van Dammeove špage i Mirkova high-kicka!

Obojica su ekstremno fleksibilni, a Mirko i danas može napraviti legendarnu špagu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na jednom od posljednjih treninga uoči subotnje borbe s Rayem Sefom, koju izravno prenosi Nova TV i GOL.hr, 37-godišnji Mirko Filipović Mirko je napravio špagu upravo onakvu, filmsku, vandameovsku, kakvu je radio još prije 20 godina, kakvu vjerojatno nijedan teškaš u njegovoj dobi ne može napraviti.

''To je špaga koju je Van Damme izmislio, a ja sam trenirao i održao sposobnost izvođenja do danas'', kazao je Cro Cop.

Prije no što je počeo trenirati karate, Van Damme je pet godina vježbao balet i tu je stekao rastezljivost zglobnih struktura, što će poslije koristiti u filmovima. Van Damme špagu je radio na tračnicama, bačvama, stolcima, pa čak i na konopcima.

Mirko "Van Damme" svih se ovih godina brinuo i o fleksibilnosti. Uostalom, da nema nje, ne bi bilo ni njegova famoznog high-kicka za koji je govorio "desna noga - bolnica, lijeva noga - groblje".

''Mirko je uvijek ulagao u svoju karijeru koja je bila usmjerena na udarce nogama. Amplitude pokreta nogom uvjetovale su takav trening, a do toga je došao dok je imao manje kilograma. Mudrim svakodnevnim treningom i svojom voljom poslije nije dopustio da mu povećanje mišićne mase ugrozi fleksibilnost. To je nešto manje urođena sposobnost od drugih i može se unapređivati i u kasnijoj životnoj dobi'', objasnio je prof. dr. Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mirkov savjetnik za kondicijske pripreme.

Što je sve čovjeku potrebno da bi izveo špagu poput Cro Copove?

''Riječ je i o funkcionalnoj jakosti mišića trupa, zdjelice, kukova, ali i drugih anatomskih struktura u tim zglobovima kao što su ligamenti i tetive.''

Mirko je svoju špagu izveo na kraju jednog poprilično intenzivnog treninga sa suvježbačima Kristijanom Pejšom i Igorom Mihaljevićem. Svi u dvorani će potiho priželjkivati da u dvoboju dvojice veterana iz te gibljivosti proizađe i slavni Cro Copov "trademark" (udarac lijevom nogom u glavu), naš je borac kazao:

''Ne volim kada me zovu veteranom. To mi previše miriši na gerijatriju. Uostalom, recite mi koji veteran može napraviti takvu špagu?''

Sefo sigurno ne može, no Novozelanđanin ima gromove u rukama kojih se Mirko pribojava: ''Sefo je drag čovjek, odličan borac i šoumen. Vjerujem da će publika biti zadovoljna našom borbom.''

Novozelanđaninu je ponuđeno da se borba održi u pet rundi po tri minute, no pristao je samo na tri plus dodatnu, bude li potrebe. Za te tri runde Mirko će se zagrijavati na novi način. Sa svojim suvježbačima borit će se tri runde po minutu da još u svlačionici postigne radnu temperaturu i razradi udarce. (Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider