Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sport u 2014.

Pamtit će se za sva vremena: Neviđena sramota šokirala svijet!

Nogometno Svjetsko prvenstvo u Brazilu bio je središnji sportski događaj godine. Zimske olimpijske igre ipak ne mogu konkurirati Mundijalu.

Njemačka je četvrti put u povijesti osvojila najvrjedniji trofej u nogometu. „Elf“ je u prilično dramatičnom finalu nadjačao Messijevu Argentinu tek nakon produžetka i pobjedničkog gola Marija Goetza. No, utakmica koja će se najviše pamtiti jest ona iz polufinala gdje su Nijemci demolirali svojeg najvećeg rivala za prevlast nad svjetskim nogometom, ujedno domaćina turnira, peterostrukog prvaka svijeta, Brazil, s nevjerojatnih 7:1, nanijevši mu tako najteži poraz u povijesti.

„Grobna tišina“ s Maracane 1950. doima se spram ovog poraza poput dječje igre. Brazil i cijeli svijet ostali su u šoku, to nitko niti u najluđim snovima nije mogao predvidjeti. „Sramota s Mineirãoa“ ostavila je bolni ožiljak na brazilski ponos, tek će vrijeme dati odgovor koliko će utjecati na razvoj brazilskog nogometa i hoće li značiti konačnu pobjedu Europe nad Južnom Amerikom, odnosno Njemačke nad Brazilom, s obzirom da se radi o dvije najveće i najuspješnije nogometne nacije.

Neuspjeh Vatrenih u Brazilu

Hrvatska reprezentacija razočarala je naciju završivši turnir već u skupini. Izbornik Niko Kovač sudario se s brojnim kritikama, kako medija i navijača tako i nekih reprezentativaca koji su se obrušili na izbornika još neviđenom žestinom. Gorčina je curila u slapovima, zaredali su se oproštaji i svađe preko medija pa su kvalifikacije za Europsko prvenstvo čekane s puno zebnje. Kovač se ipak održao u sedlu, odradio je blagu smjenu generacije i – pogodio! Hrvatska je u prva četiri kola odigrala sa stilom, osvojila deset bodova, pobijedivši među ostalim Bugarsku u Sofiju i remiziravši s prvim favoritom skupine Italijom u Milanu, te je zasjela na čelo ljestvice i jednom nogom zakoračila prema Francuskoj. Euro se vidi na horizontu.

Zimske olimpijske igre - četvrto srebro Ivice Kostelića

Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju bile su najskuplji sportski projekt u povijesti. Vladimir Putin svijetu je želio predstaviti probuđenog ruskog medvjeda, u Igre je “upucao“ milijarde dolara, sumnjamo da bi to učinio da je znao što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije. Već uoči i na samim Igrama moglo se nazrijeti da počinje novi „hladni rat“ između Rusije i Zapada.

Putin kao da je čekao da se Igre završe pa da se okrene „rješavanju problema“ u Ukrajini. Uslijedila je aneksija Krima, zaoštravanje krize na istoku Ukrajine, a potom sankcije, pad cijene za Rusiju ključnih energenata, sunovrat rublje i ruske ekonomije. Tek ćemo vidjeti kako će se priča rasplesti, no Soči ćemo najviše pamtiti po srebrnoj medalji Ivice Kostelića u alpskoj kombinaciji.

Najboljem hrvatskom skijašu bila je to ukupno četvrta olimpijska medalja, sve četiri srebrnog sjaja. Kanađani su obranili zlato i još jednom potvrdili svjetski primat u hokeju na ledu, najatraktivnijem natjecanju na Igrama, dok je Rusija krahirala pod teretom velikih očekivanja. Domaćin se može utješiti s naslovom najuspješnije nacije Igara, Rusija je osvojila 33 medalje, sedam više od drugoplasirane Norveške, čiji je najveći heroj Ole Einar Bjoerndalen osvojio osmo zlato u karijeri i tako postao najtrofejniji u povijesti Zimskih igara. Ukupno mu je to bila 13. olimpijska medalja.

Realova mitska 'la decima'

Prvi put u povijesti Lige prvaka, najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu, u finalu su igrale dvije momčadi iz istog grada, Madrida, Real i Atletico. Finale se igralo na stadionu Luz u Lisabonu, a na kraju je slavio Real. Bio je to Realov jubilarni deseti naslov prvaka Europe, takozvana „la decima“.

Atletico je bio na milimetar od trofeja, u posljednjoj minuti sučeve nadoknade vodio je 1:0, no nije izdržao do kraja, u samom finišu utakmice izjednačio je Sergio Ramos i odveo utakmicu u samo jednom smjeru. Real je u produžetku lako svladao iznemogle i razočarane „atletičare“ kojima ostaje utjeha da su pored Reala i Barce osvojili naslov prvaka Španjolske. Luka Modrić postao je tek osmi hrvatski nogometaš koji se sa svojim klubom popeo na krov Europe. Modrić je u redovima Reala kroz cijelu sezonu imao jednu od ključnih uloga.

Rakitić donio pehar u Sevillu

Sevilla je na čelu s hrvatskim veznjakom Ivanom Rakitićem osvojila Europsku ligu. Andalužani su u finalu pobijedili „vječnog gubitnika“ Benficu, koja se zadovoljila osvajanjem portugalskog prvenstva i Kupa. Atletico Madrid iznenađujuće je osvojio Primeru pokraj superfavorita Reala i Barcelone, Manchester City došao je do četvrtog naslova prvaka Engleske, a Bayern, PSG i Juventus obranili su naslove prvaka Njemačke, Francuske i Italije , dok je zagrebački Dinamo deveti put uzastopce osvojio hrvatsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo u košarci

Na putu ka zlatnoj medalji Sjedinjene Američke Države deklasirali su sve protivnike, posebice su Amerikanci bili dominantni u finalu gdje su naprosto demolirali Srbiju, na kraju je bilo „samo“ +37, s tim da su Amerikanci posljednju četvrtinu odigrali kao na pikniku, potvrdivši još jednom da u ovom trenutku nemaju dostojnog suparnika. Uoči turnira domaćini Španjolci važili su za najvećeg konkurenta SAD-u, čak su i vrlo dobro stajali na kladionicama u odnosu na Amerikance, i ždrijeb je sastavljen tako da se te dvije reprezentacije sastanu u finalu, ali pretpostavke da bi Španjolci mogli uzeti mjeru Amerikancima pokazale su se pustom tlapnjom. Španjolci nisu stigli ni do polufinala, u četvrtfinalu zaustavila ih je Francuska koja je potom izgubila od Srbije.

Hrvatska je zabilježila novi neuspjeh. Nakon plasmana u polufinale na Euru u Sloveniji, Hrvatska je na turnir stigla s velikim očekivanjima, ali još jednom je podbacila. Izabranici Jasmina Repeše prošli su skupinu s velikim oscilacijama u igri, a u drugom krugu izgubili su od Francuske.

Čilićeva sezona karijere

Uzbudljiva teniska sezona započela je velikim iznenađenjem na Australian Openu, Stanislas Wawrinka osvojio je svoj prvi i za sada jedini Grand Slam turnir, a završila je, barem što se tiče Grand Slam turnira, još većim iznenađenjem, osvajanjem US Opena od strane hrvatskog tenisača Marina Čilića, koji je cijeli turnir odigrao kao u transu. Roland Garros pripao je „kralju zemlje“ Rafaelu Nadalu, a Wimbledon Novaku Đokoviću, koji je osvojio i završni Masters sezone i završio sezonu na prvom mjestu ATP liste.

Vladimir Kličko bez konkurencije

Vladimir Kličko u dvama mečevima potvrdio je status najboljeg teškaša današnjice. Ukrajinac se lako obračunao s Alexom Leapaijom i Kubratom Pulevom. Najveća američka boksačka zvijezda Floyd Mayweather obranio je naslove u velteru protiv Argentinca Marcosa Maidana. Okršaj Johnyja Hendricksa i Robbieja Lawlera u velter kategoriji mnogi smatraju najboljim MMA mečom godine.

San Antonio deklasirao Miami

Sezona američkog nogometa završila je finalnom utakmicom u New Yorku. Super Bowl XLVIII osvojili su Seattle Seahawks pobijedivši u finalu Denver Broncose s uvjerljivih 43:8. Seahawks tako osvojili svoj prvi naslov u povijesti.

U finalu NBA lige San Antonio Spursi osvetili su se Miami Heatu za prošlogodišnji poraz. Kawhi Leonard briljirao je u finalnoj seriji koju su Spursi dobili sa 4:1. Leonard je izabran za MVP-ija finala.
Los Angeles Kingsi osvojili su drugi put u povijesti Stanley Cup pobijedivši u finalu New York Rangerse s uvjerljivih 4:1. Zato je u finalu MLB lige bila prava drama. San Francisco Giantsi osvojili su prvenstvo pobijedivši u sedmoj utakmici na stadionu Kansas City Royalsa.

Besmrtni Japanac

Japanac Kohei Uchimura osvojio je peti uzastopni naslov svjetskog prvaka u višeboju na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Nanningu. Uchimura je naslovima iz Londona 2009., Rotterdama 2010., Tokija 2011. i Antwerpena 2013., te naslovu olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. pridodao i ovogodišnji iz Nanninga i tako potvrdio status najboljeg gimnastičara svih vremena.

Na istom natjecanju puno uspjeha imali su i hrvatski gimnastičari. Filip Ude osvojio je srebro na konju s hvataljkama, dok je Roberto Seligman bio peti.

Prvenstvo Europe u Švicarskoj bilo je najveće atletsko natjecanje. Izdvajamo rekordno treće uzastopno europsko zlato hrvatske heroine Sandre Perković u bacanju diska i broncu Ane Šimić u skoku u vis.

Hamilton osvojio prvenstvo Formule 1

Lewis Hamilton u Mercedesovu bolidu trijumfalno je završio sezonu Formule 1 osvojivši svoj drugi naslov prvaka. Marc Márquez obranio je titulu u MotoGP-u, kraljevskoj motociklističkoj klasi.
Talijan Vincenzo Nibali osvojio je Tour de France, najvažniju biciklističku utrku, a golf sezonu obilježio je Rory McIlroy osvojivši dva od četiri najvažnija turnira, Open Championship i PGA Championship.

Europski prvaci u rukometu postali su Francuzi svladavši domaćinu Dansku u finalu s 11 razlike , dok je Hrvatska izgubila u polufinalu od Danske, a u borbi za broncu od Španjolske. Norveške rukometašice osvojile su Euro koji se održao u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Svjetski prvaci u odbojci postali su Poljaci, dok su u ženskoj konkurenciji slavile Amerikanke. Austrijanac Marcel Hirscher pobjednik je Svjetskog kup u alpskom skijanju u ukupnom poretku, dok je u ženskoj slavila njegova sunarodnjakinja Anna Fenninger.

Tradicionalni ragbi turnir Šest nacija po 12. put u povijesti osvojila je Irska.

Pobjednici najvažniji konjičkih utrka bili su grla Pineau de Re (Grand National), California Chrome (Kentucky Derby) i Protectionist (Melbourne Cup).
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider