Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dolari dobili 'krila'

Olimpijske igre u Riju - korupcija i skandali: Tko će to platiti?

Nad Olimpijskim igrama u Riju nadvila se velika sjena korupcijskoga skandala u kojem je "nestala" velika količina državnog novca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S današnjim danom započela je i olimpijska 2016. godina, koju će obilježiti Olimpijske igre u Rio de Janeiru, prve u povijesti na južnoameričkom kontinentu i Igre koje su Brazilcima prilikom dodjele prije sedam godina donijele puno veselja, a sada su ostale brojne obveze i još puno posla.

Većina objekata u Riju je završena ili pred završetkom, no Brazilci su itekako svjesni da su troškovi umnogome narasli, a nad Igrama se nadvila i velika sjena korupcijskoga skandala u kojem je "nestala" velika količina državnog novca.

"Ostalo je 200 dana do početka Igara, za koje sam uvjeren da će biti najbolje u povijesti. Moramo učiniti sve da se građani Rija, Brazila i cijele Južne Amerike ponose s Igrama", kazao je gradonačelnik Rija Eduardo Paes.

Pred Paesom su besane noći, ne pomaže mu ni činjenica da je na Božićnome plesu gradske uprave slomio nogu, a pred bolnicom u kojoj je završio još traje neprekidni val protesta zbog neuspjele reforme zdrastvenog sustava.

Paesa ipak ne moraju brinuti sportski objekti, čak 95 posto je završeno, a problema Brazilci imaju samo sa biciklističkim velodromom, koji će zasigurno, pod budnom paskom ljudi iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), biti ipak završen na vrijeme. Većina radova je završena i u Barri, dijelu Rija u kojem će biti većina olimpijskih događanja, među njima i biciklizam, košarka, rukomet, gimnastika i tenisa. Od svih dijelova Rija Barra će najviše profitirati od Igara, jer će se Olimpijska sela pretvoriti u stambene zgrade, a neke dvorane u škole. No, nisu svi stanovnici Barre oduševljeni, pa se žitelji obližnje favele Vila Autodromo žale na stalnu represiju od strane vojske i policije.

No Brazilci već sada postavljaju pitanje i tko će sve to platiti. Naime, vrijednost domaće valute reala jako je izgubila na vrijednosti u odnosu na dolar i euro, velika većina računa iz kojih se financiraju Igre je u dolarima, pa proračun od 7.4 milijarda reala, koji je prije prije tri mjeseca vrijedio 2 milijarde eura, sada vrijedi samo 1.7 milijuna eura.

Taj iznos odnosi se samo na troškove organizacije, svečanost otvorenja i zatvaranja, smještaj, transport i vođenje Igara, a ne za investicije u infrastrukturu. Čelnik Organizacijskog odbora Mario Andrade nedavno je predložio da nacionalni olimpijski odbori samo snose troškove klimatizacije u Olimpijskom selu, gdje je već uklonjena polovica od predviđenih televizora, a već sada se zna da će svećanost otvaranja biti daleko skromnija od londonske s Jamesom Bondom. Ponosni Brazilci ipak su odbacili ideju o naplaćivanju struje za klima-uređaje, povećali su broj volontera na čak 70 tisuća, dok u lokalnom tisku svi pozivaju na - skromnost i manje troškove.

"Moj uzor su Igre u Barceloni 1992., te su Igre po mjeri naše zemlje jer se ne namjeravamo nositi s grandioznošću Sydneya, Pekinga ili Londona. Naš cilj su Igre sa srcem i razumnim troškovima koje će privući veliki broj tutista u naš grad", kazao je gradonačelnik Paes, svjestan da je država u ekonomskoj krizi.

Ukupne investicije u Igre iznose oko 9 milijardi eura, a Brazilci su nastojali po svaku cijenu izbjeći da objekti nakon završetka OI ostanu prazni i neiskorišteni. Stoga je stadion nogometnog kluba Botafogo izabran za atletska natjecanja, dok će grandiozna Maracana biti poprište svečanosti otvaranja i zatvaranja. Zbog korupcije afere otprije dvije godine kasni izgradnja podzemne željeznice do Olimpijskog parka u Barri, a Brazilci još ne znaju kako riješiti problem zagađenosti zaljeva Guanabara, gdje će se odvijati jedrenje, a koji je desetljećima služio kao kanalizacija svih žitelja Rija.

I na kraju, Brazilci su sportska nacija i već sada se pribojavaju da OI ne doživi sudbinu Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. koji je naciji donio bolnu sportsku katastrofu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider