Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Obara čak četiri rekorda

Nevjerojatno! Skakat će s ruba svemira i na granici izdržljivosti!

Zahvaljujući suradnji s timom stručnjaka za aeronautiku, Austrijanac Felix Baumgartner spreman je za sve izazove misije Red Bull Stratos...

Cilj mu je balonom se popeti u stratosferu te iskočiti na visini od 36.576 metara i padati slobodnim padom te prvi u povijesti vlastitim tijelom probiti zvučni zid prikupljajući pritom vrijedne znanstvene podatke koji će, prije svega, doprinijeti novim medicinskim dostignućima.

Nakon opsežnih testiranja u vakuumskoj komori u Teksasu, pripreme za misiju Red Bull Stratos u završnoj su fazi. Balon u kojemu će biti Felix Baumgartner poletjet će iz Roswella, jer upravo su tamo najpovoljniji uvjeti. Na ovome se području nalaze neke od najboljih svjetskih postaje za lansiranje meteoroloških balona.

Kao stručni savjetnik u misiji Red Bull Stratos i Baumgartnerov mentor angažiran je umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga, Jo Kittinger, čovjek čiji će rekord 41-godišnji Austrijanac pokušati oboriti. Rekord star 52 godine Kittinger je postavio u okviru projekta „Excelsior III“, a slobodni je pad izveo s visine od 31.330 metara.

Felix Baumgartner je u svojoj bogatoj karijeri BASE skakača već postavio nekoliko rekorda i to na svjetski poznatim lokacijama. Skočio je s tornja Taipei 101 (do otvaranja tornja Burj Khalifa u Dubaiju najviša građevina na svijetu) i sa spomenika Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru, a 2003. godine s posebno dizajniranim krilima preletio je La Manche.

Skok s ruba svemira, međutim, čak je i za hrabrog Austrijanca ulazak u sasvim novu dimenziju, korak u nepoznato. Vodeći svjetski stručnjaci i znanstvenici na ovome projektu rade već pet godina, usavršavajući opremu i protokole neophodne za sigurnost misije.

Misija Red Bull Stratos pokušat će oboriti čak 4 svjetska rekorda stara više od 50 godina: najviši let čovjeka balonom (36.576 metara), najviši skok padobranom, najbrži slobodan pad (probijanje zvučnog zida) te ujedno i najduži (oko 5 minuta i 30 sekundi).

Vrijedne podatke iz područja avijacije i aeronautike prikupljene tijekom misije tim Red Bull Stratosa će podijeliti sa znanstvenom zajednicom. Zahvaljujući podacima prikupljenima 1960. godine u misiji „Excelsior 3“ znatno su unaprijeđeni standardi sigurnosti u aeronautici općenito, a nova su saznanja potaknula i razvoj sve kvalitetnijih svemirskih odijela koja jamče veću sigurnost astronauta.

Ova će misija postaviti nove granice ljudske izdržljivosti, te time potaknuti razvoj medicinskih znanosti i doprinijeti spoznajama o preživljavanju u svemiru.

Za Felixa Baumgartnera misija Red Bull Stratos ne znači samo obaranje rekorda.

„U ovoj misiji otkrivamo nova prostranstva. Možda će jednoga dana ljudi reći da za odijelo koje nose u svemiru mogu zahvaliti Felixu Baumgartneru i misiji Red Bull Stratos. Želimo učiniti nešto za buduće naraštaje!“

Medicinski direktor misije Red Bull Stratos, Dr. Jonathan Clark, kao glavni kirurg posade sudjelovao je u šest Space Shuttle misija. U ovo misiji će istražiti kako brzina veća od brzine zvuka utječe na ljudsko tijelo i vitalne funkcije.

„Postavit ćemo nove standarde u području avijacije. Dosad još nitko nije letio brzinom većom od brzine zvuka izvan letjelice. Red Bull Stratos testira novu opremu i razvija procedure za opstanak na velikim visinama i podnašanje iznimno velikoga ubrzanja. Cilj nam je povećati sigurnost astronauta i potencijalnih svemirskih turista.“

Tehnički direktor misije Red Bull Stratos je Art Thompson, jedan od inženjera zaslužnih za razvoj B-2 Stealth bombardera. Thompson je sa svojim timom proveo testiranja u vakuumskoj komori u Teksasu. Uspješno su simulirali let kapsule, uvjete neophodne za preživljavanje i rad instrumenata do visine od 34.422 metra.

„Testovi u komori za nas su bili odlučujući. Tu se mogu postići najsličniji uvjeti onima koji vladaju svemiri. U komori smo mogli isprobati svu opremu, a sada planiramo prve testne letove s ljudskom posadom,“ izjavio je Thompson.

U okviru simulacijskih testova Felix Baumgartner bio je izložen ekstremnim uvjetima kakvi vladaju na visini do koje će se uspeti. Tijekom trosatnog uspinjanja, gdje se temperatura spušta i do -70C, Baumgartner je imao prilike vježbati vrlo složene tehnike upravljanje kapsulom, izlazak iz kapsule i procedure u slučaju opasnosti.

„Ova su testiranja bila iznimno važna za čitav tim, za naše samopouzdanje. Uspjesi koji smo na testovima postigli dali su nam poticaj da se suočimo sa svim predstojećim izazovima.“
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider