Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dvostruko zlato. Bravo!

Nema straha za hrvatsko veslanje: Fantastične vijesti iz Litve!

Najveći talenti hrvatskog veslanja demonstrirali su rijetko viđenu završnicu i uzeli zlato.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski juniorski reprezentativci u veslanju osvojili su u nedjelju dva zlatna odličja na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin litavski Trakai, gdje su se naslovima juniorskih svjetskih prvaka okiti blizanci Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara te ženska posada četverca bez kormilara, koju čine blizanke Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić.

Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić 'pozlatili' su nastup u finalu dvojaca bez kormilara nakon što su u fantastičnom finišu prestigli Rumunje koji su vodili cijelu utrku te u završnih 500 metara ušli sa sekundom prednosti u odnosu na naš dvojac.

Briljantna završnica osječkih blizanaca

Najveći talenti hrvatskog veslanja demonstrirali su rijetko viđenu završnicu, prošavši ciljnu ravninu s više od tri sekunde prednosti. Nakon peha i samo sedmog mjesta na svibanjskom EP-u u Njemačkoj, trener Krešimir Ižaković najavio je da će bratski dvojac na SP-u pokazati pravu vrijednost. Svjetsko zlato im je idealan dar za 17. rođendan koji će proslaviti 8. kolovoza.

"Dolazeći na utrku znali smo da imamo jak finiš, tako da smo kroz sredinu staze samo održavali korak za Rumunjima. U posljednjih 500 metara zatvorili smo oči i finiširali na svoj način. Doista smo uživali u tome", rekao je Patrik Lončarić.

Ženski četverac superuvjerljiv

Vrhunski pothvat ostvarile su i najveće nade hrvatskog ženskog veslanja. Velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković u posadi sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić, pod stručnim vodstvom Saše Vukojičića, slavile su u finalu ženskih četveraca bez kormilara. Europske prvakinje iz njemačkog Krefelda na vrlo uvjerljiv su način pridodale kontinentalnom zlatu i ono svjetsko. Bile su nedodirljive svih 2000 metara, a uporne Rumunjke ostavile su na zaostatku većem od tri sekunde.

"Bez riječi sam… Još ne mogu vjerovati! Svakoj od nas bila je to najbolja utrka u životu. Na početku smo imale veliki pritisak, potom i u sredini staze, a posljednjih 500 metara dale smo svoj maksimum", izjavila je nakon utrke Bruna Milinović.

Muški četverac ostao bez bronce

Vrijedan rezultat, četvrto mjesto na svijetu, ostvarila je i posada četverca bez kormilara, koju čine Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipša. Iako su najbolje startali, u nastavku utrke pali su na četvrto mjesto te do kraja nisu uspjeli ostvariti proboj među vodeći tercet. Nešto više od dvije sekunde dijelilo ih je od brončane rumunjske posade.

Pobjedom u B finalu, za ukupno 7. mjesto, nastup na SP-u završio je četverac Mario Marić, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Ivan Tokić, s kormilarom Lukom Balekom. Aria Cvitanović je u ženskom samcu osvojila je 15. mjesto, dok je Karlo Habuda u muškom samcu bio 19. u konkurenciji 37 čamaca.

Čestitao im premijer Plenković

Osvajačima zlatnih medalja čestitao je i premijer Andrej Plenković.

"Drage Ivana, Josipa, Izabela i Bruna, dragi Patriče i Antone,

iskreno i od srca čestitam vam na uspjehu koji ste postigli. Svjetsko juniorsko zlato potvrda je vašeg rada, truda i zalaganja. Sretni smo i ponosni što se vašom zaslugom u Trakaiju na najvišem stijegu vije hrvatska trobojnica i čuju taktovi Lijepe naše. U ime Vlade i osobno još jednom vam čestitam i želim puno sreće i sportskih postignuća", stoji u čestitci predsjednika Vlade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider