Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Vjerojatno nisu jedini'

Na pomolu veliki skandal: Rusi uništili 1000 anti-dopinških testova?!

Nezavisna komsija Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) nakon provedene istrage predložila je nadležnim institucijama suspenziju Ruske atletske federacije, kao i uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju, u čiji su se rad miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od tisuću rezultata anti-dopinških testova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U zaključku izvješća o rezultatima istrage, koje je objavljeno u ponedjeljak, stoji da je nezavisna komisija otkrila sustavne pogreške unutar Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Ruske atletske federacije, kojima je onemogućeno efikasno provođenje anti-dopinškog programa.

Stoga je komisija predložila Svjetskoj anti-dopinškoj agenciji (WADA-i) ukidanje akreditacije za moskovski anti-dopinški laboratorij te trenutnu smjenu direktora te institucije, dok je IAAF-u uputila prijedlog za suspenziju Ruske atletske federacije.

U procesu istrage komisija je utvrdila da su petoro atletičara, četiri trenera te jedan liječnik počinili anti-dopinške prijestupe, a nisu bili obuhvaćeni dosad provedenim disciplinskim postupcima, te je za njih predložena privremena suspenzija.

U izvješću nezavisne komisije utvrđeno je da postoje nedvojbeni dokazi izravnog utjecaja ruskih vlasti u rad moskovskog anti-dopinškog laboratorija, a bivši čelnik WADA-e i predsjednik nezavisne komisije Richard Pound potvrdio je da se "veliki dio optužbi iznesenih u priči njemačke televizijske postaje ARD pokazao istinitima" te medijima iznio još jednu vrlo uznemirujuću tezu.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega. Ne vjerujemo da je Rusija jedina zemlja koja ima problema s dopingom, ni da je atletika jedini sport s tim problemom", rekao je Pound te dodao da je istragom utvrđeno kako je više od 1000 rezultata provedenih testova u Rusiji uništeno.

Coe dao Rusiji rok od tjedan dana da se izjasni

Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Sebastian Coe izjavio je kako Rusiji daje rok do kraja tjedna da se izjasni o optužbama.

"Izvještaj Nezavisne komisije je alarmantan. Treba nam vrijeme na probavimo i u potpunosti razumijemo ove optužbe. Zatražit ću objašnjenje Ruskog atletskog saveza prije no što donesem odluku."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider