Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Četiri najjača

Može li itko zaustaviti Crosbyja i moćne Kanađane u obrani zlata?

U srijedu u Sočiju počinje ono što čeka najveći broj ljubitelja zimskih sportova – turnir najboljih hokejaša današnjice.

GOL.hr u dva dijela najavljuje početak hokejaških natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama. Prvo prostor dajemo onim najvećim favoritima za medalje, a u srijedu ćemo detaljnije i ostatku najboljih momčadi.

Naslovnice će sigurno puniti dva najbolja igrača na svijetu ruski zamjenik kapetana Aleks Ovečkin i kanadski Sidney Crosby, ali kandidata za zlato ima još osim gladnih domaćina. Šveđani vjeruju da mogu ponoviti Torino 2006. Kada su uzeli zlato, a Amerikanci sanjaju o novom „čudu iz Lake Placida“. Kanađani su daleko ispred ostalih, ali igra se jedna utakmica, na većem ledu, u Rusiji.

KANADA

NAPAD : 10
OBRANA: 10
VRATAR: 9.5

Kanađani su hokejaški „Dream Team“ i branitelji zlata iz Vancouvera 2010. Imaju toliko dobrih igrača da bi mogli bi složiti i dvije potpuno različite reprezentacije koje bi se borile za medalju u Sočiju. U napadu ih predvodi hokejaški „Messi“ Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), a svi njihovi napadači najveće su zvijezde u svojim klubovima.

Redom elitnu obranu predvode osvajači nagrade za NHL braniča godine P.K. Subban (Montreal) i Duncan Keith (Chicago) . Roberto Luongo možda više nije među top 5 vratara na svijetu, ali je odveo Kanađane do naslova u Vancouveru i zato će ponovno biti prvi vratar. Rezerva Carey Price je među top 10 vrata u NHL-u.

U Sočiju su bez jednog od najboljih strijelaca na svijetu Steven Stamkosa, ali Kanada ima toliko vrhunskih igrača da to ne bi smjelo predstavljati prevelik problem. Veliko je pitanje može li ih itko zaustaviti.

RUSIJA

NAPAD: 9.5
OBRANA: 8
VRATAR: 9.5

Ako smo počeli s prvacima nastavit ćemo s domaćinima koji su jedna od najvećih prijetnji Kanađanima. Osim domaćeg terena, najveća snaga im je napad. Aleks Ovečkin je uz Crosbyja najbolji igrač na svijetu, a tu su i „superzvijezde“ Malkin i Kovaljčuk. Obrana je najtanji dio reprezentacije, Markov je nekad bio elitni branič, a Voynov je tek zvijezda u usponu. Sergei Boborvsky je nova vratarska zvijezda i najbolji vratar NHL-a prošle sezone, a Varlamov u top 10 ove sezone.

Rusija ipak nema toliko širok kadar najelitnijih igrača, a obrana je u odnosu na Kanadu, Švedsku i USA prilično slabija. Pod imenom Rusija nemaju nijedno zlato, posljednje je osvojio ZND 1992. u Albertvillu. Vjeruju da je „Aleksander Veliki“ Ovečkin taj koji će ih odvesti do kraja.

Ovečkin je i službeni veleposlanik Zimskih olimpijskih Igara u Sočiju, odradio je i prvi trening u dresu ruske vrste, a na pitanje što bi zlatna medalja u hokeju na ledu značila za Rusiju sa smiješkom je dodao:

''Olimpijsko zlato će koštati samo 50 milijardi dolara.''

SAD

NAPAD: 9.5
OBRANA: 9
VRATAR: 9.5

Tko će kome ako neće susjed susjedu. Amerikanci su Kanađane u Vancouveru dobro namučili u finalu, a u Soči je otputovala još moćnija, zrelija ekipa. Napad predvode sjajni Patrick Kane (Chicago) i kapetan Zach Parise (Minnesota Wild). Nisu svi napadači ''superzvijezde'', ali igraju na većinom u prvoj ili drugoj navali najboljih NHL klubova. Suter (Minnesota Wild) i McDonagh(NY Rangers) su među najboljim braničima NHL-a, ostali nisu ta klasa. Na golu je nevjerojatni Jonathan Quick koji je Kingse odveo do Stanley cupa 2012., a Miller (Sabers) je bio MVP igara 2010.

Amerikanci se nisu okitili zlatom od čuda u Lake Placidu 1980. godine kada su njihovi amateri pobijedili zvijezde Sovjetskog saveza. Vrlo lako bi mogli opet do finala, imaju širinu, vratare, obranu…

ŠVEDSKA

NAPAD: 9
OBRANA: 10
VRATAR: 9.5

Nema legendarnih Lidstroma, Forsberga i Sundina koji su osvojili zlato 2006. u Torinu, ali Švedska ponovno ima momčad koja se može boriti za najsjajnije odličje. Napadači većinom u najboljim NHL klubovima igraju u prvoj ili drugoj navali. Predvodi ih jedan od najboljih all-round igrača u NHL-u kapetan Detroit Red Wingsa Henrik Zetteberg.

Najveća snaga Vikinga je obrana. Erik Karlsson je najbolji branič NHL-a 2012., a i ove godine je u utrci za tu nagradu. Druga dva branička para, Hjalmarsson- Oduya (Chicago) i  Kronwall-Ericsson (Detroit )preslikana su iz NHL-a što je velika prednost jer su uigrani. Lundqvist je među tri najbolja vratara na svijetu i može zaključati gol čak i moćnim kanadskim napadačima.

Ozljeda Henrika Sedina koji s bratom blizancem Danijelom čini jedan od najboljih napadačkih tandema na svijetu velik je udarac napadu Vikinga. Zamijenio ga je perspektivni Johansson, ali njihova snaga ionako dolazi s gola i fantastične obrane.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider