Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
čeka se odluka cas-a

Rusija će u četvrtak biti 'izbrisana' sa sportske karte svijeta!?

Međunarodni olimpijski odbor pričekat će odluku CAS-a i onda donijeti odluku o nastupu ruskih sportaša na Igrama u Riju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na telefonskoj sjednici održanoj u utorak članovi Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučili su pričekati s odlukom o zabrani nastupa ruskim sportašima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, dok ne saznaju odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju žalbe 68 ruskih atletičara.

Naime, 68 atletičarki i atletičara kojima je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastup zbog dopinškog skandala povezanog s manipuliranjem pozitivnih uzoraka ruskih sportašica i sportaša, odlučili su se boriti za ukidanje te odluke preko Suda za sportsku arbitražu.

Odluka CAS-a bit će poznata u četvrtak pa bi tada i MOO mogao obznaniti svoju odluku, nakon što je nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) pod vodstvom kanadskog profesora prava Richarda McLarena u svojoj opsežnoj istrazi našla nepobitne dokaze za manipulaciju pozitivnim uzorcima ruskih sportaša, koja je provođena pod patronatom ruskih vlasti i tajnih službi.

"Istražit ćemo mogućnosti za kolektivnu zabranu svim ruskim sportašima na Olimpijskim igrama 2016, umjesto da se bavimo pojedinačnim slučajevima. Zato će MOO morati uzeti u obzir odluku CAS-a, kao i kodeks Svjetske antidopinške agencije te Olimpijsku povelju", stoji u priopćenju MOO-a objavljenom u utorak.

Međunarodni olimpijski odbor je pokrenuo postupak protiv nekolicine ruskih sportskih dužnosnika, ali ni u Moskvi nisu sjedili i čekali poteze druge strane. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji se unatoč ovim skandalima zadržao na toj poziciji, u utorak je suspendirao svog zamjenika Jurija Nagornika, antidopinšku savjetnicu Nataliju Želanovu, zamjenika direktora ministarstva znanosti i obrazovanja Avaka Abaljana, voditeljicu medicinske službe Irinu Rodionovu, kao i savjetnika za nacionalne izabrane vrste Alekseja Velikodnija, objavila je ruska agencija Interfax. Iz Kremlja je objavljeno da Mutko nije među suspendiranima, jer se nije našao na WADA-inoj listi osumnjičenih za sustavno provođenje dopinga i kršenje kodeksa.

Među mjerama koje je MOO već poduzeo su odustajanje od organizacije ili pokroviteljstva nad bilo kakvim sportskim događajima u Rusiji, što se odnosi i na Europske igre 2019. godine; oduzimanje akreditacije za OI u Rio de Janeiru izaslanicima Ruskog sportskog ministarstva ili bilo kojoj osobi koja je spomenuta u izvješću nezavisnog istražnog povjerenstva; ponovno će biti analizirani uzorci svih ruskih sportaša koji su nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a zamoljene su sve federacije u zimskim sportovima da zamrznu sve aktivnosti vezane za pripremu natjecanja na tlu Rusije.

Ove privremene mjere bit će na snazi do prosinca, kad će biti preispitana potreba za zadržavanjem istih.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider