Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dobro poznaje europu

Medveščak dobio iskusnog trenera: S Finskom treći na SP-u!

Nakon brzog odlaska Chucka Webera, kormilo Medvjeda preuzeo je iskusni Douglas Shedden.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Doug Shedden novi je glavni trener Medveščakove KHL momčadi. Kanadskom stručnjaku, a nekad i iskusnom NHL igraču, ovo će biti premijerna sezona u Kontinentalnoj hokejskoj ligi.

''Iskustvo igranja u NHL-u, vođenje sjevernoameričkih timova kao i nacionalnih reprezentacija, rušenje rekorda AHL-a u pobjedama te osvajanje Spengler kupa puno govore o Sheddenu kao treneru i radniku. Vjerujem da je on pravi izbor za našu momčad i nadam se kako će donijeti potrebnu energiju i snagu koja nam je potrebna za uspješan plasman ove sezone'', kratko je, ali jasno predstavio novog Medveščakovog trenera Damir Gojanović, predsjednik kluba.

'Moj najbolji prijatelj mi je sve rekao o Zagrebu'

''Drago mi je što je Medveščak bio zainteresiran da dođem ovdje. Ovo je prilika koja se ne propušta i radujem se ovom izazovu. Ne samo zbog toga što je KHL izvrsna, moćna i profesionalna liga, već i zbog toga što je Zagreb odlično mjesto za život. Prije nekoliko godina, kada sam bio trener Zuga, u Zagrebu smo odigrali neke pripremne utakmice. Tako da sam već tada upoznao ovaj grad i klub, a i moj najbolji prijatelj Steve Gatzos igrao je u Medveščaku krajem 80-ih. Uvijek mi je pričao samo dobre stvari o Medveščaku i o tome koliko je uživao igrati u njemu i u Zagrebu.''

''Znam da je ovo moja prva sezona u KHL-u i znam da neće biti lako, bit će tu mnogo novih gradova i klubova koje ću morati upoznati, mnogo novih igrača koje možda dosad nisam vidio, ali opet, bit će to sigurno predivno iskustvo uz puno odličnih utakmica'', oduševljeno je najavio svoj dolazak u zagrebački Medveščak trener Doug Shedden.

Bogata karijera, s Finskom treći na SP-u

Doug Shedden (1961.) je, nakon dugogodišnje igračke karijere, u trenerske vode uplovio 1992. godine. Prvih jedanaest sezona je zanat brusio kao glavni trener u sjevernoameričkim ligama, CHL-u (Wichita Thunder, Memphis RiverKings), UHL-u (Flint Generals) i ECHL-u (Louisiana IceGators). Prvi angažman u AHL-u dobio je 2003. godine od strane St. John's Maple Leafsa, a 2004./2005. je srušio klupski rekord Maple Leafsa ostvarivši 46 pobjeda u osnovnom dijelu AHL-a.

Nakon dvije sezone u redovima Maple Leafsa, Shedden se preselio u Europu gdje ga je čekalo mjesto glavnog trenera kod finskog prvoligaša HIFK-a s kojim se na kraju borio za brončanu medalju Liige (HIFK izgubio od HPK). HIFK je 2006./2007. zamijenio Jokeritom koji je te sezone doveo do finala Liige i srebra. Srebro i ostanak kod Džokera još jednu sezonu, Sheddenu je 2007./2008. omogućilo priliku da se prvi put okuša i kao izbornik u finskoj reprezentaciji.

Sa Svjetskog prvenstva Elitne divizije 2008. u Finsku se, zajedno sa svojim izabranicima, vratio s brončanom medaljom oko vrata. Godine 2013. ponovo je bio dio SP-a Elitne divizije, ali kao pomoćni trener kanadske reprezentacije.

Šest godina trenirao švicarski Zug

Posljednjih šest sezona Shedden je bio glavni trener švicarskog prvoligaša Zuga i u tom razdoblju je Zug pet puta zaigrao u polufinalu NLA. Osim toga, u svojoj biografiji ima upisana i pet nastupa na Spengler kupu, kao i jedan osvojen 2012./2013. Naime, posljednjih pet sezona bio je glavni trener Teama Canade, momčadi koja je sastavljena pretežno od Kanađana koji igraju u Europi i koja već tradicionalno nastupa na Spengler kupu.

''Znam dosta Medveščakovih igrača, nekolicinu njih sam prije trenirao, i nadam se da ću uz svoje znanje i iskustvo te uz dobar sustav i strukturu rada, momčadi osigurati još bolji rezultat. Gledao sam ih u Helsinkiju protiv Jokerita. Momčad izgleda jako dobro. Imamo dobre linije, a i prema onome što sam o igračima vidio na papiru, znam da mogu u svakoj utakmici dati najbolje od sebe'', ukratko je Shedden prokomentirao momčad kojom će kormilariti ove sezone, dodavši:

'Idemo po doigravanje'

''Idemo učiniti sve da ovu momčad odvedemo u doigravanje!''U vrijeme kada je bio igrač Shedden je odigrao 416 NHL utakmica za Pittsburgh Penguinse, Detroit Red Wingse, Quebec Nordiquese i Toronto Maple Leafse. S Penguinsima je proveo pet godina, postizao je +60 bodova po sezoni, a dvije sezone je bio desno krilo Maria Lemieuxa.

Shedden momčad preuzima već danas u Rigi, a svoju 'premijeru' pred domaćim navijačima imat će u utorak 14. 10. u 19:30 sati u Domu sportova u utakmici Medveščaka i Slovana iz Bratislave.

Ulaznice za utakmicu 14. 10. dostupne su na www.ticketshop.hr (kupci su oslobođeni svih naknada distributera za izdavanje ulaznica) i u Tisak Media Centrima (ulaznice dostupne već od 40 kn!).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider