Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Slovenija slavi

Tina Maze osvojila povijesno zlato i zahvalila Ivici na savjetu!

Uzbudljivi spust na Olimpijskim igrama ponudio je nevjerojatan rasplet...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nove olimpijske pobjednice su Slovenka Tina Maze i  Švicarka Dominique Gisin, koje su podijelile prvo mjesto s identičnim vremenom, spustivši se niz stazu za jednu minutu, 41 sekundu i 57 stotinki. Jedinu preostalu poziciju na pobjedničkom postolju osvojila je još jedna Švicarka, Lara Gut. Za 29-godišnju Gisin ovo je prva medalja s Igara, dok je dvije godine starija Maze ovo zlato pridodala srebrima iz Vancouvera (super-G i veleslalom).

Sa startnim brojem osam Gisin je sjajno odradila svoj nastup i nitko ju nije mogao skinuti s prve pozicije. Najbliže joj se uspjela približiti sunarodnjakinja Gut, na 10 stotinki. Maze je, pak, razočarana četvrtim mjestom u superkombinaciji, od samog starta krenula silovito i konstantno povećavala prednost sve do zadnjeg prolaza, nakon čega se njeno vrijeme počelo topiti, da bi u cilj ušla potpuno izjednačena s Gisin. Poslije toga jedina koje su se trebale bojati bila je Austrijanka Anna Fenninger, ali ona je nakon prvog prolaza gdje je bila brža od obje napravila jednu grešku i prakitički se zaustavila na stazi.

Tina nastavila slovensku žetvu u Sočiju

Ovim nastupom Tina Maze donijela je povijesno prvo olimpijsko zlato Sloveniji na ZOI-u. Sosedi su od Albertvillea 1992. pa do jučer osvojili tri srebra i sedam bronci, ali ovo im je prva zlatna medalja. Također, ovo im je već četvrta medalja u Sočiju (dosad su osvojili srebro i dvije bronce).

"Nemam riječi... Hvala Ivici Kosteliću koji mi je rekao da se bacim na glavu kao da mi je zadnja utrka u životu", izjavila je Maze nakon utrke.

Recimo da su dvije favoritkinje za zlato, Julija Mancuso i Maria Höfl-Riesch, završile kao deveta, odnosno 13., dok je Austrijanka Anna Fenninger izletila sa staze, a Tina Weirather se nije ni pojavila na startu. Spomenimo i najveće iznenađenje Topa 10 – Edit Miklos. Dvadesetpetogodišnja Mađarka je osvojila sedmo mjesto, iako u dosadašnjoj karijeri Svjetskog kupa nikada nije ostvarila bolji plasman od 26. mjesta (2009. godine, St. Moritz, Super G).

ZOI 2014., Soči, skijanje (ž), spust:

1. Tina Maze (Slo) 1:41.57

2. Dominique Gisin (Švi) 1:41.57

3. Lara Gut (Švi) +0.10

4. Daniela Merighetti (Ita) +0.27

5. Fabienne Suter (Švi) +0.37

6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +0.44

7. Edit Miklos (Mađ) +0.71

8. Julia Mancuso (SAD) +0.99

9. Nicole Hosp (Aut) +1.05

10. Ilka Stuhec (Slo) +1.08

...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider