Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pikado

Mateša i Čop čestitali osvajačima medalja na EP u Turskoj

U ponedjeljak 11. lipnja delegacija HPS-a na primanju u HOO-u...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Primanje pikadista u Hrvatskom olimpijskom odboru već je postalo tradicionalna ceremonija nakon svakog velikog međunarodnog natjecanja. Ovog puta povod su bili briljantni rezultati koje su hrvatski pikadisti ostvarili na Europskom prvenstvu koje je održano u turskoj Antalyji od 19. do 25. svibnja. Delegaciju Hrvatskog pikado saveza primio je vodeći dvojac HOO-a, predsjednik Zlatko Mateša te glavni tajnik Josip Čop. Već ta činjenica govori da se pikado u krovnoj kući hrvatskog sporta ima jako dobar status, za razliku od nekih drugih institucija u kojima se pikado još uvijek ne doživljava tako ozbiljno.

"Iako smo na EP u Antalyju otputovali s velikim i neskrivenim ambicijama, sami smo sebe iznenadili rezultatima koje smo tamo ostvarili. U muškoj konkurenciji smo bili apsolutno dominantni jer smo u pet najvažnijih kategorija osvojili četiri zlata i jedno srebro. Uz to su i naše djevojke s jednim osvojenim srebrom pokazale da spadaju u gornji dio europske kvalitete", na početku je rekao Mate Vukoja, predsjednik Hrvatskog pikado saveza.

Uz Vukoju delegaciju HPS-a činili su Željko Đođo i Darko Plazek, dopredsjednik i tajnik HPS-a, te igrači Boris Krčmar i Matija Gazibara, seniorki i juniorski prvaci Europe.
"Kontinuitet koji pikado ima u osvajanju medalja na najvećim međunarodnim natjecanjima je nešto sa čime se ne može pohvaliti puno sportova i to je odlično za promociju pikada u Hrvatskoj. Zbog brojnih prednosti koje ima, raširenosti po cijelom svijetu, jednostavnosti i televizičnosti, pikado ima perspektivu zauzeti puno značajnije mjesto u hijerarhiji sportova nego što je to sada slučaj", rekao je Zlatko Mateša.

Hrvatska je u Antalyji u muškoj konkurenciji napravila nevjerojatan podvig osvajanjem medalja u svih pet najvažnijih kategorija. Najvrednije je svakako zlato muške reprezentacije u Kupu nacija, što je za Strelovite četvrti uzastopni naslov europskih prvaka. Reprezentacija u sastavu Boris Krčmar (kapetan), Vlado Deščak, Zdravko Antunović i Vladimir Lešić još je jednom bila prejaka za svu konkurenciju. Jedini poraz doživjeli su od Češke, ali u finalu su Česima uzvratili dvostrukim trijumfom 9:5 i 9:7 i tako potvrdili da su najbolji na Starom kontinentu.

Krčmar zvijezda svjetskog formata

Hrvati su imali i najveću zvijezdu EP-a, Borisa Krčmara koji je u Turskoj osvojio praktički sve što se moglo. Zagrepčanin je prvak Europe pojedinačno i s reprezentacijom, dok je s ekipom Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca osvojio titulu klupskog viceprvaka Europe.
Za Krčmara je to bila treća titula prvaka Starog kontinenta u pojedinačnoj konkurenciji u posljednje četiri godine, a uz to je slavio i na oba do sada održana svjetska prvenstva (2009. i 2011.) u organizaciji Međunarodne pikado federacije (IDF). Time je definitivno potvrdio status najboljeg igrača elektroničkog pikada na svijetu.
¸"Za pikado je odlično da imate tako veliku zvijezdu jer je to potrebno svakom sportu, navijači se najlakše identificiraju sa zvijezdama", bio je komentar Zlatka Mateše.

Boris Krčmar je prepričao najuzbudljiviji trenutak na putu do pobjedničkog trona kada se u polufinalu protiv odličnog Franka Schmedemanna pri rezultatu 2:2 u legovima Nijemac prvi spustio na izlaz te došao nadomak plasmana u finale.
"Iako nije uspio pogoditi izlaz, on je bio siguran da će dobiti još jednu priliku jer sam ja bio na visokih 167 i njemački navijači su već počeli slaviti pobjedu svog pulena. Ali ja sam redom pogodio trostruko 20, trostruko 19 i crveni bull, tzv. bulls eye koji vrijedi 50. Nijemci su ostali u šoku, nisu mogli vjerovati da se to dogodilo. To je užasno teško za pogoditi, jedan od najtežih izlaza koji postoji, a posebno kada se uzme u obzir pritisak pod kojima sam bio jer sam znao da mi je to posljednja prilika. Ja tu kombinaciju mogu pogoditi jednom u 500, možda čak i 1000 pokušaja, a ovdje mi je uspjelo u pravom trenutku", rekao je Krčmar.

Gazibara juniorski prvak Europe

Tajnik HPS-a Darko Plazek istaknuo je kako je posebno vrijedna medalja koju je osvojio Matija Gazibara, član Pikado kluba Gornji Stenjevec koji je postao juniorski prvak Europe.
"Zalog je to za svijetlu budućnost našeg sporta i kontinuitet u osvajanju medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Uz klince poput Matije i još mlađeg Josipa Ljubasa koji je aktualni svjetski prvak u uzrastu do 15 godina starosti, mi već imamo programirane nasljednike za Krčmara, Lešića i ostale naše zvijezde", istaknuo je Plazek.
Četvrto zlato za Hrvatsku osvojili su Zdravko Antunović i Dragutin Horvat u disciplini parova, dok je srebro osvojeno na Eurokupu gdje je titulu klupskog viceprvaka Europe uzela ekipa Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca u sastavu Vladimir Lešić, Ivan Bilela, Filip Galović i Zdenko Smodlaka, uz veliko pojačanje Borisa Krčmara.
Najugodnije iznenađenje dogodilo se u disciplini ženskih parova gdje je srebro osvojila splitska kombinacija Đurđica Delić i Jasna Šegvić. Najugodnije iznenađenje zato što su djevojke do naslova viceprvakinja Europe došle u iznimno jakoj konkurenciji pikadistica iz Češke, Rusije i Njemačke koje potpuno dominiraju europskom pikado scenom.
Solidan rezultat ostvarila je i naša ženska reprezentacija koja je osvojila peto mjesto. Za ekipu u sastavu Vlasta Stankić (kapetanica), Đurđica Delić, Jasna Šegvić i Nevenka Šalat Franičević u ovom trenutku to je možda bio i maksimum jer konkurentice koje su završile ispred njih objektivno imaju veću kvalitetu.

PREGLED HRVATSKIH MEDALJA NA EP U ANTALYJI

MUŠKI

EP reprezentacija (Kup nacija) - zlato (Boris Krčmar, Vlado Deščak, Zdravko Antunović, Vladimir Lešić)

EP pojedinačno seniori - zlato (Boris Krčmar)

EP pojedinačno juniori - zlato (Matija Gazibara)

EP parovi - zlato (Zdravko Antunović i Dragutin Horvat)

Eurokup (klupsko prvenstvo Europe) - srebro (ekipa Posejdon 2 iz Kaštel Kambelovca: Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Ivan Bilela, Filip Galović, Zdenko Smodlaka)

ŽENE

EP parovi - srebro (Đurđica Delić i Jasna Šegvić)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider