Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Oni nisu anđeli

'Loše djevojke' i ruska mafija - umjetničko klizanje nisu samo ples, glazba i šljokice!

Koliko vlada mišljenje da je boks sport koji otvara širom vrata sportašima s problematičnim navikama i kriminalnom prošlošću, toliko se o umjetničkom klizanju promišlja kao o sportu kojim se bave ljudi skloni umjetnosti – glazbi i plesu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To je sigurno i točno, no niti ovaj sport nije ostao pošteđen velikih skandala.

Tonya Harding i Nancy Kerrigan

Sigurno najpoznatiji klizački skandal o kojem je snimljen i film. Tonya i Nancy dvije su američke klizačice koje su 90-tih godina bile jedna drugoj najveća konkurencija. I dok je Nancy dolazila iz stabilne američke obitelji koja se uz dva sina hokejaša trudila financijski poduprijeti Nancyne klizačke potrebe, Tonya je imala nešto drugačiji put. Otac joj je bio često bolestan i bez posla, majku je kasnije optužila za seksualno zlostavljanje, a prvi put se udala u 19. godini.

Na klizačkim natjecanjima Tonya se često služila raznim trikovima kako bi dobila sudačku pozornost, no Nancy je uglavnom uspijevala biti bolje plasirana. A onda se 1994. baš uoči Olimpijskih Igara u Lillehammeru dogodio incident. Američko prvenstvo trebalo je izlučiti sudionice Olimpijskih Igara i Nancy je bila prvi favorit. No poslije jednog treninga napadnuta je policijskom palicom kojom joj je ozlijeđeno koljeno.

Nije nastupila, a pobjedu je odnijela Tonya Harding. Napad je isplanirao i zajedno s prijateljem izvršio bivši muž Tonye Harding, Jeff Gillooy. No, Nancy se brzo oporavila, nastavila trenirati, a sve njezine suparnice složile su se da se drugo mjesto putnika u Lillehammer ustupi baš njoj. Tek nakon Olimpijskih Igara na kojima je Nancy osvojila srebro, a Tonya osmo mjesto, istraga je pokazala da je Harding bila umiješana u napad na glavnu konkurenticu. Tonya je zauvijek izbačena s klizačkih arena, a Nancy je karijeru nastavila među profesionalcima.

Ruski i kanadski par te namještanje rezultata na OIu Salt Lake Cityu

Na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu 2002. godine vodila se velika bitka na natjecanju sportskih parova. Najveći favoriti bili su već iskusni i slavni Rusi Elena Berežnaja i Anton Siharulidze te tadašnji svjetski prvaci, kanadski par, Jamie Sale i David Pelletier. Onog što se događalo tih dana u Salt Lake Cityu ne bi se posramio ni najbolji krimi film.

Sve je zapravo zakuhala lijepa ruska klizačica Marina Anissina koja je bila dio plesačkog francuskog para. Ona i njezin partner Gwendal Peizerat spadali su u sam vrh svjetskog klizanja, a njihove plesne izvedbe oduševljavale su već i godinama prije ovih Igara. No, uz svjetske i europske titule falilo im je olimpijsko zlato. Anissina je zato zamolila obiteljskog prijatelja, ruskog mafijaškog bossa Alimzhana Tohtahounova da malo pripomogne u osvajanju zlata, a za uzvrat mu je obećala intervenciju u dobivanju francuske vize.

A Tohtahounov je to učinio vrlo maštovito. Nagovorio je francusku sutkinju Marie-Reine Le Gougne da u ocjenjivanju sportskih klizačkih parova svoj glas da Rusima Eleni Berežnajoj i Antonu Siharulidzeu, a na isti način ruski će suci uzvratiti bodovanjem za par Marina Anissina — Gwendal Peizerat. No, problem je nastao kada je u napetom finalu Siharulidze gadno pogriješio i evidentno sa svojom partnericom zaslužio srebro.

No, odlukom sudaca oni su dobili zlato, a Kanađani Jamie Sale i David Pelletier su na očigled sviju zakinuti. Nakon izvanrednog sastanka sudaca na kojem je Marie-Reine Le Gougne priznala pritisak Francuskog klizačkog saveza te dojave doušnika FBI-u da je u sve možda upetljana ruska mafija, nastao je najveći olimpijski skandal svih vremena. Anissina i Peizerat su klizali savršeno i osvojili bi zlato i bez uplitanja sudaca, a Svjetska klizačka federacija odlučila je da će zlato dodijeliti i oštećenim Kanađanima Sale i Pelletier.

Nakon što je FBI otkrio da je prisluškivao ruskog bossa, a klupko se rasplelo, nad umjetničko klizanje se nadvio taman oblak. No, ipak se ništa dramatično nije dogodilo. Mafijaš je završio u zatvoru, Anissinoj nije dokazana upletenost i sve je ubrzo zaboravljeno.

Nicole Bobek optužena za sudjelovanje u narkomanskom lancu

Najveći uspjeh američke klizačice bila je bronca na Svjetskom prvenstvu 1995. No, godinu ranije već je imala problema s kriminalnim ponašanjem. Optužena je za provalu i krađu novca iz torbice. Novac je vraćen, a kako je još tada bila maloljetna i perspektivna klizačica sve je prošlo bez velike pompe.

No, stvari su kulminirale 2009. kada je optužena za sudjelovanje u narkomanskom lancu. Osuđena je na petogodišnju uvjetnu i novčanu kaznu te dobrotvorni rad. Javno je priznala da je bila narkomanka te se bacila na rehabilitaciju. Polako se vratila i klizanju te nastupala na raznim profesionalnim događajima.

Wolfgang Schwarz olimpijski prvak iz 1968. osuđen je na osam godina zatvora

Wolfgang je 2006. osuđen na kaznu od osam godina zatvora jer je planirao oteti kćer bogatog rumunjskog biznismena. Za tinejdžerku je planirao tražiti otkupninu od 4 milijuna dolara. To mu je bilo drugo kriminalno djelo. Naime, već je ranije optužen da je u Austriju doveo mladu djevojku iz Litve te ju prisilio na prostituciju.

Oksana Bajul, olimpijska pobjednica 1994. pijana skrivila nesreću

Ukrajinska klizačica Oksana Baiul osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1994. Samo tri godine kasnije, 1997. vozila je auto u pijanom stanju i uzrokovala prometnu nesreću. Nakon programa odvikavanja od alkohola, vratila se klizanju, ali u profesionalnom klizanju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider