Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Novi slučaj dopinga

Hrvatska atletičarka suspendirana na četiri godine!

Među nekoliko odluka koje je donijela Međunarodna atletska federacija posebno se ističe ona vezana za hrvatsku maratonku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala je hrvatsku atletičarku Lisu Christinu Nemec (32) na četiri godine zbog pozitivnog dopinškog nalaza u listopadu prošle godine.

IAAF je samo potvrdio suspenziju koju je u veljači ove godine već izrekao Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Nemec je u rujnu prošle godine osvojila sedmo mjesto na berlinskom maratonu s rezultatom 2:27.56 i ispunila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U Njemačkoj je bila na kontroli krvi te je dala uzorak urina i sve je bilo u redu. Međutim, nakon završetka sezone Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) testirao je sportašicu 6. listopada 2015., a u urinu je analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno prisustvo zabranjene tvari rekombinantnog eritropoetina. Analiza uzorka B potvrdila je analizu uzorka A, objavio je tada HZTA.

'Nevina sam i razočarana'

Nemec, sudionica Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, poručila je kako je nedužna, čak je išla na poligraf kako bi to dokazala.

"Želim naglasiti da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA. Nisu mi dali niti pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, nisu mi dali niti svu dokumentaciju koju sam tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava", naglasila je prva hrvatska maratonka koja je podnijela žalbu Međunarodnom sportskom sudu u Lausanni.

IAAF je suspendirao i bjelorusku hodačicu Hannu Drabeniju (29), ali na dvije godine. Drabenija je bila pozitivna na jednom natjecanju u Bjelorusiji prošle godine.

Međunarodna atletska federacija je odlučila i da kubanski atletičar Orlando Ortega (24) neće smjeti nastupiti za Španjolsku na predstojećim OI u Rio de Janeiru. Pod novom zastavom bronačni s Pan-američkih igara na 110 m s preponama 2011. godine moći će nastupati tek od studenog ove godine. Ortega je tijekom Svjetskog prvenstva u Moskvi u kolovozu 2013. prebjegao.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider