Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Za dlaku izbjegnuta tragedija

Lavina umalo ubila naše alpinistice: 'Imale smo sreće!'

Hrvatske alpinistice pamtit će do kraja života proteklu subotu kada su za dlaku izmakle velikoj lavini koja se obrušila na njih. Četiri alpinistice posebno su bile na udaru, no lavija je stigla i do 3 kn udaljenog baznog logora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Svi smo živi, dragi i veseli', naglasio je u uvodu svog izvještaja Hrvatskom planinarskom savezu voditelj Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije 'Mt. Everest 2009' Darko Berljak.

>> Spremne na preživljavanje na Mt. Everestu!

Jana Mijailović, Ena Vrbek, Josipa Levar i novinarka Novog lista Vedrana Simičević proživjele su pravu havariju na Himaliji. Prema mjestu kojem su se kretale obrušila se lavina, no djevojke su dobro.

'Druga skupina (Jana, Vedrana, Ena, Josipa) koja je spavala na Logoru 2, nalazila se iza 9 sati negdje na sredini Ledenog slapa, 1000 m ispod velikog seraka na zapadnom ramenu Everesta iz kojega su se posljednjih dana svako malo rušile male lavine. Nismo mogli vjerovati svojim očima kada se u 9:17 cijeli serak visok više stotina metara sa tisućama tona leda odlomio i u obliku lavine kakvu do sada nismo nikada vidjeli počeo rušiti prema mjestu gdje se kretala naša skupina djevojaka', kaže Berljak u izvještaju.

Lavina je prekrila cijeli Ledeni slap i došla čak do šatora u baznom logoru udaljenih 3 km. Nekoliko trenutaka svi su živjeli u strahu dok se sa radio stanice nije začuo Janin glas: 'Darko, sve je u redu, samo nas je zasuo snijeg!'

Time međutim avantura za naše djevojke nije bila gotova jer je 30-ak m ispod njih lavina potpuno uništila put (slomila ljestve i potrgala fiksna užeta i prekrila pukotine).

'Prepale smo se, naravno, ali sve je OK. Teško je objasniti što nam se u tom trenutku vrtilo u glavi, ali bile smo prisebne pa je sve dobro završilo', javila se novinarka Vedrana Simičević Novom listu.

'Zadnja informacija koju posjedujemo je da su svi u redu te im slijedi odmor. Čim meterološki uvjeti budu dopuštali, krenut će se na završni uspon prema vrhu što bi trebalo biti nakon 11. svibnja', rekao nam je Vladimir Novak iz Hrvatskog planinarskog saveza.

'Imale smo sreću jer smo se nalazili 30, 50 metara iznad glavnog dijela lavine tako da nas je zaprašilo dosta dobro i zaplašilo nas je malo. Međutim prošlo je sve ok,' rekla nam je Vedrana Simičević.

Uskoro ćemo više saznati o ovoj nezgodi naših cura u pohodu na Mt. Everest. Naša ekspedicija čeka novi agregat pa im javljanja zadnjih dana nisu bila redovita. Njihove pustolovine pratite na službenom blogu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider