Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tamna strana medalja

Krvavi put obitelji Kostelić: Znate li s koliko su operacija plaćeni uspjesi?

Stariji brat Kostelić osvojio je pet Kristalnih globusa, četiri mala i jedan veliki, a sestra Janica tri velika i sedam malih, ali prilično su ih skupo platili...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije me frka sljedeće operacije, to je kao servis na autu poslije određene kilometraže, tako je nakon posljednje operacije koljena, lani u travnju, prilično simpatično objašnjavao još uvijek vodeći skijaš ukupnog poretka Svjetskog kupa, Ivica Kostelić. Još se tada i našalio:

>> 'Sve smo podredili tome da uzme Globus, a onda ti ozljeda sve oduzme'

>> 'Gips' bez dlake na jeziku: Otkrio glavnog krivca za Ivičinu ozljedu!

"Deset općih anestezija je iza mene, devet operacija koljena i jednom sam vadio šarafe. Opća anestezija je dosta ugodna stvar. Šalim se, frka je samo hoćeš li se probuditi", rekao je Kostelić, a što je drugo i mogao, nego šaliti se...

Istu operaciju imao je i 2009. godine, također nakon superkombinacije u Val d'Isereu zbog čega je propustio nastup na Svjetskom prvenstvu.

"Zbog višegodišnjeg opterećenja došlo je do novog oštećenja meniskusa. A zašto u pravilu strada desno koljeno? Čim nastane jedna ozljeda, kao što je bila ona u siječnju 1998. godine kada mu je operirao prednji križni ligament, koljeno ostaje bez stabilnosti koju ima zdravo koljeno", objasnio je dr. Igor Borić, koji je dijagnosticirao Ivičinu ozljedu.

Može li to na Ivicu utjecati i za 10, 15 godina?

"Ako će imati i dalje jake mišiće nakon karijere, a neće imati neke prevelike napore, tijelo će normalno funkcionirati i dalje", dodala je dr. Nataša Desnica i malo nas sve ipak ohrabrila jer nije lako nekoliko puta ležati na operacijskom stolu i pitati se ne samo hoćete li više moći stati na skije nego i hoćete li uopće moći više normalno hodati.

Janica Kostelić išla je čak 12 puta pod nož (koljena, slijepo crijevo, štitnjača...), Ivica je trenutačno na devetoj operaciji koljena. Kristalne globuse doista skupo plaćaju, a Janica je, iako odlukom o umirovljenu, stala na vrijeme.

Sama je priznala da bi joj za povratak vrhunskom skijanju trebalo još nekoliko operacija, ali nije se isplatilo riskirati. Do kad će Ivica, vrijeme će pokazati, no prema riječima njegova oca i trenera, Ante Kostelića ova sezona i borba za veliki kristalni Globus je završena, no bit će važno spremiti se za buduće sezone, Olimpijske igre i još barem dvije do tri godine aktivnog skijanja.

Ivici možemo poželjeti samo puno sreće i da ga ozljede zaobiđu, a onda neka bogatu kolekciju od čak pet  Kristalnih globusa, od čega četiri mala (2 slaloma i 2 u super-kombinaciji) te jedan, ali najvrijedniji veliki za pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, upotpuni kao što i zaslužuje, zbog teškog puta kojeg je prošao, zajedno sa sestrom Janicom. 

Do sada je zabilježio ukupno 24 pobjede u Svjetskom kupu (14 u slalomu, 8 u kombinaciji, 1 u paralel slalomu i superveleslalomu) te se 52 puta penjao na postolje, ne zaboravimo i vrlo vrijedne olimpijske medalje, čak tri srebra (2006. u Torinu u super-kombinaciji i u Vancouveru 2010. u slalomu i također super-kombinaciji). Bio je svjetski prvak u slalomu 2003. godine, a svjetsku broncu osvojio je u Garmisch-Partenkirchenu 2011. u super-veleslalomu...

I sam će Ivica vjerojatno podvući da se sva muka ipak isplatila jer će zauvijek ostati upisan u skijaške anale. (M.I./VLM)

Nastavi čitati

Nastavi čitati