Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ivica se vraća u ožujku

'Sve smo podredili tome da uzme Globus, a onda ti ozljeda sve oduzme'

Ivica Kostelić u ponedjeljak poslijepodne uspješno je operiran u Švicarskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivica Kostelić uspješno je operiran u klinici Bruderholz u Baselu od strane liječnika prof. dr. Wernera Müllera i dr. Claudea Müllera te je operacija potvrdila dijagnoze liječnika kao i nalaze magnetne rezonance dr. Igora Borića.

Ivici je odstranjen komadić puknutog medijalnog meniska desnog koljena koji je stvarao bolove i onemogućavao punu ekstenziju koljena.

Liječnička ekipa iz Basela smatra da je do puknuća meniska došlo prilikom doskoka kod velikih skokova na spustu u Sočiju (RUS), a da je za vrijeme kombinacijskog slaloma uslijed rotacija taj komadić meniska samo otpao.

Ohrabrujuća vijest je da je stanje prednjeg križnog ligamenta i hrskavice u desnom Ivičinom koljenu zadovoljavajuće te da se hrskavica oporavlja bolje od očekivanog.

Ivica će do srijede ostati u Baselu (SUI), gdje će napraviti početnu rehabilitaciju, a u četvrtak nastavlja s rehabilitacijom u Daruvarskim toplicama pod nadzorom dr. Božidara Egića.

Ako prvih dana neće biti većih bolova te ukoliko tijek rehabilitacije bude tekao normalno i prema planu, povratak Ivice Kostelića utrkama Svjetskog kupa mogao bi biti u Kranjskoj gori 10.-11.03.2012.

Jednostavna računica kaže da će Ivica propustiti devet utrka aktualne sezone. Slalom i veleslalom ovog vikenda u bugarskom Banskom. Paralelni slalom u Moskvi 21. veljače, veleslalom i dva super-veleslaloma u švicarskoj Crans-Montani koji su na rasporedu odmah vikend poslije.

Potom slijedi norveški Kvitfjell u kojem se od 29. veljače do 4. ožujka voze još dva super-veleslaloma i spust. 10. ožujka stižu slalom i veleslalom u Kranjskoj gori i ako sve bude u redu, tu bi trebali dočekati povratak Ivice Kostelića, no pitanje je u kakvom će bodovnom zaostatku biti u odnosu na svoje pratitelje.

Najbliži, Švicarac Beat Feuz, trenutno za Ivicom zaostaje samo 70 bodova, a ako uračunamo da su u devet utrka koje će Kostelić propustiti čak četiri super-veleslaloma, onda se ne piše najbolje za branitelja naslova i osvajača Velikog kristalnog globusa u prošloj sezoni. Naime, Feuz je u dosadašnja tri superveleslaloma osvojio 1., 3. i 20. mjesto i sigurno će biti dodatno motiviran da iskoristi Ivičin izostanak i napravi veliku zalihu uoči završnog okršaja s hrvatskim skijašem.

Završnica Svjetskog kupa od 11. do 18. ožujka u Schladmingu teško da će biti dovoljna da Ivica vrati vodeće mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ali zdravlje je na prvom mjestu. Ivica će se iduće sezone sigurno vratiti još jači...

Iako su se svi nadali da će se nekako moći izbjeći, operacija je bila jedino rješenje, potvrdio je i dr. Igor Borić koji je napravio magnetsku rezonancu Ivičinog bolnog koljena u bolnici Sv. Katarina u Zaboku

"Teško je hodao, a nisam ga odavno vidio s tako bolnim izrazom lica. Dio meniskusa, hrskavične strukture koja amortizira prijenos sile između kostiju koljena i pati pri opterećenju, otkinuo se i pomaknuo u unutrašnjost koljena i to je razlog boli", objasnio je dr. Borić.

Ivica se zbog toga u ponedjeljak ujutro odmah uputio u Basel starim znancima, a oni su odlučili odmah operirati.

"Obojica su vrhunski znalci i jako dobro poznaju Kostelićevo koljeno, on im ga predaje s punim povjerenjem. Danas sportaši imaju često više operacija na istom koljenu, nije riječ o nekoj posebno teškoj ozljedi, ali je došla u nezgodnom trenutku", kazao je Borić.

A oporavak?

"Što je utreniranost veća, organizam će brže sanirati ozljedu. Dva-tri tjedna bi bilo vrijeme za oporavak", dodala je dr. Borić.

Što je dovelo do takve ozljede, provjerili smo kod liječnice reprezentacije dr. Nataše Desnice.

"To je česta ozljeda i kod rekreativaca. Razlog su pojačani napori, to se nažalost nije moglo spriječiti, moglo se dogoditi i prije. Jaka su opterećenja na koljenima, u brzim disciplinama jake su centrifugalne sile, a kod slaloma zbog čestih promjena smjerova menisk je važan, stalno dolazi do rotacija. Ako ćemo generalizirati, skijaši se više ozljeđuju u odnosu na ostale sportaše, no ovako česte ozljede, pogotovo poslije 15 godina karijere, kada se vozi svakodnevno, naporno trenira", kaže dr. Desnica.

Jurica Rakić, liječnik kojega je Slaven Bilić izabrao da se brine za naše najbolje nogometaše, dodaje:

"Nije bilo riječi o teškom zahvatu, nije to ništa strašno, a oporavak traje dva do tri tjedna", istaknuo je dr. Rakić.

Kroz što je prolazio Ivica, prenio je Vedran Pavlek, koji je stalno uz njega.

"Strahovito mu je teško, nažalost zna što to sve znači, slijedi rehabilitacija, mišići će atrofirati, neće trenirati, teško se vratiti. Sve smo podredili tome da uzme Kristalni globus, osjećao se sjajno, bio u dobroj formi, a onda ti ozljeda sve to oduzme... Za osvojiti globus treba se puno toga poklopiti, a među glavnim stvarima je zdravlje", objasnio je razočarani Pavlek.

(M.I./Agencija VLM)

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati