Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tko će koga nokautirati?

Kreće prava ludnica: Najbolji hokejaši svijeta idu po medalje!

Švedska, SAD, Kanada i Finska. Tako izgleda poredak olimpijskog turnira nakon razigravanja po skupinama. Kako će izgledati onaj konačan popis; popis osvajača medalje? Tko bi ga znao. Jedino što je sigurno je to da nas očekuje pet vrućih dana i prava pravcata hokejaška ludnica…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bilo bi najbolje smiriti dojmove i jednostavno vidjeti tko s kim igra u nokaut fazi koja počinje u utorak. Gore spomenuta četvorka već se plasirala u četvrtfinale i tamo čeka svoje protivnike. Šveđani očekuju rasplet nama vrlo zanimljivog dvoboja između Austrije i Slovenije. Česi i Slovaci bore se za sraz s Amerikancima.

Kanađani se, reklo bi se, nadaju da će Latvija nekako uspjeti iznenaditi Švicarsku. I na kraju: Finsku očekuje borba s Rusima za ulazak u samu završnicu. Osim ako Norveška ne izvede neviđeni podvig i svlada domaćine već na otvaranju drugog kruga.

''Sad kreće ludnica, sad sve postaje još intenzivnije, ali to je ono što smo čekali četiri godine'', rekao je Herink Lundquist u otvaranju knock-out faze, te naglasio najbitnije:

''Ne zanima me kako ćemo odigrati. Sve dok, naravno, pobjeđujemo. Sada je najvažnije pobjeđivati.“

Tko će ostati nokautiran?

Jer druge jednostavno nema. Pobijediš – ideš dalje. Izgubiš – pakiraš kofere i ostatak turnira - uz pivo, kokice, koštice i sve drugo što odaje tvoju vidnu nervozu - pratiš ispred malog ekrana. Kao i ostali smrtnici. Svjestan je toga i veliki Henrik Lundquist, možda i najbolji vratar svijeta. Zato zaboravite sve što se do sada vidjeli, sada slijedi ono najbolje.

A to „najbolje“ nerijetko donosi pravu dramu. I neizvjesnost. Jer od sada pa na dalje svatko može pobijediti svakoga. Tako je uostalom bilo u Vancouveru. Sjetit će te se, siguran sam, da je Kanada grupni dio pred svojim navijačima okončala kao tek 6. momčad s osvojenih pet od ponuđenih devet bodova. Konačni epilog znate: Kanada je otišla do samog kraja. A to nije jedini primjer. Sjećate li se Slovačkog iznenađenja protiv tada aktualnih branitelja naslova, torinskih slavljenika Šveđana?

Do sada su Šveđani, unatoč velikim problemima s ozljedama, jedini prikupili sve bodove. Amerikanci izgledaju fantastično. Kod Kanađana se još čeka eksplozija Sidneyja Crosbjya koji igra s nevjerojatnim pritiskom na leđima. A igra dobro. Samo treba veću podršku suigrača. Finci su u stanju zaključati svoja vrata protiv bilo koje momčadi.

Rusi se bore s pritiskom

A što tek, u tom pogledu, reći za Švicarce? Pa, ljudi su primili tek jedan gol na turniru. Aktualni su svjetski doprvaci s genijalnim Jonasom Hillerom na golu. Majstor ima 100% obrana (onaj jedini, kojeg su primili protiv Šveđana, primio je Hillerov kolega Reto Berra). Prođu li dalje, u četvrtfinalu ih čeka Kanada. A protiv njih, čini se, posebno dobro igraju. U Torinu su ih pobijedili, u Vancouveru izgubili tek nakon penala. Zato Crosby treba podršku, podršku koju za sada baš i nema. Barem što se tiče kolega iz napada, jer 6 od 11 kanadskih golova postigli su redom braniči.

Možda najveće pitanje je što doista mogu Rusi? S točno koliko pritiska ulaze u utakmice možda najbolje pokazuje mizeran power-play učinak. Zvuči gotovo nevjerojatno, ali Ovječkin, Malkin, Kovaljčuk, Dacjuk i ekipa postigli su tek dva pogotka u 13 navrata kada su imali igrača više. Po tome su tek sedma momčad turnira, daleko od onih najboljih gdje žele biti i gdje pripadaju. Bolja, u tom aspektu, je i fizički jaka Norveška s kojom se, eto, sukobljavaju u osmini finala...

Puno je još otvorenih pitanja i nepoznanica, ali to je ono što veseli. Olimpijske igre. Na hokejaški način. Nije slučajno da upravo tada i samo jednom u četiri godine hokej prate i oni kojima je on inače na marginama interesa... Pa neka ludnica počne!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider