Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
rugby world cup

Krcati stadioni diljem Engleske: Ragbijaše gleda i po 90 tisuća ljudi!

Iako je u tijeku nogometna jesen, za mnoge u svijetu je ovih dana sport broj 1 – ragbi.

Možda ste samo djelomično uhvatili neki rezultat ili tek informaciju da je u tijeku Svjetski kup, ali okupljanje najboljih ragbijaša svijeta zaslužuje ipak puno više. Engleska je domaćin osmog izdanja Svjetskog kupa koji je započeo tamo još 18. rujna, a traje sve do kraja ovog mjeseca. Prvak iz 2011. je Novi Zeland, a u dosadašnjih sedam kupova po dva naslova imaju spomenuti 'All Blacksi', Australija i Južna Afrika uz jedan naslov Engleske.

'Rugby World Cup' je po gledanosti drugo najveće momčadsko natjecanje na svijetu, odmah iza nogometa. Obrne se tu i velika količina novca, pa smještanje odmah iza leđa nogometnog prvenstva uistinu stoji koliko god to čudno mnogima zvučalo.

Velebni stadioni domaćini ragbijašima

Odigrano je nešto manje od polovice utakmica po skupinama, a u njih četiri po pet reprezentacija razigrava za pozicije uoči nokaut faze koja kreće od četvrtfinala. Iz Europe stiže osam reprezentacija, iz Oceanije pet, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike po dvije, te jedna iz Azije.

Osim engleskih gradova i stadiona, domaćin je velški Cardiff odnosno tamošnji velebni Millenium stadion, jedan od najvećih u Europi s kapacitetom od 75 tisuća gledatelja. Zanimljivo, to je tek treći po veličini stadion na Svjetskom kupu. Veća su ona dva londonska, Wembley (90.000) i legendarni ragbijaški stadion Twickenham koji prima čak 81.5 tisuća gledatelja.

Osim navedenih, Svjetski kup se igra i na stadionu Manchester Cityja, Leedsa, Leicester Cityja, Aston Ville, Newcastlea, MK Donsa i Brightona. Osim ogromnih Twickenhama i Milleniuma, još dva ragbijaška stadiona su domaćini - Sandy Park u Exeteru i Kingsholm Stadium u Gloucesteru, a igra se i na Olimpijskom stadionu u Londonu.

90 tisuća ljudi na utakmicama

Treba reći kako je atmosfera sjajna, stadioni su odlično popunjeni, a na Otoku vlada ludnica primjerena onim najvećim sportskim natjecanjima. Naravno, ne treba previše znati o ragbiju da zaključite kako na južnoj hemisferi vlada prava euforija, naročito na Novom Zelandu, Australiji i Južnoj Africi. Upravo je iz tih zemalja doputovao velik broj navijača u Europu.

Kako to izgleda zapravo govore nam sljedeće brojke. Na prvih 20 utakmica ukupno je na stadionima diljem Otoka bilo skoro milijun gledatelja, u prosjeku čak 50 tisuća po utakmici. Jučer je u Cardiffu pobjedu Walesa nad Fijijem gledalo 71,500 tisuća gledatelja. Englesku pobjedu nad Fijijem gledalo je na Twickenhamu 80 tisuća, a Irske nad Kanadom u Cardiffu 70 tisuća ljudi. No, prava ludnica vladala je u Londonu na sljedećoj utakmici Irske. Rumunjska je pobijeđena pred nevjerojatnih 90 tisuća gledatelja na Wembleyju! OK, reći ćete, Irska je blizu, ali 90 tisuća gledatelja na istom je stadionu gledalo i pobjedu 'All Blacksa' protiv Argentine.

Što će tek biti u subotu. Prvo na St. James's Parku igraju Južna Afrika i Škotska, a s obzirom na blizinu Newcastlea očekuje se preko dolazak 50 tisuća škotskih navijača. No, onda slijedi novi veliki spektakl. Engleska – Australija na Twickenhamu koji bi, da može, primio puno više od 80 tisuća navijača. Ako Englezi izgube, neće vidjeti četvrtfinale što će biti nacionalna katastrofa za prvake iz 2003.

Kakvo je stanje nakon prva dva tjedna?

Skupina smrti definitivno je ona A u kojoj se nalaze Australija, Engleska, Wales, Fiji i Urugvaj. Fiji još uvijek nije nikome zakomplicirao život, a Wales s tri pobjede drži prvo mjesto. Pobjeda protiv Engleza u Londonu bacila je naciju u trans i sad čekaju rasplet spomenute utakmice u subotu koja odlučuje o sudbini Engleza. U posljednjem kolu sastaju se Australija i Wales koji će vjerojatno odlučivati o prvom mjestu u skupini.

U B skupini za prvo se mjesto bore Škoti i Južnoafrikanci koji također igraju taj veliki derbi u subotu. Prije njih će Samoa i Japanci odlučivati o trećem mjestu koje osigurava nastup na sljedećem Svjetskom kupu 2019. godine.

Skupinu C predvode svjetski prvaci Novozelanđani, Argentina, Gruzija i Tonga se bore za drugo mjesto i put među osam najboljih, ali i važno treće mjesto. U skupini D najviše je europskih reprezentacija, čak četiri. Francuzi i Irci igraju tek u posljednjem kolu i tu bi mogla pasti odluka o prvom mjestu i izbjegavanju Novog Zelandu u četvrtfinalu.

Za dva tjedna (17. listopada) kreću utakmice četvrtfinala, a posljednjeg dana u mjesecu na rasporedu je veliko finale.

Tablice skupina Svjetskog kupa (prva dva mjesta vode u četvrtfinale, treće osigurava nastup na natjecanju za četiri godine):

Skupina A

Wales                3 +58 13
Australija           2 +77  9
Engleska           2 +21 6
Fiji                       3 -49   0
Urugvaj              2 -107 0

Skupina B

Škotska            2 +58  10
Južna Afrika     2 +38  7
Samoa              2 -31   4
Japan                2 -33   4
SAD                   2 -32   0

Skupina C

Novi Zeland     2 +54  9
Tonga               2  +7    5
Argentina         2 +35   5
Gruzija              2 -38   4
Namibija          2 -58   0

Skupina D

Francuska      3  +72  14
Irska                 2 +77 10
Italija                2  -17   4
Kanada            3  -71  1
Rumunjska     2 -61   0

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider