Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Novi uspjeh alpinistica

Još dvije Hrvatice na vrhu svijeta!

Zagrebačka alpinistica, 23-godišnja Ena Vrbek i 40-godišnja Splićanka Milena Šijan, članice hrvatske ženske ekspedicije 'Mt. Everest 2009' i obje pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja, popele su se danas na Mt. Everest.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najmlađa i najstarija članica hrvatske ženske ekspedicije uspele su se na najvišu točku planeta za samo osam i pol sati iz Logora 3 na Južnom sedlu, po 1000 metara visokom jugoistočnom grebenu, samo dva dana nakon što su 8850 metara visok vrh osvojile sestre Darija i Iris Bostjančić.

Vrbek i Šijan na vrhu su se zadržale 15-ak minuta, a zatim počele silaziti po zaleđenom grebenu prema Južnom sedlu, doznaje se od članova ekspedicije.

>> Prve Hrvatice i prve sestre na Mt. Everestu!

S njima se trebala popeti i Riječanka Vedrana Simičević, ali se ona, ne želeći zadržavati skupinu, zbog zdravstvenih tegoba vratila u Logor 2 u kojem se nalaze dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Kod Simičević se ne radi ni o kakvim ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama jer se ona bez problema sama spustila po užetima niz strmu padinu Lhotse.

Milena Šijan iz Splita je diplomirana inženjerka biologije i kemije, a Ena Vrbek iz Zagreba studentica je kineziologije. Sa samo 23 godine najmlađa je članica ekspedicije i sada se uvrstila među tek nekoliko žena te dobi koje su bile na Mt. Everestu. Jedina je osoba iz Zagreba koja je bila na 'krovu svijeta'.

S djevojkama na vrh je išao i sirdar (vođa Sherpa) Lakhpa Nuru koji je prije dva dana pratio i Dariju i Iris Bostjančić.

Pripadnice ekspedicije 'Mt. Everest 2009' trebale bi se u Hrvatsku vratiti 3. lipnja.

Više o avanturama naših cura na Mt. Everestu pročitajte na njihovom blogu ili službenim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider