Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Još 15 dana

Japanski izazov uoči rovinjskog spektakla za najbolje pilote svijeta

Samo dva tjedna prije dugo iščekivane utrke Red Bull Air Racea u Rovinju, svjetska pilotska elita odmjerit će snage u japanskoj Chibi, gdje će sve oči biti uprte u domaćeg vozača Yoshihidea Muroyu, no glavni favoriti ostaju Bonhomme, Arch, Hall i Lamb.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Japanska Chiba, poznata kao 'grad cvijeća', ovaj će vikend biti u središtu zanimanja ljubitelja spektakularnog utrkivanja. Avioni će u subotu i nedjelju juriti atraktivnom stazom iznad mora brzinom većom od 350km/h, a osim brzine od pilotskih aseva tražit će se i savršena preciznost kako bi savladali sve prepreke koje su pred njima i ostvarili ono o čemu sanjaju - pobjedu na Red Bull Air Race utrci.

„Chiba je grad kojeg su osnovali samuraji i uvjeren sam da će nam ovi moderni samuraji ponuditi spektakularnu utrku u zraku“, najavio je ponosni gradonačelnik Toshihito Kumagai, zadovoljan što je utrka odavno rasprodana, a interes za nju nezapamćen u Japanu.

Razlog euforije je domaći predstavnik Yoshihide Muroya, čovjek koji je zablistao u Rovinju prošle sezone popevši se na pobjedničko postolje kada je to malotko očekivao. Japanac polako napreduje prema svjetskom vrhu, rezultati su mu konstantni, o čemu svjedoči i pristojno šesto mjesto na prvoj utrci nove sezone u Abu Dhabiju. No ovaj put njega u Chibi zanima samo pobjeda pa je čak i promijenio svoj avion. Prešao je 42-godišnjak na V3 verziju Edge 540 jurilice, svjestan da mora riskirati ako želi pobijediti najbolje.

Iako japanski navijači očekuju trijumf Muroye, to neće biti lako ostvariti jer velikani nemaju namjeru popustiti ni milimetar. Nakon trijumfa u Abu Dhabiju, sjajni Paul Bonhomme pokušat će ponoviti isto i u Chibi. Dvostruki svjetski prvak ima rekordan broj pobjeda na Red Bull Air Race utrkama, u odličnoj je formi i veoma ga je teško pobijediti. Britanac čeka na novu titulu već pet godina i uvjeren je da je ponovo došlo njegovo vrijeme.

Po prvu pobjedu u karijeri jurit će preporođeni Matt Hall. Preinake na avionu pokazale su se punim pogotkom uoči sezone, o čemu svjedoči i drugo mjesto u Abu Dhabiju. Australac je opasniji nego ikad, a ako ne napravi pogrešku i u Chibi će biti pri samom vrhu. Na velikog Hannesa Archa također valja računati. Chiba će mu biti idealno zagrijavanje za hrvatsku utrku na kojoj je briljantno vozio prošle godine i popeo se na najvišu stepenicu postolja.

Od ostalih ne treba zaboraviti aktualnog prvaka Nigela Lamba. Konstantni britanski veteran marljivo skuplja bodove i dolazi daleko u svakom natjecanju, pa Chiba ne bi trebala biti izuzetak. Na Petea McLeoda nakon postolja u Abu Dhabiju svi ozbiljno računaju, a i Nicolas Ivanoff je dokazao prošle godine da može pobjeđivati. Legende Peter Besenyei i Kirby Chambliss također nisu još rekli svoju zadnju.

Na japanskom nebu 14 vrhunskih pilota borit će se do posljednjeg daha, ali to je samo uvertira. Za dva tjedna, 30. i 31. svibnja slijedi utrka koja je većini vozača omiljena. Najbrži motosport na svijetu vraća se u rovinjski zaljev Valdibora, a pilotski majstori ponovo će juriti iznad rovinjskog neba. Kao i prošle godine interes je ogroman, očekuje se u malom istarskom gradu više od 50 tisuća gledatelja, što i nije iznenađenje jer zračni manevri Red Bullovih vozačkih velemajstora nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ulaznice su dostupne na www.eventim .hr, a sve o natjecanju pratite na www.redbullairrace.com.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider