Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Borit će se do kraja!

Ivica na štakama hrabro progovorio o nastavku sezone!

Ivica Kostelić i njegov tim poručili su kako ih još ne treba otpisati za ovu sezonu...

Po povratku iz klinike u Baselu u kojoj je u ponedjeljak podvrgnut operaciji desnog koljena, najbolji skijaš svijeta Ivica Kostelić u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, odlučio je pojasniti detalje ozljede koja mu je zakomplicirala ostatak sezone i znatno otežala obranu naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa.

Mnogobrojnim novinarima obratili su se još uvijek vodeći skijaš ukupnog poretka Svjetskog kupa i njegov otac i trener Ante Kostelić. Kao što se i očekivalo, Ivica koji je na druženje s novinarima stigao na štakama, nije mogao sakriti razočaranje neočekivanom ozljedom u ruskom Sočiju u kojem je pobjedom osvojio mali Kristalni globus u super-kombinaciji, ali i zaradio neočekivanu ozljedu zbog koje će morati propustiti najmanje devet utrka.

Ne moramo biti previše optimistični, ali niti previše pesimistični. Ali nije točno da mi odustajemo od Svjetskog kupa i da počinjemo s pripremama za Olimpijske igre...

- Ante Kostelić
"Mislio sam da će taj rezultat biti poticaj za daljnjih nekoliko utrka, ali sve je palo u vodu s tom ozljedom i znao sam već po iskustvu da se radilo i povredi meniskusa."

Ivici je odstranjen komadić puknutog medijalnog meniska desnog koljena koji je stvarao bolove i onemogućavao punu ekstenziju koljena, rehabilitaciju će nastaviti u Daruvarskim toplicama, a onda slijedi povratak na staze.

"Prvo sada slijedi rehabilitacija i da sačuvamo mišić u prvih tjedan dana, zatim da što bolje osiguramo koljeno i ostanemo u solidnoj fizičkoj kondiciji. Prije prvih utrka ćemo morati ići malo na snijeg, a naš najrealniji cilj je nastup u Kranjskoj Gori i mislim da je to dosta realno za očekivati."

Na povratak se osvrnuo i Ante Kostelić, koji ne sumnja da bi povratak mogao biti i brži.

"Ako sve bude u redu, možda krenemo i tjedan dana ranije, ne moramo biti previše optimistični, ali niti previše pesimistični. Ali nije točno da mi odustajemo od Svjetskog kupa i da počinjemo s pripremama za Olimpijske igre", istaknuo je Ivičin otac, dodavši i kako su se posljednjih dana pisale i neke neistine po pitanju njihovih ambicija uoči nastavka sezone. Tata Kostelić čvrsto je poručio da se ne predaju!

"Tu se ne radi o pitanju volje, nego rutine i naše jednostavne odluke da tako idemo do kraja. Reći ću jednu poslovicu, kada pitaju nekoga zbog čega je netko tako ustrajao u nečemu, onda se u jednom filmu kaže on je odsvirao na svojim žicama do kraja. Mi ćemo na onom što smo započeli jednom davno ustrajati na tome do kraja i bez pitanja i odgovora što se u budućnosti očekuje. Nismo odustali ni od čega."

S tatom se složio i Ivica.

"Mislim da je još uvijek moguće do ukupne pobjede, ali naravno vidjet ćemo sa svakom utrkom kakve su nam šanse. Naravno, za nas je veliki gubitak propuštanje sljedećih utrka i tu nema dvojbe. Međutim, ono gdje nismo izgubili toliko je u slalomskom poretku prema kojem ćemo, ako sve bude u redu, propustiti samo jednu utrku. Zaliha je još uvijek solidna i ako Bog da da budemo u dobroj formi još ove dvije preostale utrke, sve će biti u redu. Za mene je glavna motivacija obrana slalomskog Globusa, a kroz to se onda  dolazi do ove velike nagrade," optimistično je i smireno poručio Ivica, a novinare je zanimalo u kakvom će se stanju vratiti u ožujku, hoće li koljeno izdržati sve napore i prisilni brzi povratak u formu.

"Prema dosadašnjem iskustvu, mislim da će koljeno u ožujku dobro reagirati, ta rehabilitacija je prilično kratka, a naš cilj da se vratimo na vrhunski nivo je prilično kratak, ali je moguć i to je još uvijek u fiziološkim granicama izdržljivosti koljena. Imali smo i prije takvo iskustvo i nadam se da ni ovoga puta neće bitiništa drugačije. Naravno trebat će koljeno posebnu njegu i nadamo se da neće biti posebnih bolova."

Mislim da je još uvijek moguće do ukupne pobjede, za mene je glavna motivacija obrana slalomskog Globusa, a kroz to se onda dolazi do ove velike nagrade...

- Ivica Kostelić
Ivica je nedjeljnom pobjedom u super-kombinaciji povećao vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Trenutačno je Kostelić vodeći u Svjetskom kupu sa 1043 boda, 70 više od drugog Švicarca Beata Feuza, te 218 od trećeg Austrijanca Marcela Hirschera. U redoslijedu slaloma Kostelić je vodeći sa 595 bodova, drugi je Hirscher sa 460, a treći Talijan Cristian Deville sa 370. Gledajući situaciju u poretku, Ivica je otkrio i tko bi od njegovih konkurenata mogao najbolje iskoristiti njegov izostanak.

"Po meni mislim da Feuz ima najviše šansi, s obzirom da se vozi utrka puno super-veleslaloma, ali teško je predvidjeti bilo što, ali jednostavno mislim da on ima najviše karata u igri."

Iako će biti itekako zanimljivo vidjeti kako će se skijaši raspoređivati na pobjedničkom postolju dok će se on oporavljati u Daruvarskim toplicama, Ivica se time neće zamarati.

"Ne gledam utrke na kojima ne nastupam", kratak je bio Ivica, koji je u press prostorima zračne luke Zagreb djelovao vrlo opušteno i strpljivo je odgovarao na sva novinarska pitanja, jedno od njih bilo je i koji mu je draži grad, Basel ili Daruvar?

"I jedan i drugi dan su povezani s mnojim rehabilitacijama i koljenima, i ne smijemo također zaboraviti na Selce, ali ne mogu reći, meni su i na jednoj i drugoj strani dragi ljudi s kojima smo postali prijatelji, koji su za našu obitelj puno više od običnog doktora," zaključio je Ivica otkrivši u prolazu i da je čuo da je njegov veliki konkurent za mali Kristalni globus u slalomu, Austrijanac Marcel Hirscher rekao kako mu je žao zbog Ivičine ozljede te mu poželio brzi povratak. A on će, ako sve prođe u najboljem redu, uslijediti 10. ožujka u Kranjskoj Gori. Želimo mu puno sreće.

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati