Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bogata ostavština

VIDEO Kostelić sa smješkom otišao u legendu

Ivica Kostelić je završio i svoj posljednji slalom na svjetskim prvenstvima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivica Kostelić je bio 38. u utrci slaloma na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, a njegova pirueta u cilju označila je kako smo možda gledali i njegovu posljednju utrku na najvećoj pozornici. Zlato je pripalo Marcelu Hirscheru.

Sa smješkom je ušao u cilj i oprostio se od svjetskog prvenstva. Kostelić se na svjetskim prvenstvima redovito nosio s ulogama favorita, ali u 38. godini je ostao prvenstveno gušt samog natjecanja.

"Veliki je pritisak kada se skija na najvišoj razini i on u tome ima puno iskustva i mislim da mu je teško što nema dobre rezultate i mislim da mu je jako teško što nema već 2-3 sezone prave rezultate, ali vidi se kroz kontinuirano neodustajanje koliko on to voli i da radi to s ljubavlju", ističe Ivičin kolega iz reprezentacije Natko Zrnčić-Dim.

"Veliki šampion i kompletan skijaš"

Na vrhuncu je bio 2011. godine - najdominantniji i najbolji na svijetu.

"Jako sam sretan da je sve gotovo jer više nemam snage. Prekrasan je osjećaj. Čovjeku se odvrti film mnogim događajima", kaže Ivica.

Motivaciju je načešće vukao iz situacija kada je bio zdravstveno ili rezultatski u ponoru. Ovako su skijaški velikani etiketirali Ivicu u njegovim najboljim danima.

"Ivica je veliki šampion Sretan sam zbog njega jer osvojiti veliki kristalni globus je nešto o čemu svi skijaši sanjaju", rekao je Jean-Baptiste Grange.

Iste godine kad i Ivica, veliki kristalni globus u konkurenciji skijašica osvojila je Maria Hoefl-Riesch.

"Definitivno je zaslužio. Kompletan je skijaš. Svugdje je imao rezultate za postolje i apsolutno zasluženo je najbolji skijaš sezone", zborila je tada Njemica.

15 operacija koljena

U 18 sezona u Svjetskom kupu ostvario je 26 pobjeda i čak 60 postolja. Veliki globus spremio je na policu 2011., a pet malih globusa je osvajao u slalomu i kombinaciji. S olimpijskih igara ima četiri srebra te po jedno zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava.

Jedan od rijetkih ovosezonskih bljeskova bila mu je utrka u Wengenu.

"Stvarno mi je bila velika čast natjecati se s njim u Wengenu. Ušli smo zajedno u TOP 30. Mislim da će nam u budućnosti pomagati, mislim da puno zna o skijanju i bit će nam od velike koristi", kazao je Filip Zubčić.

Zrnčić-Dim se nada da bi Ivica još mogao skijati.

"Mislim da bi bila lijepa stvar da se pojavi na Olimpijskim igrama ali to sve ovisi o njegovom koljenu."

Koljena su to iza kojih je čak 15 operacija. Gotovo svake sezone u Svjetskom kupu je imao jednu. Daleko je od najboljih dana ali ostavština Ivice Kostelića u skijanju je prevelika da bi ga se gledalo kroz posljednje tri sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider