Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ovo su valjda zadnje

Ima 70 godina i nastupit će na OI u Londonu!

Japanski jahač Hiroshi Hoketsu postat će drugi najstariji olimpijac svih vremena na Igrama u Londonu. Hoketsu je normu za Olimpijske igre ostvario u dobi od 70 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hoketsu se kvalificirao za Igre pobjedom na međunarodnoj dresurnoj utakmici održanoj u četvrtak u Francuskoj. Japanski odgovorni dužnosnici iz konjičkog sporta u ponedjeljak su odlučili poslati Hoketsua, koji će 28. ovog mjeseca napuniti 71 godinu, na Igre u London.

Već u Pekingu prije četiri godine, gdje je osvojio 34. mjesto, bio je najstariji olimpijac na tim Igrama. Isto će ponoviti i u Londonu.

Hoketsu je prvi puta na olimpijskim igrama nastupio u svojoj domovini, 1964. godine u Tokiju. Tada je nastupao u preponskom natjecanju. S 35 godina okrenuo se dresurnom natjecanju, ali se nije uspio kvalificirati na Igre sve do 1988. godine. No, zbog problema s konjem u karanteni, nije mogao nastupiti niti u Seoulu.

''Drago mi je da sa 70 godina još uvijek mogu jahati i natjecati se u dresuri. Ova disciplina je odlična za bavljenje profesionalnim sportom u starijoj dobi'', izjavio je Hoketsu, koji u zadnjih devet godina živi i trenira u njemačkom Aachenu.

Hoketsu, koji si svaku večer priušti čašu vina, ipak neće u Londonu biti najstariji olimpijac svih vremena. Taj status i dalje će pripadati švedskom streličaru Oscaru Swahnu, koji je 1920. godine osvojio srebrnu medalju na Igrama u belgijskom Antwerpenu kada su mu bile 72 godine.
Hoketsu ne namjerava srušiti njegov rekord pojavljivanjem u Rio de Janeiru 2016. godine.

''Ne bih rekao da ću nastupiti u Riju. Prilično sam siguran da ću u Londonu odraditi svoje zadnje olimpijske igre. Neću nakon Londona prestati jahati. Natjecat ću se i dalje, ali ne više na Igrama.

U staji u Aachenu, Hoketsu se brine za Whispera, konja, zapravo kobilu koju je jahao i prije četiri godine u Pekingu.''

Whisper je jedno od 15-tak grla koje je jahao tijekom karijere duge 50 godina. Posljednjih mjeseci nije bio siguran hoće li 15-godišnja životinja biti spremna za natjecanje ovog ljeta u Londonu, zbog problema s lijevim okom.

''Srećom, sredinom studenog sam pronašao jako dobrog veterinara koji je otklonio sve probleme i moja Whisper se čudesno oporavila'', sretno je zaključio Hoketsu. (TS)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati